fbpx
Dnevno.hr

PETERNEL: To što Plenkovićev kartel radi više nije ni smiješno!

Autor: Igor Peternel

Kao zakleti i nepopravljivi demokrat ježim se na činjenicu da ulazimo u predizbornu kampanju dok istovremeno učenici ne idu u škole, studenti polažu ispite od kuće, a životima nam upravlja parapolitičko tijelo koje odlučuje smijemo li se nakon treninga u teretani istuširati ili zbog epidemioloških razloga kući moramo znojni. Ulazimo u kampanju, a više od 40 ljudi ne smije se naći na istome mjestu. Ministri kulture i turizma stranke na vlasti sudjeluju na konferenciji za novinare navodno Nacionalnog stožera civilne zaštite i vode kampanju HDZ-a! Bez pardona i srama govore o svojim postignućima i planovima, koji veze nemaju s epidemiološkom situacijom koja je navodno razlog postojanja stožera.

U međuvremenu je i neradna nedjelja ukinuta, u skladu s epidemiološkom situacijom CRO barometra! To što Plenkovićev kartel radi od ovog društva više nije ni smiješno. Svaka kampanja je srce izbornog procesa, ona mora biti rasprava o temeljnim problemima društva, pogotovo razvoja društva. Mi ćemo imati kampanju koja će se praktički odigravati preko medija, a prljaviji dio preko društvenih mreža. Što je s domaćinstvima, kojih je navodno čak četvrtina, koja nisu internetizirana? Dakle, riječ je o pseudokampanji nedostojnoj vremena u kojem živimo. U takvu krnju kampanju savršeno su se uklopili mediji koji praktički uopće ne analiziraju programe, politike, ne ulazi se u srž, ne otvaraju se glavni problemi, već se isključivo spekulira o postizbornim koalicijama, unaprijed se stvara dojam trgovine, prljavosti, uhljebljivanja i na taj se način vrlo perfidno stvara slika kako je svaki glas izvan HDZSDP bazena zapravo poklonjen trgovačkim društvima. Time se sugerira kako su valjda lijevo i desno krilo nekadašnjeg Saveza komunista jedina ozbiljna opcija koja se ne bavi trgovinom, već pošteno i transparentno zastupaju narodnu volju.

Kada se govori o tom duopolu, zanimljiv je bio intervju Siniše Hajdaša Dončića za N1 televiziju u kojem je on vrlo iskreno govorio o tome kako bi velika koalicija bila katastrofa za demokraciju. Taman kad sam naivno pomislio kako se netko konačno razumno brine za demokratičnost društva, on nastavi pa kaže kako bi takva koalicija otvorila prostor nekoj novoj stranci da zauzme poziciju glavne opozicije i time razbije duopol stabilnih stranaka HDZ-a i SDP-a! Pametnome dosta! Ono što je Hajdašu bitno nije demokracija. Njemu nije važno da postoji dovoljno jak kontrolni mehanizam koji će vlast držati što je dalje moguće od korupcije, klijentelizma, želje za potiskivanjem ljudskih prava i sloboda. Ništa Hajdašu nije bitno koliko stabilnost duopola i garancije da će, ako već nije na vlasti, ubrzo na vlast doći. Velike koalicije nisu ništa neobično u državama s razvijenom demokratskom kulturom i standardima, u zemljama u kojima nikome ne pada napamet crpiti legitimitet preko zastupnika koji izdaju birače i pristaju postati žetoni – bilo čiji.

