Dnevno.hr

OMETANJE POSJEDA I UZNEMIRAVANJE: Prije kaznene prijave pokušajte s ovim…

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Dva kratka pitanja. Smije li vlasnik nekoliko stanova koje iznajmljuje na dnevnoj bazi uz stanove davati i parkirno mjesto u dvorištu koje je vlasništvo svih suvlasnika zgrade? Je li pristup do ulaza u skladište/lokal koji se nalaze u dvorištu zgrade zakonski definiran i koliko iznosi?

U slučaju da dvorište nije etažirano, ono pripada svim suvlasnicima, u omjeru koji odgovara omjeru veličine stana suvlasnika u odnosu na veličinu zgrade. Suvlasnici koriste zajedničke dijelove zajednički, dakle svi imaju pravo korištenja istih, a o poslovima najma trebali bi postići suglasnost propisanu međuvlasničkim ugovorom. Svaki suvlasnik ima pravo prolaza do svojeg prostora (u slučaju da ga nema, primijenit će se odredbe o nužnom prolazu), a nije propisana njegova dužina, već je riječ o prikladnoj dužini.

Molim vas za savjet u vezi s ometanjem posjeda zemljišta. Radi se o tome da na toj zemlji postoji kuća koja je sagrađena tijekom braka. S vremenom je došlo do rastave i kuća se podijelila na pola po zakonu o stečenoj imovini. Vlasnik zemlje je druga osoba i nijedan pokušaj prodaje zemljišta ne može se ostvariti jer dotični prijeti i otjera potencijalne kupce. Zanima me koji postupak postoji da se dotičnom zabrani takvo ponašanje i u slučaju ponavljanja, postoji li neki kazneni progon da se konačno zemljište može prodati?

Iz vašeg pitanja ne mogu razaznati pravnu situaciju u vezi s pravom vlasništva nad zemljištem, s obzirom na to da se u pravilu primjenjuje pravno načelo jedinstva (vlasništva) zemljišta i zgrada izgrađenih na tim zemljištima (postoje iznimke poput prava građenja, ali to ne navodite u pitanju). U svakom slučaju, na raspolaganju vam je vlasničkopravna tužba za prestanak uznemiravanja, kao i kaznena prijava, međutim, nemam sve elemente da zaključim o kojem bi se kaznenom djelu radilo (po vašem opisu bi možda bila riječ o uznemiravanju). Savjetujem da se pokušate obratiti stručnoj osobi radi upućivanja opomene s upozorenjem na posljedice osobi koja vas uznemirava, a ako isto ne prestane, na raspolaganju su vam pravni instrumenti kako sam gore navela.




Živio sam u izvanbračnoj zajednici pet godina. U njezinu sam kuću uložio znatna sredstva, financijski, svojim radom. Prilikom rastave bivša partnerica mi je sve što sam uložio navela kao podjelu imovine. Alimentaciju mi je uzela unaprijed 15 godina kao podjelu imovine, iako sam tražio da mi vrati novac, a putem suda ćemo odrediti visinu alimentacije. Može li se alimentacija preklapati putem podjele imovine i mogu li potraživati svoja sredstva?

Iznos na ime uzdržavanja (pretpostavljam, djeteta) potraživanje je djeteta, a ne roditelja, zbog čega se on ne može prebijati s međusobnim potraživanjima roditelja. Jednako tako, sudskom bi odlukom trebala biti određena visina iznosa uzdržavanja djeteta, dok vi u svom pitanju ne navodite da takva odluka postoji. Za bilo kakav konkretniji odgovor savjetujem da se obratite stručnoj osobi kako bi pregledala ugovor koji ste potpisali s bivšom suprugom, s tim da napominjem kako ona na temelju sudske odluke o iznosu na ime uzdržavanja može pokušati pravo na ime uzdržavanja ostvariti i sudskim putem, zbog čega je veoma važno vidjeti sadržaj ugovora na koji u pitanju upućujete.




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.