Dnevno.hr

NETKO SE LAŽNO PREDSTAVIO I NA SEBE PREPISAO IMOVINU VAŠEG ROĐAKA? Evo što vam je činiti

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Naši stariji imali su veliko imanje, koje se nakon smrti moga brata prepisalo na njegovu djecu, a da se nas, stričeve, nije pitalo. Prema tome, ja sam tražio jednu česticu koja je bila na pok. ocu za mene i jednog brata, na kojoj sam počeo graditi kuću, svi su mi vlasnici potpisali tu veliku česticu i ona je jednostavno moja 1/1. Koliko saznajem, sada su to predali na sud s namjerom da im vratim tu česticu. Prvo ročište su imali a da ja uopće nisam bio obaviješten, a kad sam to čuo, zvao sam sud i poslao vlasnički list, kao i sudsko rješenje pa će me pozvati na sud kad to bude na redu. Oni traže da im tu parcelu vratim, a ja to neću. Što bi se tu moglo dogoditi ?

Iz vašeg pitanja ne može se razaznati narav postupka, pretpostavljam da je riječ o tužbi ili ZK ispravnom postupku kojim netko želi steći nekretninu u vašem vlasništvu. Možda je u pitanju i osporavanje dokumenta na temelju kojeg ste stekli nekretninu iz određenog razloga.

U slučaju da je riječ o navedenom, trebate sudu uputiti očitovanje zbog čega se protivite te predložiti sve dokazne prijedloge koji opravdavaju vaše tvrdnje, iako iz vašeg pitanja proizlazi da ste prethodno već uputili očitovanje.

Ističem kako je vrlo važno zaprimati poštu na adresi prebivališta zbog pravodobnog sudjelovanja u sporu i mogućnosti iznošenja svojih navoda i dokaznih prijedloga.

Savjetujem vam da prije svega ponovno izvršite uvid u spis (najbolje osobnim dolaskom na sud) te se potom po potrebi javite stručnoj osobi, s obzirom na to da bez pravnog temelja za tužbu/spor koji navodite nisam u mogućnosti dati vam detaljniji odgovor.




Stan mi je darovan i sada ga želim vratiti vlasniku. Kako to mogu riješiti? 

U slučaju da je potpisan ugovor o darovanju, treba napraviti raskid istog ugovora, a sve prijaviti i poreznoj upravi radi obnove postupka razreza poreza na porez nekretnina i poništaja rješenja kojim je određen porez ako ga je, dakako, bilo.  U slučaju da je izvršen i prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama, porezna uprava neće poništiti rješenje o razrezu poreza ako je raskid učinjen voljom stranaka. Također, treba dokumentom predvidjeti dozvolu za ponovni upis prava vlasništva u korist darovatelja, za što se najbolje obratiti stručnoj osobi. U slučaju da nije moguće postizanje dogovora mirnim putem, isto bi trebala zamijeniti sudska presuda (ističem kako bi ovo doista bio neuobičajen predmet u sudskoj praksi) u kojoj bi trebalo obrazložiti i opravdanost zahtjeva za raskidom ugovora o darovanju. U svakom slučaju, ako je prijenos prava vlasništva izvršen u zemljišnim knjigama (na vas) svakako bi bilo uputno obratiti se stručnoj osobi.

U nesretnom spletu okolnosti koje su me zadesile preko noći, osoba je otišla u dom za starije osobe u inozemstvu te se pogrešno predstavila i prepisala na sebe imovinu mojeg rođaka. Što se može učiniti? 




U skladu sa Zakonom o obveznim odnosima, pod određenim uvjetima postoji mogućnost podizanja tužbe radi utvrđenja ništavosti odnosno poništaja određenog pravnog posla.

Ugovor je pobojan kad ga je sklopila strana ograničeno poslovno sposobna, kada je pri njegovu sklapanju bilo mana volje te kad je to ovim Zakonom ili posebnim propisom određeno. Pravo zahtijevati poništaj pobojnog ugovora prestaje istekom roka od jedne godine od saznanja za razlog pobojnosti, odnosno od prestanka prisile. To pravo u svakom slučaju prestaje istekom roka od tri godine od dana sklapanja ugovora. 

Ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva ništetan je, osim ako cilj povrijeđenog pravila ne upućuje na neku drugu pravnu posljedicu ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo. Na ništetnost sud pazi po službenoj dužnosti i na nju se može pozivati svaka zainteresirana osoba. Pravo na isticanje ništetnosti ne gasi se.

Za pokretanja bilo kojeg od postupaka svakako savjetujem da se obratite stručnoj osobi, s obzirom na to da se razlikuju razlozi za pokretanje svakog od njih, kao i legitimacija za iste.

Ističem, međutim, i kako u slučaju gubitka spora, sav trošak postupka plaća osoba koja je izgubila spor, što također treba uzeti u obzir.

U slučaju da dokument kojim je vlasništvo preneseno bude poništen/utvrđen ništavim, vraća se stanje kakvo je bilo prije prijenosa. U slučaju smrti rođaka, vi stječete nasljedno pravo ako ste zakonski nasljednik ili ako ste oporučni nasljednik.

U vašem slučaju, ako se osoba doista pogrešno predstavila, savjetujem i da podignete kaznenu prijavu radi istrage cijelog predmeta.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.