Međutim, mi nismo zemlja razvijene demokracije, a kamoli vladavine prava i demokratske kulture. Mi smo demokraciju prigrlili samo u smislu da svake četiri godine smijemo glasati. Kao posttotalitarno društvo logično je da same standarde i kulturu usvajamo postupno, ali naš je problem što u tom kontekstu u principu nazadujemo. Demokratsku proceduru trebaju nadzirati institucije, civilno društvo i mediji. Institucije su u Hrvatskoj oduvijek bile ekspoziture stranke na vlasti, nikada, ali baš nikada nisu djelovale autonomno, civilno društvo pojeo je internet, ali i vlastita materijalna pohlepa pa su ostali jedino mediji kao alarmni uređaji prema javnosti. Da nema medija, makar i takvih kakvi su, Hrvatska bi danas bila manje demokratska nego u socijalizmu. Jer ni jedna vlast se ne boji opozicije, institucija, a pogotovo ne civilnog društva. Vlast respektira jedino medije koji su u stanju rušiti im ministre kao čunjeve.

Sve su teme na stolu, ali one ključne na kojima se gube izbori uvijek su ideološke i one vezane uz korupciju. A tu dionice Vlade premijera Plenkovića nikako ne stoje dobro. Dvije trećine Vlade su mu zbog koruptivnih afera mediji najurili, ideološki je lutao od cvijeća za spomen-bitke na Sutjesci i Istanbulske konvencije pa sve do HOS-a u Okučanima. U strahu za novi mandat sve se pokušava, ali nigdje dosljednosti. Kad si sve, nisi ništa!

Ma koliko kampanja bila krnja, može se očekivati da će se ipak otvoriti nekoliko ključnih afirmativnih tema:

– Izborni zakon i potreba donošenja novog izbornog zakona vodeći računa o preporukama Ustavnog suda kako izborne jedinice treba uskladiti na način da se ujednači broj zastupnika koji se biraju prema broju glasača. Može se očekivati i da će se otvoriti pitanje dopisnog glasanja ma koliko to ne odgovaralo duopolu velikih stranaka koje preferiraju visoku apstinenciju i dominaciju svojih članova i zbog klijentelizma zainteresiranih simpatizera

– Zdravstveni sustav i njegova održivost nakon koronakrize, pogotovo kad je riječ o financiranju i dostupnosti usluge
– Odlazak mladih iz zemlje i poticajne mjere za ostanak kao ključan preduvjet za opstanak društva

– Potpuna reforma javne uprave u smislu broja općina i gradova

– Pravosuđe i korupcija te s tim u vezi pozicija državnog odvjetništva

– Mjere za opravak gospodarstva nakon koronakrize
Posebno će biti bitna tema potresa u Zagrebu i skandalozno ignorantsko ponašanje Vlade premijera Plenkovića s tim u vezi. Vladajuće većine u Saboru također. Otišli su, raspustili se i izdali građane Zagreba koji u studentskom domu čekaju da im netko kaže što će biti s njihovim stanovima i kućama! Kad bi se sada, koncem svibnja, krenulo, jedva bi se stiglo do zime ljude useliti! Opravdavaju se da nisu imali vremena i da je za tako kompleksnu obnovu potrebno vrijeme za donošenje zakona. O čemu govore? Za bogaćenje konzultanata preko Agrokora smislili su zakon u pet dana, a za nevjerojatnu katastrofu svojih sugrađana nisu uspjeli dva mjeseca! Nisu, jer Plenkovića i njegova koalicijskog partnera Bandića tema potresa ne zanima! Trenutno im to nije u fokusu interesa, preskupo je za broj glasova koji bi dobili odgovornim državničkim ponašanjem. Da je kojim slučajem riječ o izbornoj jedinici u kojoj Plenković očekuje ključnu podršku za sastavljanje Vlade, sami HDZ-ovi aktivisti bi popravljali građanima zidove. Međutim, Zagrepčani nisu pouzdani glasači pa samim tim nisu ni prioritetno bitni u ovom trenutku kada se premijer bori da mu karijera odjednom ne postane fijasko.
Da je država ovako neozbiljno funkcionirala devedesetih godina, i danas bi imala prognanike.

Srećom, tada su vladali ozbiljni ljudi, a ne Plenković i Jandroković.

DRAMA NA TRŽIŠTU GASTARBAJTERA Njemačkoj i Austriji više nisu potrebni radnici iz Hrvatske!

Autor:Igor Peternel
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.