Foto: Marko Todorov / CROPIX

ZORANOV RAT: Petokraka mu nikad nije bila neprihvatljiva

Autor: Marcel Holjevac / 7Dnevno

Zoran Milanović je čovjek na kojeg uvijek možete računati, koji vas nikada neće razočarati. Jedno vrijeme sam se pobojao da je naučio šutjeti i da, nakon što ga gotovo četiri godine nije bilo na javnoj sceni, više nije “onaj stari”, što će reći – gotovo svakog tjedna glavna tema ove kolumne. Ali moji strahovi bili su, kako se pokazuje, neopravdani.
Dakle, čovjek koji je proveo svoj premijerski mandat uglavnom ratujući s veteranima – jer im je podvalio Freda Matića za ministra i mlado od Glavaševića za njegova zamjenika, i to zato što su se obojica istaknula olajavanjem tih istih veterana – s istima je ponovo zaratio. Nije imao hrabrosti ratovati protiv njih ’91., sklonio se u London i Bruxelles, nije imao hrabrosti pridružiti se braći antifašistima, ali je zato sada jako hrabar!

Sada kad su ti branitelji, veterani, davno pregaženi, ostarjeli, 20 godina sustavno difamirani, bolesni, jadni i odbačeni od države koju su stvorili i naroda kojeg su branili, Milanović se uključio u rat protiv njih. Više bih ga cijenio da je ’91. uzeo pušku i pridružio se antifašističkoj JNA!

Povod je bila majica s natpisom ZDS – čak ne HOS-ova, nego s amblemom postrojbe HV-a. Koji je Milanoviću neprihvatljiv. Kao što mu je bio neprihvatljiv i prije 25 godina. Petokraka pod kojom su strijeljani zarobljenici na Ovčari, pod kojom su rušeni Vukovar, Dubrovnik i deseci drugih gradova, nikad mu nije bila neprihvatljiva. Petokraka koja je predstavljala diktaturu svugdje gdje se pojavila, petokraka koja je uvijek ratovala protiv demokratskih snaga i za komunizam. A da zamolimo veterane da dođu s neprijateljskim znakovljem, poput petokrake i kokarde, pa da predsjednika ništa ne vrijeđa? Nije bio u Okučanima ’95. pa nije morao dolazit ni sada, njemu su to ionako sve “ustaše”, bili i ostali.

Dakle, pravi branitelj, pravi ratni veteran s obilježjima pod kojima se ginulo za hrvatsku demokraciju i slobodu, nije na komemoraciji akcije u kojoj je sam sudjelovao prihvatljiv Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske, koji nikada nije prolio ni kap znoja za ovu zemlju, kamoli da bi prolio kap krvi. A neka su obilježja totalitarnih režima pak Milanoviću prihvatljiva. I onda neki pitaju zašto veterani podržavaju i potiču takve provokacije! Pa Milanović je taj koji je počeo s provokacijom. Nije u redu obezvređivati spomen-ploču poginulim pripadnicima Domovinskog rata, i to bez ikakve potrebe, smisla i svrhe, kao što je on učinio pretprošlog tjedna u Jasenovcu kada je rekao da ploču s imenima poginulih branitelja “treba bacit”. Jer njega vrijeđa amblem HOS-a. Koji je inače de facto legalizirao njegov prethodnik na čelu partije, Ivica Račan.

NEDAĆE U TITOLANDU: Najbolja vijest je što je zbog virusa propalo glorificiranje neprežaljenog diktatora

Zapravo je uvreda poginulima i njihovim obiteljima da im “pobjegulja” uopće odaje počast. To se odnosi i na onog drugog “hrabrog ratnika” koji isto misli što i Milanović, samo manje govori gluposti, i na njegova dežurnog dupeuvlakača. Je, da, znate na koga. Predsjednik Reagan je svojevremeno obišao groblje Waffen SS-a u Bitburgu, u Njemačkoj. Obišao je grobove nekadašnjih neprijatelja svoje zemlje i svoje vojske kako bi im odao počast, a Milanović nije u stanju odati počast vojnicima svoje zemlje, vojnicima vojske kojoj je vrhovni zapovjednik, a da ne napravi skandal! Iako, pitanje je tko su zapravo “njegovi” vojnici, jer ove očito ne doživljava kao “svoje”. Neke druge možda bi. One s petokrakama.
Meni je jasno zašto je ZDS neprihvatljiv Milanoviću. Meni nije jasno zašto je Milanović prihvatljiv Hrvatima.

