Foto: Screenshot/Ivan Perić

NEDUŽAN U ZATVORU VEĆ 18 GODINA: Otac šefa UEFA-e traži pravdu za Ivana Perića koji je zatvoren zbog masakra u Rovinju

Autor: 7dnevno/Boštjan Marko Turk

U Ljubljani se otvorilo novo poglavlje jedne od najproblematičnijih priča slovenskog pravosuđa. Riječ je o trostrukom ubojstvu u Rovinju koje se dogodilo 16. i 17. kolovoza 2002. Na temelju nedostatka dokaza (zapravo bez dokaza) slovensko pravosuđe osudilo je Ivana Perića, sina ubijene Vesna Rakić, na trideset godina zatvora (odslužio je već 18 godina). Godišnji odmor tada je provela u apartmanu u Rovinju s Georgom Rakićem, očuhom Ivana Perića, i njihovim dvanaestogodišnjim sinom, polubratom Ivana Perića. Za tim je slučajem u to vrijeme vladao ogroman medijski interes, posebno zato što se sumnjalo da je riječ o mafijaškom ubojstvu i da su ubojice dolazile iz Beograda. Već se tada bez sumnje znalo da ubojica nije bio sin pokojne Vesne Rakić.

Sada je Perićev odvjetnik Peter Čeferin – otac Aleksandra Čeferina, predsjednika UEFA-e, upravo podnio zahtjev za ponovnim otvaranjem postupka. On nam je dao dokumente za obnovu postupka čiji sažetak prikazujemo u ovom zapisu.

Slučaj je najprije rješavala hrvatska policija, gdje su dvojica osumnjičenih išla na poligrafsko testiranje. Poligraf je kao počinitelja isključio Ivana Perića. Drugi osumnjičeni Vladimir Pavlin nije prošao na poligrafu. Otkriveno je da je „vjerojatni počinitelj”.

Peter Čeferin i u toku procesa i u zahtjevu za reviziju pobio je sve „hipoteze“ na osnovu kojih je bio osuđen njegov klijent. U isto vrijeme angažirao je mnoge međunarodne stručnjake. U njihovim se analizama uočava ekskulpiranje (lišenje krivice) Ivana Perića. Posebnu analizu pripremio je dr. Slobodan Savić, sveučilišni profesor na dvama fakultetima Univerziteta u Beogradu: predaje sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu i predmet Medicina i pravo na Pravnom fakultetu. Njegova analiza na 38 stranica nalazi se u prilogu zahtjeva za ponovnim otvaranjem kaznenog postupka. Sažetak analiza prof. Savića glasi: „Tijekom istrage i kaznenog postupka nije utvrđen nijedan forenzički, balistički ili drugi objektivni dokaz da je Ivan Perić ubio Bojana Rakića, Georga Rakića i Vesnu Pavlin Rakić; da je bio u stanu u Rovinju u vrijeme počinjenja predmetnog kaznenog djela; da je koristio pištolj i prigušivač, da je pucao iz pištolja koji nije pronađen (!), te da je bio svjedok navodnog pokušaja pucanja na Toškom Čelu (brdo pored Ljubljane).”

Dužnost je odvjetnika utvrditi tko nije bio ubojica i tko je zatvoren nedužan. Dužnost je pravosudnih tijela da uspostave isto, a istodobno otkriju tko je pravi ubojica. Ali, i ovdje je Peter Čeferin napravio korak naprijed i sam ponudio najvjerojatniju mogućnost – tko je te sudbonosne noći pucao.

U zahtjevu za revizijom suđenja podnio je izjavu svjedoka koju je sud odbio tijekom prvog suđenja (!). Riječ je o Nadi Rabič-Bajc koja je odvjetniku rekla da joj je Pavlinova partnerica Nada Tulj odmah nakon ubojstava rekla: „Hvala Bogu da je Perićeva majka posljednja umrla. Tako će brat ubijene Perićeve majke, Vladimir Pavlin, biti jedini nasljednik imovine obitelji Rakić, jer Ivan Perić bit će nasljedno nedostojan.”

Vladimir Pavlin naslijedio je imanje pokojne sestre, no bio je kockar koji je u kasinima stvarao velike dugove. Najprije je bio zaposlen u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, a kasnije u Slovenskoj vojsci, stoga je bio vješt u rukovanju oružjem. Psihološki je svaki vojnik spreman za ubojstvo. To je dio njegove profesije. Tijekom obuke jasno mu je rečeno da u ratu, za vrijeme borbe, može u ime države nekažnjeno ubiti čovjeka. To je mentalitet vojnika i takav je bio i mentalitet Vladimira Pavlina, koji nije prošao test hrvatskog poligrafa. Što se tiče njegovog psihološkog profila, također je potrebno znati da je njegova „dozvola za ubojstvo” kombinirana s hazardom (igranje za novac u casinima). Za takvog čovjeka prelazak granice između nečijeg života i smrti nešto je mnogo češće nego za obične ljude. To znači da je takva osoba psihološki spremna ubiti nekoga mnogo brže od nas. Što se tiče prelaska granice između tuđeg života i tuđe smrti, to se odnosi i na vlastiti život i vlastitu smrt. Na kraju je Vladimir Paulin, jedva u 57. godini, sebi oduzeo život. Objesio se i bacio svjetlo na svoje prethodne postupke. Mnoge stvari poslije samoubojstva postale su lakše razumljive.

