fbpx

Nikolić predsednik, Dačić premijer?!

Autor: Marko Lopušina

Boris Tadić je sam sebi podneo ostavku, Toma Nikolić se nada tronu, a Ivica Dačić da bude do njega u novoj vlasti, ako Amerikanci, Nemci i Rusi to dozvole. Trka je počela, a tajno mnjenje radi.

Vešti trgovac notama i balkanska ulizica Goran Bregović obradio himnu Evropske unije. Betovenovu “Odu radosti” kod Bregovića sviraju srpski trubači u kožnim opancima i sa šajkačama. Kako je ovo poklon vremešnog rokera Gorana Bregovića za Borisa Tadića sve se čini da Brega zna nešto što srpski narod ne zna – da će Tadić da pobedi na novim izvorima. Goran Bregović za svaki slučaj želi pobedniku prvi da se dodvori. Posle će, valjda, da svira po trgovima za veliku lovu iz državne kase.

Predsednik Srbije je i pored upozorenja ministra policije Ivice Dačića da će proći kao Slobodan Milošević, kad je sebi skratio mandat i izgubio na izborima, podneo sebi ostavku i najavio parlamentarne i predsedničke izbore za 6. maj. Objašnjavajući novinarima razloge za donošenje takve odluke Tadić je rekao da Srbiji predstoje opsežne reforme i da je neophodno da njih sprovedu osnažene institucije.

– Za te reforme potreban je novi legitimitet i osnaženi mandat svih državnih institucija, a taj legitimitet daju samo građani na izborima, i zato je najracionalnije i najsvrsishodnije da to bude na opštim izborima – kazao je Boris Tadić i istakao da je njegova odluka proistekla iz osećanja političke odgovornosti.


Vlast posle Tadićeve ostavke pripada predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović, koja će biti v.d (vodu donosi) predsednika Srbije. Tadić je iskoristio, kako što to inače i radi, predsedničku poziciju i ostavku da propagira svoju Demokratsku stranku i političke stavove da „Nećemo priznati Kosovo”, da

„Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju” i da „Sasvim sam siguran da ćemo pobediti”.

Javne procene agencija za rejting tvrde da su DS i Boris Tadić izjednačeni sa Tomom Nikolićem i njegovim naprednjacima, dok tajno javno mnjenje tvrdi da su „žuti“ u zaostatku deset poena iza SNS. I da Borisa Tadića hvata blaga panika, da na novim izborima Toma Nikolić ima šanse da ga u trećem cugu nadigra. Lider Srpske napredne stranke, koji kao i Tadić obilazi seljake i radnike po Srbiji i slika se, biće kandidat za predsednika. To će biti i Ivica Dačić, naslednik miloševićevog SPS-a, koji se trenutno nalazi u Moskvi da bi dobio duhovnu podršku ruskog patrijarha Kirila. U međuvremnu, Toma Nikolić je tražio podršku kod Nemaca i Austrijanaca. A i sa Rusima dobro stoji.

U srpskom tajnom mnjenju, koje hrane ambasadori stranih zemalja, njihovi prijatelji i simpatizeri, propagatori zapada i istoka, tračare i abrnonoše političkih glasina, se priča da za srpske izbore postoje tri varijante za pobedu Borisa Tadića, Tome Nikolića i Ivice Dačića.

Po prvoj verziji nameštanja izbora Amerikanci žele da DS i Tadić imaju koaliciju sa Ljajićem, LDP Čede Jovanovića, penzionerima, Dinkićem koji glumi nezavisnog regionalistu, i Dačićem. S tim da Dačić dobije poziciju premijera, a Čeda bude šef srpske diplomatije.

Druga verzija tajnih sila, koju guraju Nemci, je da Tadić i njegove demokrate treba da se udruže sa naprednjacima i socijalistima, sa Nikolićem i Dačićem, podebe ubedljivo. I tako skinu sa političke liste male stranke, i ugase Voju Koštunicu, Čedu Jovanovića, Velju, Palmu, Mlađana Dinkića, penzionere, i druge kojima je politički cenzus danas veliki problem.
Treća već propala varijanta, smišljena kod Rusa, je bila da se vojvoda Šešelj vrati za Đurđevdan u Srbiju, na vikend, da glasa, rasturi naprednjake i kuma Tomu Nikolića, podigne rejting radikalima i oslobodi teren da Tadić lako pobedi. Hag nije pustio Vojislava dr Šešelja na vikend i ova kombinacija je propala.

O čemu se radi, pitaju se normalni glasači, koji osluškuju tajno javno mnjenje?

O tome da SAD, Nemačka i EU, kao i Rusija, žele da urede nove srpske izbore. Vašington bi da Tadić nastavi da vlada sa svojom poslušnom koalicijom, Nemci bi da udenu Tomu Nikolića za predsednika, a Rusi bi da spasu dr Vojislava, i Koštunicu i Šešelja. Jer, izbori na Balkanu su pre svega američko-nemački politički dvoboj, a potom glasanje naroda u bivšim jugoslovenskim republikama. Na izborima u Sloveniji nezvanični Vašington je uspeo da smeni nemačkog kandidata Janeza Janšu i izbaci svog pulena Zorana Jankovića.
Ameri su nadigrali Nemce i u Hrvatskoj, jer su porušili HDZ i opet doveli Zorana (Milanovića) na vlast. Sada SAD žele i u Srbiji da spreče nemačke kandidate, a da zadrže svog momka na vlasti, uz dodatak kauboja Čede Jovanovića. Sve nevladine organizacije koje finansiraju Amerikanci dobile su nalog da glasaju za LDP.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je uveren da će pobediti na izborima za predsednika republike. „Nadam se da će predsednička izborna kampanja biti fer, zasnovana na programima, a ne kao dosadašnja parlamentarna”, rekao je Nikolić.

Ozbiljni analitičari političke scene Srbije tvrde da će predsednička trka biti razrešena tek u drugom krugu i da će sada građanin Boris Tadić imati veće šanse za pobedu od Tome Nikolića i Ivice Dačića.

Lokalne, parlamentarne i predsedničke izbore na Đurđevdan srpski glasači će da plate 15 miliona evra. Za pobedu na izborima neophodno je da za nekog kandidata glasa više od 50 odsto izašlih birača. Ukoliko se to ne desi, drugi krug u kome će se takmičiti dvojica prvoplasiranih iz prvog kruga, biće održan 20. maja. Može se dogoditi da novi srpski predsednik bude inaugurisan na Dan mladosti druga Tita – 25. maja 2012. godine.

Autor:Marko Lopušina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.