IZRIJEKOM DOPUŠTEN ZDS: Udaljite Milanovića, a ne ratne veterane!

Neki novinari i političari sada postavljaju pitanje zašto je dotičnim veteranima zbog kojih je Zoran Milanović drugi put pobjegao od hrvatske vojske dopušteno biti ondje, zašto nisu udaljeni! Među takve spadaju Arsen Bauk, koji otvoreno kaže: “Nadam se da će se ubuduće više pitati zašto policija nije udaljila ove koji su nosili majice s pozdravom ‘Za dom spremni’ nego zašto je predsjednik otišao”, te Ivan Vrdoljak, predsjednik kleptokratske udruge HNS, koji kaže: “Potpuno razumijem reakciju predsjednika RH Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje. Moja Hrvatska je otvorena i tolerantna Hrvatska i pozdravu ZDS nema i ne smije biti mjesta u javnom prostoru. Dužnost je svih nas u javnom životu koji želimo da Hrvatska ide naprijed da takve poteze osudimo”.
Dakle, da odgovorimo radoznalima, ne samo gore navedenom dvojcu, zašto policija nije udaljila dvojac sa “spornim” majicama, predsjednika udruge specijalne policije Domovinskog rata Republike Hrvatske Zorana Marasa i predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimira Maretića s komemoracije: zato što oni imaju svako moralno i zakonsko pravo biti ondje, i to s tim majicama koje su ondje nosili! I zato što je netoleranciju pokazao Milanović, ne oni.

A potom i zato što je ZDS, kada se koristi u kontekstu Domovinskog rata i na komemoracijama povezanima s njim, izrijekom dopušten od povjerenstva koje je osnovano da bi to riješilo! A čak je i u Jugoslaviji vrijedilo da je dopušteno ne samo ono što je izrijekom dopušteno nego i sve što nije izrijekom zabranjeno! To je, uostalom, nešto što vrijedi još od rimskog prava! A ni jednim zakonom ZDS nije izrijekom zabranjen: doduše, postoji generalna zabrana veličanja totalitarnih režima, bez definiranja koji su točno simboli dopušteni, a koji ne, ali ga se ljubitelji Druga Tita ionako prvi ne drže. A ZDS nije isključivo korišten u totalitarnom režimu nego i u borbi za demokraciju i slobodu.

Virus valjda selektivno napada komemoracije

I zato što je suludo uopće postaviti pitanje bi li veterani koji su sudjelovali u akciji Bljesak smjeli sudjelovati na komemoraciji te iste akcije, i to sa simbolima pod kojima su njihove postrojbe išle u tu akciju, koji su legalizirani i koji su registrirani kao simboli tih postrojbi na nadležnom sudu. I to zato što to smeta ljudima koji u toj akciji – kao ni ratu općenito – nisu sudjelovali i vjerojatno su simpatizirali neprijateljsku stranu i za nju navijali. Pravo je pitanje bi li policija trebala štititi njih i njihove simbole, dok god stoji odluka povjerenstva i dok god su oni pred zakonom legalizirani. I naravno, dok god stoji činjenica da smo mi “klerofašisti” bili pobjednička strana u ratu, a Slobini i Kadijevićevi “antifašisti” gubitnička.