Pored Vladimira Pavlina, stvarni počinitelj trostrukog ubojstva, zbog kojeg u zatvoru leži Ivan Perić, mogao bi biti i Krsto Stanišić, za koga su neke novine iz bivše Jugoslavije tvrdile da je on ubojica. Postoji članak u poznatom hrvatskom listu pod nazivom „Obitelj u Rovinju likvidirao je plaćenik ide u tom smjeru” u kojem piše da je plaćeni ubojica uhvaćen u Beogradu povodom sukoba kriminalaca iz inozemstva, a beogradskim kriminalistima priznao je da je počinio trostruko ubojstvo u Rovinju.

Peter Čeferin pitao je beogradske odvjetnike što se dogodilo sa Stanišićem, ali saznao je samo da je u Srbiji uhićen 3. studenog 2006. Uhitili su ga zaposlenici Službe za borbu protiv organiziranog kriminala, na temelju međunarodne potjernice Interpola „Wiesbaden“. Da je počinitelj trostrukog ubojstva u Rovinju, vidljivo je iz dosjea Kaznenog odjela Višeg suda u Beogradu, točnije iz zapisnika o uhićenju od 3. studenoga 2006. godine. Peter Čeferin rekao je da je istraga protiv Krste Stanišića bila veoma opasna. Bio je pripadnik vrlo brutalne kriminalne skupine i, radi vlastite sigurnosti, nitko nije želio pružiti bilo kakve bitne podatke o njemu. Izvor blizak srpskoj policiji rekao je odvjetniku Čeferinu: „Navodi se da je neko vrijeme u Istri ubijena slovenska obitelj. Otac, majka i dijete. Prezime Pajić, Rajić ili nešto slično. Rakić? S tim slovenskim Rakićem, imao je Stanišić neke poslovne veze, ali navodno mu je nešto zamjerio. Međutim, nisam uspio otkriti kako je on umiješan u ubojstvo obitelji Rakić”, objasnio je izvor blizak srpskoj policiji.

Također je bio iznenađen što je suđenje za ubojstvo Rakića u Sloveniji već davno završilo te da je Ivan Perić osuđen na trideset godina zatvora. Dalje navodi kako je prema njegovim informacijama srpski MUP obavijestio Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova o uhićenju Krste Stanišića upravo zbog ubojstva ove obitelji.

Onda priče oko Krste Stanišića automatski u jednom trenu prestaju: iz toga logički slijedi da je slovensko pravosuđe u slučaju trostrukog ubojstva u Rovinju imalo vezane ruke zbog mafije i osudilo Ivana Perića kao zamjenskog ubojicu, a za ubojstvo koje je počinio netko drugi.

Treba također znati da se istraga na početku usredotočila na veze Georga Rakića s Veselinom Jovović-Vesom, poznatim crnogorskim mafijašem, ubijenim 3. lipnja 1998. u baru u vlasništvu Vesne Perić-Rakić, majke Ivana Perića. Njegovo ubojstvo i danas je neriješeno. Vlado Nuić, državni tužitelj RH, rekao je da je istraga proširena i da surađuju ne samo sa slovenskom policijom, već i s policijom iz bivše SFRJ, ukratko s matičnom policijom zemalja u kojima se zločin dogodio. Veselin Jovović bio je angažiran u tzv. „šverc“ s čokoladom, a Georg Rakić poslovao je s duhanom. Georg Rakić bio je zaposlen i u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, a kasnije u Teritorijalnoj odbrani RS. To je bilo prije nego što je započeo s radom u tvrtki koja se bavila proizvodnjom kuhinjske opreme, sa sjedištem u Grosuplju (pored Ljubljane).

Danilo Slivnik, jedan od najboljih novinara u Republici Sloveniji, koji je umro u neobjašnjivim okolnostima, u svojoj knjizi „Potnikovo izvješće” pripisao je ubojstvo Veselina Jovića mafiji s kojom je navodno surađivala SOVA: Slovenska obavještajna služba. Do danas nitko nije negirao njegove natpise. Zapravo negirao ih je: s metkom u Slivnikovu glavu, kojim je novinara prisilio na vječnu tišinu.

Dok se ne pronađe pravi ubojica, Ivan Perić bit će četvrta žrtva trostrukog ubojstva.

Što se zapravo krije iza pokreta ‘Black Lives Matter’?

LEGITIMNOST ‘OLUJE’ DALI SU SRBI KOJI SU SE BORILI ZA HRVATSKU: ‘Umjesto zahvale njima, surađuje se s onima koji su pozivali na agresiju’!

Autor:7dnevno/Boštjan Marko Turk
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.