fbpx

Nogomet 2.0

Autor: David Marelj

Male subgrupacije pak u svojoj krajnosti teško izlaze na kraj sa osjećajem vlastite posebnosti, pa se u mish-mashu izgleda sve više okreću kvazirevolucionarnom liderstvu koje na kraju rezultira s marginalizacijom dobrih ideja koje nekim gle 'čudom' nikada ne bivaju ostvarene.

Postindustrijsko je doba na ovim prostorima uglavnom donijelo nedefiniranu sliku nemuštosti prilagodbe skroz novim stremjenjima pojedinaca i grupa koji su sebi u zalog stavili uloge za koje nisu pripremljeni. Naviknuti na zastarjeli sustav vrijednosti koji je proizašao iz partijskih škola ispunjeni plemenskom pripadnošću i nepotizmom karakterističnim za tu j….u ‘tranziciju’ ispunili su zrakoprazni prostor nastao općom demobilizacijom i škartiranjem bilo koga za kojeg se dalo naslutiti da bi nekim čudom mogao adekvatno prilagoditi općem napretku. Ne samo deklarativno.

Dok u općoj gunguli mi i dalje razbijamo glavu tko to za ‘istač’ gospodari Svijetom i guzi nas takve nesretne gdje i kako stigne, istodobno se trudivši da po mega nacrtu namjenjene kontrolore nama na istoku promovira u generalnog rekonvalescenta nakon svih mogućih sranja koja su se tu na Brdu dogodila, trendovi i tendencije prolaze kraj nas strelovitom brzinom koju odgovorni namještenici ne mogu popratiti niti pogledom, a kamoli konkretnom akcijom koja bi nas konačno mogla svrstati u ligu kojoj nastojimo pripadati iako bolujemo od općeg muskulfibera.

Kak nam je na ‘velikoj’ sceni koja nam donosi nacrt kojim bi se trebali ravnati i u budućnosti, tako nam je i na onoj ‘maloj’ nogometno-sportskoj kojoj smo također priskrbili naznake divljačkog kapitalizma koje vode šlampavi obrtnici i manipulatori umreženi s ostarjelom klikom debelih, uznojenih i čelavih kratkovidnih guzonja za koje 21. stoljeće i ono što se sada službenim ‘Internacionalnim jezikom’ zove World 2.0 još nije počelo, iako je zašlo u drugo desetljeće funkcioniranja sustava kojeg karakteriziraju svakodnevne promjene, adaptacija i adekvatna aklimatizacija. Foleri, a kod nas ih je jako puno i dalje muljaju i lažu ‘ovaj napaćeni narod’ koji se istim stvarima na svim razinama maltretira zazivavši navodno idealna Maršalska vremena,a istovremeno pak individualistički u kvazi kolektivnom duhu guta servirane pizdarije zanemarivši da će rezultat današnjeg nedjelovanja na naplatu doći za generaciju-dvije-tri-četiri. U svojoj neorginalnosti shodno podaničkoj prirodi prihvaćamo servirane stvari istodobno loše ih kopirajući.

Istrenirane generacije za snaženje aparatusa

Nasilje koje nam se spočitava događa se pak tzv. Kulturnim sredinama koja su potpuno nespremna dočekala trošilačku prirodu politički korektne sadašnjosti, pa je ispušni ventil, a sport,pogotovo nogomet bi to trebao biti, postao fitilj zakačen na bure baruta koje obilježava business, politika, kontrola svega i svačega,te prodavanje prazne priče majmunima nahranjenim trulim bananama. Izgleda da je bilo sve OK dok su se marali na tribinama, dok su sve novije generacije konzumenata odrasle na prebrzoj tehnologiji i multiplatformskoj percepciji, istrenirane mentalno-tjelesno-hordski služile za snaženje aparatusa hranjenim iz beskrajnih proračuna.