SLUČAJ HSS: Pomirba HOS-ovca i jugooficira

Da nije baš istina da nas stvari poput takvih majica “ideološki dijele”, da ponekad ZDS i ujedinjuje, pokazuje primjer Kreše Beljaka i Vlahe Orepića. Potonji je poznat kao ministar policije iz vremena nesretnog premijera Oreškovića, koji je ostao upamćen samo po “građevinama”. I kao ministar kojemu je šef zagrebačke krim-policije pred nosom obio sef u vlastitom uredu, maznuo iz njega par stotina tisuća eura i koju kilu zlata, a da njemu nije bilo ni na kraj pameti podnijeti ostavku.

Orepić je na to mjesto, kojemu nije bio dorastao, došao jer su mediji digli dreku da se “ne smije dopustiti da Karamarko preuzme represivni aparat države”, odnosno, trebalo je zaštititi “duboku državu” od bilo kakvih promjena koje bi uklonile korumpirane i udbaške kadrove. Iskazao se nesposobnošću i nekontroliranim ljevičarenjem, a ubrzo nakon izbacivanja Mosta iz Vlade izašao je iz te stranke u koju, iskreno, nikad nije ni spadao. Danas tvrdi da se Most pretvorio u “krajnju, rubnu desnicu” i da je zato napustio tu stranku.

No ima jedan drugi stranački lider koji je svoju stranku, nekoć centrističku, pretvorio u krajnju, rubnu i titofilnu ljevicu pa je Orepić svoje mjesto našao kod njega. Riječ je o Kreši Beljaku, pajser-antifašistu: Orepić se učlanio u Beljakov HSS koji se sve više osipa, i odmah dobio mjesto potpredsjednika stranke! Ako Beljak nema boljih kandidata za to mjesto, znači da je stvarno ostao bez velikog dijela članstva!

No što je to što je ujedinilo bivšeg lažnog HOS-ovca i bivšeg pravog oficira JNA? Antifašizam, naravno! I osuda “provokacije” u Okučanima. I tko onda kaže da nas ideologija dijeli? Kako dirljiva priča o pomirbi! Trebalo bi o tome snimiti neku sapunicu i puštati na RTL-u, televiziji “duginih boja”! Uz poneku ljubavnu scenu spomenutog dvojca.

JOVANKA DRUGA: Najpoznatija majka i cajka kraj Tita

Svakog 4. svibnja hrvatski se “antifašisti” prisjete svog idola koji nam je ostavio u naslijeđe bankrotiranu i prezaduženu državu, gubitašku i nevjerojatno neučinkovitu industriju i JNA koja nas je par godina nakon njegove smrti pokušala sve pobiti. I još neke druge stvari.

A njima se ove godine pridružila najpoznatija majka i cajka “iz regiona”, zalijepivši na svoj Facebook fotomontažu sebe kraj neprežaljenog najvećeg sina, u Jovankinoj odjeći. Sad, razumijem da netko poput Severine može eksploatirati niske strasti svoje inače tulave publike koja u Titu vidi dobročinitelja pod kojim se lijepo i dobro živjelo, a ne masovnog ubojicu, iz istih razloga iz kojih u Severini vidi žrtvu svog bivšeg i ucviljenu majku, poštenu i hrabru, a ne običnu manipulatoricu.

Seve me tu malo, moram priznati, podsjeća na one lezbijke s gay pridea koje svake godine mašu njegovom slikom i komunističkim parolama, zaboravljajući da je za većeg dijela njegove vladavine homoseksualnost bila kažnjiva zatvorskom kaznom i apsolutno neprihvatljiva u partijskim redovima. Seve je, naime, cajka. Pevaljka. Osoba koja izvodi “turbofolk”, žanr koji je naslijedio nekadašnje “narodnjake”.

