Dnevno.hr

Ako ovo rade vaši susjedi, dužni su vam nadoknaditi štetu…

Autor: Pitaj pravnicu

Imam susjeda koji svakih nekoliko dana pali sve i svašta. U najboljoj namjeri išla sam pitati na kulturan način do kada misle tako, jer prozor ne mogu otvoriti, rublje ne mogu osušiti, djeca i svi se gušimo u dimu u vlastitom dvorištu. Nije bilo rezultata. Zvala sam policiju, no nije bilo nikakve koristi. Zanima me kakve su šanse da se tomu stane na kraj jer ovo rade namjerno, jesam li ja to dužna trpjeti?

U skladu sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

U slučaju da je vaša nekretnina izložena takvim (prekomjernim posrednim) imisijama, ovlašteni ste od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

Također, vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

Postoji, dakle, razlika u prekomjernim posrednim imisijama (npr. kada vjetar donese miris) i neposrednim imisijama (ove druge osoba šalje direktno ili putem nekih uređaja na tuđu nekretninu), kao i u specifikaciji tužbenog zahtjeva ovisno o tome je li riječ o jednom ili drugom, što trebate ocijeniti ovisno o okolnostima vašeg slučaja.

Dakle, i u slučaju da je riječ o posrednim ili neposrednim imisijama, imate pravo na sudsku zaštitu, prilikom čega savjetujem da se prvo obratite susjedu sa službenim upozorenjem i pokušajem mirnog rješenja spora, a u slučaju da to nije moguće, potrebno je podići tužbu pred nadležnim sudom u kojoj ćete tužbeni zahtjev specificirati u skladu s gore navedenim, a ovisno o tome je li riječ o prekomjernim posrednim  ili neposrednim imisijama. U tom sudskom postupku svakako treba tražiti vještačenje uzroka imisija i vještačenje na okolnost njihova postojanja i intenziteta i predložiti sam očevid na terenu (po mogućnosti u jednom odlasku radi ekonomičnosti postupka, dakle i očevid suda i izlazak vještaka u istom terminu).

Garanciju ishoda spora ne može sa sigurnošću dati nitko, predvidljivo je, međutim, da biste spor vjerojatno dobili ako je doista riječ o prekomjernim imisijama.




Kupujem kuću sa zemljištem, a kolega na poslu mi savjetuje da angažiram geodeta kako bi provjerio međe. Je li to potrebno s obzirom na to da imam kopiju katastarskog plana, posjedovni list i ZK izvadak?

U slučaju kupnje kuće/zemljišta svakako se savjetuje da geodet provjeri međe, osobito ako je riječ o kući. Naime, međe na terenu ne moraju biti u položaju kako je to u kopiji katastarskog plana, i to zato što su upisi u katastru rađeni puno ranije, dakle zastarjeli, ili je došlo do povrede međe. U slučaju da položaj kuće na terenu ne odgovara položaju ucrtanom u registrima, može doći do spora oko međa, ali i većih problema ako se utvrdi da se kuća zaista nalazi na susjedovu terenu, osobito ako je riječ o manjim zemljištima gdje se ne može sa sigurnošću utvrditi položaj na terenu odokativnom usporedbom s kopijom plana “na metar”.

Koja je razlika između oporuke i darovnog ugovora, baka razmišlja da ostavi stan unuku, a čuli smo da može jedno od toga?




U slučaju oporuke, unuk stan stječe tek nakon ostavinskog postupka, a u slučaju darovanja vlasništvo se stječe odmah. U slučaju darovanja, a da baka nastavi živjeti u stanu, uvijek preporučujem upisati baki pravo doživotnog uživanja (razloga je više, od osobne sigurnosti bake do činjenice da pravo služnosti neće prestati eventualnom ovrhom nad vlasnikom stana pod uvjetom da je upisano u zemljišne knjige).

Napominjem i kako su darovanje i oporučno raspolaganje nenaplatna raspolaganja, zbog čega nužni nasljednik može tražiti povrat darovanog/naslijeđenog od daroprimca/nasljednika u slučaju da dođe do povrede nužnog dijela.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.