Generalno je sranje kada su glavni glumci događanja inspiriranih filmskim scenarijima i bestseller video igricama svake godine u sve većem broju postajali idoli zaluđenih mladaca koji Vrli Novi Svijet vide svojim očima i stavom. I jajima. Domovina nogometa, marketinga i izvorište svih mogućih trzanja u Povijesti prva je i odapela trend neartikuliranog ponašanja koje je danas u tabloidnom carstvu svakodnavna pojava. Postala je civilizacijska norma oponašati krelce iz Richyevih filmova, koje je bivši Mr. Madonna preko bratije iz Hollywooda plasirao na tržište Rockenrolle, te su preko Leeds Ladsa iz 90-tih,Liverpoolovih kresača i ‘česača’ bijelog praška, Schrek-Rooney & Co. zamijenili pederluk Metroseksualaca čiji je posljednji bastion Njemačka i latinska struja predvođena Ronaldom Drugim (pravi originalni Ronaldo se na vrijeme ovukao, zdebljao i društvo provodi u zagrljaju travestita). Mase su generalno gutači svakakvih konfekcija, pa se naša teško može razlikovati, što i dokazuje fajberglastiranošću šatro reality show-ova, analitičkih dubioza i brendiranog svega do balčaka.

Koliko je ‘ojra’ koštala ta šljaga

Male subgrupacije pak u svojoj krajnosti teško izlaze na kraj sa osječajem vlastite posebnosti, pa se u mish-mashu izgleda sve više okreću kvazirevolucionarnom liderstvu koje na kraju rezultira s marginalizacijom dobrih ideja koje nekim gle ‘čudom’ nikada ne bivaju ostvarene. A buraz, stalno svatko nekad trpa u svoj džep. Ili par njih. Da se vratimo pak nasilju, ne bi li bili ‘al pari’ s Ukoričenom ekipom s otoka, naši se mamlazi, u svojoj pak inačici okupanoj cajkama i šaniranom oblekom sve više ponašaju po špranci nezrelih pijanih milijunaša pa se sve češće zabavljaju stvaranjem materijala za naslovnice cajtunga, portala i blogova . Kod nas se ‘mali’ Vida eto potrudio izletjeti iz Repke jer je skup s pajdašima natamburao ‘svatove’ i prisvojio Državni stjeg koji nije bio njegov. Zaradio je uz prijavu i opće osudu, a u svojoj se akciji ne razlikuje od ‘hulića’ koji je golmanu Schalkea i Bundesteama Neueru zavalio šamarčinu razočaran njegovom odlukom da pobere gutu Bayernu u multimilijunskom iznosu.
Fakat, koliko je ‘ojra’ koštala ta šljaga. Inače po Ujedinjenoj Europi kojoj tako težimo divljaju ko ludi, a sve Vam je lijepo ilustrirano na vidaćima ispod teksta.posebno se u posljednje vrijeme ističu Austrijanci, Švicarci i Belgijanci,Nizozemci koji skupa s Nijemcima i Britancima čine kostur Stare civilizacije. Otimača, osvajača i svega što uz to ide. A mi na koncu popušimo. Razlike u ‘akcijama’ više mane niti u kancelarijama, niti na tribini, niti na terenu niti na cesti. Majmuni obično rade što majmuni vide. To je Nogomet 2.0.

Kronična ‘krkljavost’

Do prije koji tjedan, možda metar-dva, ne bi drhtali od Gruzije. Zemlja koju ka propasti vodi nekadašnji američki studoš, nogometno nam je bila poznata tek po njenom izborniku Timuru „lavomće“ Ketsbai koji je Dinamu/Croatii 1997. zavalio gajbu nakon što mu je „šepavi“ D.Šimić servirao loptu i tako omiljenoj Momčadi Prvog Predsjednika ove Države onemogućio članstvo u EU eliti. Sada kao rezultat lančane reakcije,parodije i komedije u Sportu br.1 kod Hrvata klecaju nam koljena jer smo zabrinuti da konačno u Splitu nekoga ne razguzimo i stavimo malo ad-acta harakiri koji si kao u svemu stalno serviramo nenavikli donositi ispravne odluke bez fige u džepu razmišljejući što će nam netko reći. Koliko god nam odluke nadležnog i njegove ekipe u vezi izabranika ne leže bili bi mamlazi ne zaželjeti Dečkima da na Jugu zapušu novi vjetrovi.Trebamo prestat biti krkljavi.

Sretan vam Dan OS RH.
Autor:David Marelj
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.