Pa, ako Titu išta priznajem u zasluge, to je upravo odnos prema tim “narodnjacima”. Dok je on bio živ, sve do ’81. kad je Minimaks, godinu dana nakon njegove smrti, prvi put doveo Lepu Brenu na TV, i to da bi se sprdao s njom, narodnjaci se nisu mogli čuti ni na jednoj radiostanici u SFRJ. Nisu mogli doći ni blizu televizije i u novinama se nikad nije pisalo o njima. Titu je bilo stalo do imidža zemlje kao civilizirane, a ne balkanske, pa je na površini sve bilo civilizirano, a ispod nje je tinjao teški Balkan, no svejedno je dobro da to nismo morali slušati. U “Jugi” su samo šansone, pop, rock, jazz, klasika i slični žanrovi imali pristup masmedijima. U redu, i dalmatinske tipa Miše Kovača, starogradske i slično. Ali “cajke” poput Seve mogle su se slušati samo u mračnim rupetinama na periferiji, daleko od grada i civilizacije, gdje se skupljao polusvijet, kriminalni milje i prostitutke. I gdje je Severini zapravo i mjesto.

DRUG RANKO: ‘Hvala mu od svih nas…’

Nevjerojatno je da SDP ni toliko godina nakon smrti diktatora SFRJ ne može prežaliti ni njega ni njegovu državu. I da duh poslušnog vojnika partije živi u njima. Pa je tako Drug Ranko napisao: “Prije 40 godina umro je Čovjek (velikim slovom, op. MH!) zbog kojeg ovo pišem na hrvatskom jeziku. Ujedno se ne ispričavam onima koji bi voljeli da je to talijanski ili njemački… Hvala mu od svih nas što imamo svoje da ga ne damo (a tuđe nećemo), a od mene osobno hvala mu za sretno djetinjstvo, dječaštvo i mladost”.

Obrovački prostor živi primjer potpuno promašene državne demografske politike

Dakle – da nije bilo Druga Tita, mnije Ostojić, Hitler bi dobio Drugi svjetski rat, Tito je bio ona snaga koja je dala prevagu saveznicima! Kad bi Ostojić znao bilo što o povijesti, kao što ne zna, znao bi da je tijekom rata Staljin neprestano ribao Tita zbog kriminalne vojne nesposobnosti i da ga je nakon rata stalno podsjećao da je tu gdje je samo zahvaljujući Crvenoj armiji. Uostalom, Tito je oslobađao Odžak jedno mjesec dana nakon što se Hitler ubio. Da skratimo, to što danas svi moramo znati engleski, a ne njemački i talijanski, nije Titova zasluga. A u biti nam je to i tako svejedno. Bitno je da bi partizani, da nije bilo Engleza, Rusa, i Amerikanaca, i dandanas bili u šumi. I svatko tko tvrdi suprotno ili laže ili nema pojma o povijesti.

No uvijek me fascinirao taj učinak kulta ličnosti koji traje i kad je ličnost mrtva i zakopana gotovo pola stoljeća. Temelj kulta ličnosti je bio da smo živi, da dišemo i da imamo privilegij jesti, spavati i radovati se životu samo zahvaljujući Najvećem sinu. I neki ljudi to puše i dandanas. Je li im ikad palo na pamet da bismo svi imali puno sretnije djetinjstvo i mladost da nije bilo Tita, socijalizma, bijede, rata i svega onog što je Tito ostavio u naslijeđe? Da smo rođeni u kakvoj Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Japanu?

A još me više fascinira kad mi prodaju fore da bih trebao biti zahvalan za nešto Titu jer sam u vrijeme njegove vladavine krenuo u vrtić, školu, proživljavao djetinjstvo. Moja majka je rođena ’42. u Zagrebu, krenula je u jaslice dok je poglavnik vladao državom. Što bi ona sad trebala, imati njegovu sliku na zidu i zahvaljivati mu što je imala djetinjstvo? Jedino možda Trumanu, jer bismo bez njega po Titu pomrli od gladi nakon rata.

