Dnevno.hr

Ako odem u prijevremenu mirovinu koliko će mi se ona umanjiti? Stručnjakinja odgovara na ovo pitanje!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Na zadnjem katu mog nebodera nalazi se stan koji je doslovno pun smeća, vlasnici su umrli, na sudu se vodi neki spor oko vlasništva. U međuvremenu taj stan propada, susjedima curi voda iz njega jer su mu prozori polomljeni, golubovi i žohari žive u njemu. Gradsko stambeno nije ništa učinilo po tom pitanju. Zanima me što mogu učiniti stanari?

Moguće je zatražiti od suda privremenu mjeru u smislu ulaska u stan i njegovog čišćenja i sl., no za podatke o tome protiv koga postaviti istu te uvjetima za ovaj pravni instrument trebala bih imati više informacija. Potrebno je prvo sazvati skup stanara (vlasnika) te donijeti odluku o pokretanju takvog postupka, sukladno odredbama međuvlasničkog ugovora. Također, možda bi se mogli pokušati obratiti i sanitarnoj inspekciji, u slučaju da je riječ o stanju koje potencijalno ugrožava zdravlje ljudi. Savjetujem se obratiti upravitelju pisanim putem sa točnim opisom situacije, kako bi imali dokaz o predaji pritužbe, ali i osobama koje su potencijalni vlasnici stana.

Ako odem u prijevremenu mirovinu koliko će mi se ona umanjiti?
Sukladno važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju, polazni faktor ovisi o dobi osiguranika na dan stjecanja prava na mirovinu. Polazni faktor određuje u kojem se opsegu uzimaju vrijednosni bodovi pri određivanju mirovine. Vrijednosni bodovi uzimaju se u punom opsegu (polazni faktor 1,0):
1. za invalidsku mirovinu
2. za privremenu invalidsku mirovinu
3. za obiteljsku mirovinu nakon smrti osiguranika
4. za starosnu mirovinu
5. starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika iz članka 35. Zakona
6. za prijevremenu starosnu mirovinu iz članka 36. Zakona.

Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine određuje se tako da se polazni faktor kako je gore navedeno smanjuje za 0,2% svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršene dobi osiguranika propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Mirovinski faktor iznosi za:
Nadalje, savjetujem radi točnih podataka o Vašoj osnovici obratiti se Zavodu za mirovinsko osiguranje.

Ne primam alimentaciju za dijete jer je bivši suprug, otac djeteta, dobio otkaz tijekom epidemije koronavirusa. Roditelji su mu preminuli pa ne mogu potraživati alimentaciju od njegovih roditelja. Što mi je činiti?

Činjenica postojanja zaposlenja nije od utjecaja na obvezu plaćanja alimentacije kod radno sposobne osobe, radi čega Vam na raspolaganju uvijek stoje kaznena prijava odnosno utuženje obveznika plaćanja alimentacije, neovisno o epidemiji. Također, obratite se nadležnom Centru za socijalnu skrb radi davanja uputa o uvjetima za ostvarenje prava na privremeno uzdržavanje djeteta.
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.