Može li Željko Komšić postati bosanski Lesar?

Autor: Josip Milić

Iako su obje stranke multietničke i imaju članstvo po cijeloj BiH, očekivati je kako će Komšić svoje biračko tijelo, ma koliko ono brojno bilo, naći po Bosni. Upravo tako će i Budimir svoje birače morati tražiti pretežito po Hercegovini.

U travnju mjesecu nastale su u Bosni i Hercegovini dvije nove multietničke stranke s predsjednicima Hrvatima. Jednoj je predsjednik Željko Komšić, koji je ponikao u SDP-u i odvojio se od čelnika Lagumdžije, a drugoj Živko Budimir, koji se odvojio od HSP-a. Tajming koji su odabrali za osnivanje stranka je prilično povoljan, godinu i pol prije općih izbora, što je sasvim dovoljno da izgrade infrastrukturu i stranku stave na noge. Iako su mediji s nestrpljenjem očekivali osnivačke skupštine ovih dviju stranka da vide koja su to zvučna imena uspjeli sebi privući ova dvojica predsjednika, unatoč mnogim medijskim spekulacijama, javnost je ostala uskraćena za neki senzacionalni stranački prelazak. To je i bilo za očekivati jer je jako teško povjerovati kako će se neki afirmirani političar odlučiti na rizik prijeći u nešto što je tek oformljeno i tko zna kako će završiti.

Iako su obje stranke multietničke i imaju članstvo po cijeloj BiH, očekivati je kako će Komšić svoje biračko tijelo, ma koliko ono brojno bilo, naći po Bosni. Upravo tako će i Budimir svoje birače morati tražiti pretežito po Hercegovini. Zbog toga je za očekivati da ove dvije stranke unatoč gotovo identičnom političkom programu, neće biti konkurencija jedna drugoj. Što se pak tiče njihove eventualne suradnje, ona je moguća tek poslije izbora, i to ovisno o rezultatima. Naravno da svatko na samome početku želi izaći samostalno na izbore i tako se politički 'izvagati'. Rezultati su ono o čemu možemo predviđati. Po nekim predviđanjima, Komšić bi mogao zauzeti solidno mjesto pod bh. političkim nebom. Ustvari mogao bi, ukoliko bude imao političke umješnosti i pronicljivosti zauzeti poziciju bosanskoga Lesara. Iako je Dragutin Lesar ponikao iz sindikalne baze i iz HNS-a, a ne iz SDP-a kao Željko Komšić, jasno je kako je, odmakom Lagumdžije i njegove partije od radništva, otvoren jedan prostor u ovim socijalno turbulentnim vremenima za lijevu opciju koja bi baštinila izvorne socijalne vrednote, a ne liberalne, kao što su to učinili i Milanović i Lagumdžija. Sve bolji rezultati Dragutina Lesara i njegovih Laburista jasan su pokazatelj da se Zoki odrekao radnika i socijalne osjetljivosti, zastupajući krajnje liberalne ideje, ali i svjetske korporacije. Lesar mudro čeka svoj trenutak ne ulazeći ni u kakve ideološke prijepore. Jedino značajnije ideološko određenje napravio je kada se odlučio staviti na listu za Europski parlament dr. Hršaka, deklariranoga homoseksualca.

Na drugoj strani, Zoki upada sve dublje u ideološku glibinu, a da nema niti jedno adekvatno rješenje za tešku gospodarsku situaciju. Tako je ulazio u unaprijed izgubljene bitke. Najprije je zaratio sa sindikatima, potom s Crkvom, i na kraju s braniteljima, grupacijama koje su stupovi društva i protiv kojih nitko nema nikakvih izgleda. Zokijevu je poziciju donekle spašavao Čačić dok je bio na slobodi primajući kao gromobran udarce zbog svoje bahatosti i iritirajućih medijskih nastupa. Njegovim odlaskom Milanović je postao dežurni krivac za sve neuspjehe i svađe sa gotovo svim slojevima društva.

Situacija u BiH je vrlo slična s razlikom da bivši komunista Lagumdžija nije imao svoga Čačića koji bi ga bar jedno vrijeme pokrivao. Svojim je bahatim potezima iritirali svekoliku bh. javnost a neuspješnim pokušajem mijenjanja koalicionih partnera dokazao totalnu političku nedozrelost. Već je svakom jasno da će na idućim izborima doživjeti pravi debakl. Naravno da se tu otvara jedan veliki prazni prostor za Komšićevu Demokratsku frontu. Hoće li još uvijek aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH to uspjeti iskoristiti pa razočarane birače sklone ljevici motivirati na izlazak i dodjeljivanje povjerenja upravo njemu, ostaje za vidjeti. Puno toga ovisi o njegovoj umješnosti i organizacijskoj sposobnosti. Pretpostavke da Komšić postane bosanski Dragutin Lesar zasigurno postoje. Svakako da mu i pozicija može puno pripomoći u privlačenju saveznika u svojoj političkoj borbi.

Autor:Josip Milić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.