TAJNI AGENT HDZ-a: ‘Zoki, pazi, ZDS!’ ‘Hvala, Andrej’

Nisam pobornik teorija zavjera, ali kad post festum bacite pogled na priču u Okučanima, morate doći do zaključka da ili Milanović zapravo pomaže Plenkoviću da ostane na vlasti ili…

Istina, javnost je dresirana da reži na ustaše (a to su svi desno od Tita) dobrih 70 godina i više, s malom pauzom u doba Tuđmana. No činjenica je da su Plenković i njegova klijentelistička udruga poznata kao HDZ vrlo spretno kapitalizirali Milanovićevo poskliznuće. Pa baš im je to trebalo prije izbora, da uz hvalisanje uspjesima u borbi protiv virusa (koji nisu sporni, što jest, jest) pokušaju ovom birokratiziranom i kleptokratskom HDZ-u dati nacionalni naboj! Sad su u prilici prikazati se zaštitnicima hrvatskih branitelja, nacionalnih boja, digniteta Domovinskog rata…
Je, da, možete si misliti. Nećeš ti domoljuba iz HDZ-a. Nije HDZ bio cvijeće ni za Tuđmana, kraduckalo se pomalo – a i na veliko – i ponekad su se radile gluposti, no ovaj današnji je ispod svake kritike. Tuđmanovu se HDZ-u opraštalo puno toga kako bi mu se dale slobodne ruke da pobijedi u ratu, oslobodi zemlju i osigura suverenitet. Od njih je bilo i neke koristi. Od ovih danas, slabo.

Pa ipak, prilično je sigurno da će na izborima odnijeti relativnu većinu glasova. Zašto? Ne zato što su tako jako sposobni, ne. Nego zato što im se Milanović sa svojim bedastoćama o pločama i durenjem oko ZDS-a tako lijepo namjestio da bi jednostavno bilo glupo ne iskoristiti Bogom danu priliku za glumatanje domoljublja, priliku kojoj se HDZ vjerojatno nije ni nadao. Da HDZ i ne napravi ništa, Milanovića hvale Vulin i Dodik. Pametnom dosta.

Jednom sam davno napisao da Milanoviću samo treba dati dovoljno vremena i prostora da se iskaže u svom punom sjaju i nikad vas neće razočarati. Nije ni ovaj put. Isti stari Milanović. Tajni agent HDZ-a, i to vjerojatno nenamjerno.

REKTALNI ALPINIST: Znate, Bero je u pravu

Čak se i lijevi novinari zgražaju nad time što je Bernardić rekao da je izvjesni glavni tajnik HDZ-a “rektalni alpinist”. Svima je to strašno vulgarno, užasno, prostački. Pa, bio bih licemjer kad bih se pridružio tom zboru: pojam sam i sam često koristio, napisao sam kolumnu o tome da u današnjem HDZ-u prevladava rektalni alpinizam, govorio o tome u “Bujici”. Sad, ne znam, možda sam ja grozan i vulgaran, a možda je novinaru dopušteno što političaru nije. Ali ja za Jandrokovića nemam bolji opis. Čovjek za sve režime, odan svakom vođi HDZ-a, antipatičan i ne previše pametan, čovjek koji se na društvenoj ljestvici uspeo do neslućenih visina upravo zahvaljujući umijeću uvlačenja u tuđe stražnjice.

Što je tu sporno? Bero je rekao istinu, smetalo kome ili ne. “Njonjo” je to što je, svi znamo što je. Ima i puno vulgarnijih izraza za to od “rektalnog alpinista” i većinom uključuju spominjanje ženskog spolnog organa.
Uostalom, samo njegovo kmečanje da mu “prijete smrću” nešto je na razini BABA i lijevih aktivista, nedostojno odraslog heteroseksualnog cis-muškarca koji nije komunist. To treba prepustiti ljevici, kad ih netko iskritizira ili izvrijeđa, oni udare glumiti žrtvu “kampanje mržnje”. Dok oni mrze, sve je u redu.

A inače, drago mi je da jedan lider lijeve stranke citira mene, “ekstremnog desničara”, i Glasnovića, koji je isto tim riječima opisivao HDZ-ovce, ne mogu reći da nije. Pomirba nema alternative.

Autor:Marcel Holjevac / 7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.