Otočke fekanalije

Autor: Josip Hren

Sva su otočka mjesta slična. Pritom mislim na one otoke do kojih ne dosižu automobili. Brojnost stanovnika u takvim mjestima ne prelazi par stotina, naravno izuzevši ljeto kada i ta mala mjesta nabujaju i ožive, manje od turista a više od domaćih povratnika - rođaka, unuka, ujaca, strina, rodica iz Zagreba, Stuttgarta, Melbournea, Santiaga, Clevelanda itd. Primijetio sam natprosječan broj umjetnika po glavi stanovnika u tim mjestima. U deset mjeseci mira, pored ribarenja i čakula na zidićima i klupama čovjek mora ubiti vrijeme pa se okreće svojoj nutrini koja u idiličnom okruženju i ugodnom podneblju itekako lako dođe do punine izražaja. Jedino što tim slikarima, kiparima, fotografima, koraljarima i čipkarima kronično nedostaje je publika. Kritičari im ništa ne mogu, ipak su preosebujni. Nađe se u mjestu uvijek i koji redikul - seoska luda ili nesretnik koji se u tako malom mjestu jadan niti ne može sakriti. U mjestu je uvijek i poneka konoba, brodokrpalište, lučica...

Upravo jedno takvo mjesto izabrao sam za ovogodišnji godišnji odmor. Prošle me godine otočki mir i čisto more toliko opilo da sam se odlučio vratiti i ove. Uspio sam naći pristupačan (čitaj: jeftin) smještaj tik do mora u vjerojatno posljednjem odmaralištu kakvih je još prije trideset godina bilo mnogo na našoj obali. Svako poduzeće ili preduzeće koje je držalo do sebe imalo je odmaralište za svoje radnike na moru. Kako se baš ovo održalo, ni meni nije posve jasno.

Put je započeo ukrcajem na brod i jednosatnom vožnjom. Bio bi to standardan plov da na brodu nisam ugledao nju. Ženu od svojih šezdesetak godina u užoj starinskoj tamnoj suknji dugoj do ispod koljena, blago prosijede i jednostavno počešljane kose. No, jedan je detalj na njoj izuzetno zbunjivao mene kao čovjeka iz metropole, toliko da sam je morao ponovno pogledati. I opet isto. Ta je ozbiljna žena imala brkove. Crni poduži sjajni brkovi krasili su joj lice, kao u tamnoputog dvadesetgodišnjaka izraženije rutavosti koji se nikad nije obrijao. Stvarno se nisam nadao da takve gospođe još uvijek postoje. Dodatno zbunjuje uredna obrijanost nogu. Manje suzdržljivi od mene nasmijali bi joj se u brk, a ja sam se uspio suzdržati do odlaska na gornju palubu gdje sam pukao.

Vratimo se na mojih uplaćenih petnaest dana u odmaralištu, čak pet dana više nego lani. Prva dva dana hladnjikavo more zbog bure. Treći dan kreću fekanalije. Od jutra nekakva strka uz plažu tik do odmarališta. Sva četiri betonska poklopca od kanalizacije otvorila su dvojica zaposlenika odmarališta. Kažu 'zaštopalo se' pa moraju odštopati. Od smrada izgubio sam i apetit, a kamoli volju za kupanjem. Posudili nekakvu pumpu i šmrk iz obližnjeg kampa i počeli ispumpavati fekalije u more, i to baš ispred plaže. I tako do kasnog popodneva. – Dvadeset kubika smo ispumpali. – pohvalili se dečki nenavikli na ovaj tip posla i zaflekani. Inače od plaže pa daleko prema pučini vodi velika kanalizacijska cijev. Uspjeli su odštopati, ali su pritom uzrokovali puknuće te glavne cijevi te je ona počela puštati na samoj plaži. Ponadao sam se da će prestati puštati do sutra. Ipak, i drugog je jutra puštalo. Gosti odmarališta više se nisu kupali uz odmaralište već su se pomakli prema 150 metara udaljenom hostelu. Kad sam ugledao Čeha kako se brčka s djetetom u vodi zamućenoj fekalijama smučilo mi se i sad me boli duša što ga nisam upozorio. Trebao sam. Ni trećeg dana propuštanje nije prestajalo, no desilo se to da su tog jutra i iz hostela počeli puštati fekalije. Svjesno su noću pustili govna prema odmaralištu – tako ide struja i ostadosmo stješnjeni između dva fekalna vala, uzvodno i nizvodno. Četvrti dan sam spakirao i nakon kraćih pregovora s upraviteljicom odmarališta krenuo u luku čekati brod za kopno.

Pouke: kako je bilo lani, ne mora biti ove godine; idila se začas pretvori u patnju; od svega možeš pobjeći, ali od govana teško.
Na plovu prema kopnu niti nje nije bilo.

Autor:Josip Hren
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.