HINA/ Denis CERIĆ /dc

U režiji Plenkovića i Buzina: Američki lihvari dobivaju milijardu dolara na uloženih 300 milijuna!

Autor: Marcel Holjevac

Goranko Fižulić, bivši političar i poslovni čovjek, je prvi u Hrvatskoj svojevremeno obznanio ono što su režimski Plenkovićevi mediji skrivali kao zmija noge: da su “najveći svjetski fondovi koji ponovo vjeruju u Agrokor”, kako je slavodobitno obznanio režimski tisak, u stvari krajnje opskuran minijaturni lešinarski fond zloglasnih lihvara Are D. Cohena i Thomasa Wagnera, koji praktički nema vlastitog kapitala, ali ima armiju odvjetnika i utjerivača dugova koji od žrtve uvijek naplate deset puta više nego što je fond uložio. Oni su specijalizirani lešinari, dakle oni nikad ne ulažu u normalne, uspješne poslove i države – samo u one koji nemaju nikakve šanse ikad se izvući, odnosno, kako sami kažu – “obveznice koje su toliko loše, da su dobre”.

A sad je Fižulić otišao korak dalje, pa otkrio razmjere prijevare s “uglednim ulagačima iz Amerike” koje potvrđuju sve moje sumnje i pretpostavke u vezi Lex Agrokora, pa i gore. Istina, bilo je nešto sumnjivo u tome da Knighthead ulaže 480 milijuna dolara u Agrokor: jednostavno, to mi je uvijek djelovalo nadrealno. U Ramljakovoj objavi da Knighthead ulaže toliki novac u Agrokor, uz samo 4% kamata – “puno povoljnije nego što se Todorić zaduživao kod Rusa”, veselo reče Ramljak – nešto jednostavno nije štimalo. Knighthead nije regularna banka, to nije Bank of America, oni ne posuđuju novac s 4% kamata, oni uzimaju najmanje 200%! Ako ulažete u propalu kompaniju, kompaniju u stečajnom postupku, kamata nije 4% ni da vam rođeni brat posuđuje novac. A Knighthead je specijaliziran za propale države – zato se i zovu “lešinarski fond” – jer u takve stvari regularne banke niti žele niti smiju ulagati svoj novac, rizik je prevelik, a i poslovi nisu uvijek po zakonu, najmanje metode utjerivanja duga koje primjenjuju.

A sad je u Telegramu Fižulić iskopao kako u svom podnesku Trgovačkom sudu iz kolovoza Sberbank tvrdi da je Agrokor pod izvanrednom upravom kupio vlastite obveznice za 100 milijuna eura po nominalnoj vrijednosti od Knightheada, iako je trenutno tržišna vrijednost tih obveznica – ne veća od 30 milijuna eura, a po toj cijeni – ili manjoj, vjerojatno oko 20 milijuna eura – ih je kupio i Knighthead. Sberbanka tvrdi kako s time nisu bile upoznati ni Vlada, niti ministrica Dalić, niti vjerovničko vijeće. Izvanredna uprava nije do sada obavijestila javnost o bilo kakvoj kupnji vlastitih obveznica. To daje za pravo i Ivici Todoriću: a te tvrdnje je praktički potvrdio i sam Ramljak.

No u čemu je kvaka s tim novcem, dakle? Kvaka je sljedeća: Knighthead, uz podršku vjerojatno vlade SAD-a, kupuje početkom ove godine na sekundarnom tržištu, dakle od stvarnih vjerovnika, obveznice Agrokora. Kompanija je pred propašću, vjerovnici računaju da je bolje uzeti dvadeset ili trideset dolara keša od Knightheada za sto uloženih, nego ostati bez ičeg. Knighthead je, međutim, specijaliziran za takve poslove – a specijalitet lešinarskih fondova je korumpiranje vlada, kao u slučaju Puerto Rica, o čemu sam pisao. Slično funkcioniraju lešinarski fondovi u Ukrajini. Tako, oni se naplaćuju u cijelosti tamo gdje drugi ne uspijevaju utjerati ni 10%, i ostvaruju zaradu od 500-600% na uložen novac.

Zašto je dakle Ramljak uzeo skoro pola milijarde eura kredita u lipnju, kad je bilo dovoljno i pola toga za nastavak poslovanja Agrokora do kraja godine, za plaće zaposlenih, obzirom da za trajanja Lex Agrokora ionako ne plaća nikom stare dugove? Odgovor je jednostavan: Tragom Fižulićevog napisa u Telegramu, Index je postavio upit Agrokoru, tj. Ramljakovoj upravi i saznao kako su 56 posto od kredita kojeg im je dao Knighthead – 269 milijuna eura – upotrijebili da bi otkupili obveznice od onih koji su sudjelovali u roll up modelu. A to je u biti jedino Knighthead, jer su Rusi odbili sudjelovati u toj šaradi očito smišljenoj da se pogoduje lešinarskom fondu koji je u trenutku donošenja Lex Agrokora već posjedovao većinu obveznica i vodio glavnu riječ u vjerovničkom vijeću.

Dakle, osim što je sam Lex Agrokor kriminalan u svojoj suštini, jer ne samo da onemogućava vjerovnike da, što je temelj kapitalizma i tržišnih odnosa, naplate svoj dug od dužnika (ne od Todorića, od Agrokora!), nego i omogućuje prezaduženoj kompaniji da se zadužuje dok je u stečaju (!) i da taj novi zajam ima senioritet ispred starog duga (!), kriminalna je i cijela operacija. Malo matematike: Knighthead je kupio obveznice vrijedne 270 milijuna eura za vjerojatno nekih 50 milijuna, možda 60, i to ne riskirajući ništa: prije toga su već razgovarali s Ramljakom, i dogovorili kako će vlada uz pomoć Buzina donijeti Lex Agrokor i preveslati Ruse koji su u Todorićevu kompaniju uložili 1,4 milijarde eura, nakon što je HNB izdala domaćim bankama zabranu da kreditiraju Todorića.

Uz tih 50 milijuna, dodali su nekih dvjestotinjak u novi kredit, ali po “roll up” modelu kojeg su u Buzinu smislili samo za njih, Plenković očito nije dovoljno pametan da to smisli sam. Tako da im se od tih navodnih 480 milijuna praktički isti dan vraća oko 270 milijuna, odnosno tim novcem kojeg je posudio od Knightheada Agrokor od tog istog Knightheada otkupljuje vlastiti dug, ali ne po stvarnoj cijeni, nego nominalnoj, gotovo 4 puta većoj. Time je Knighthead u jednom danu zaradio preko 200 milijuna eura neto – na račun ostalih vjerovnika Agrokora, poput dobavljača koji se mogu samo nadati da će jednog dana dobiti možda 30% onog što im je Agrokor ostao dužan. Brojne kompanije će zato u stečaj, ali hej zašto bismo mi štitili svoje kompanije, kad možemo štititi interes američkih saveznika i prijatelja da Rusi ne preuzmu maloprodaju i proizvodnju hrane u ovom dijelu Europe? Bolje da propadne i Agrokor i dobavljači i sama država!




Kvaka je u tome da će Knighthead dobiti i ostatak uloženog novca, jer sad sva njegova potraživanja imaju senioritet: Agrokor je unatoč otkupu starog duga od Knightheada novcem posuđenim od Knightheada istom dužan preko pola milijarde dolara, s kamatama. Kad sve zbrojite, ukupno je Knighthead uložio oko 250 milijuna eura stvarnog novca u cijelu operaciju, oko tristo milijuna dolara – otkup obveznica na sekundarnom tržištu i kredit Agrokoru – a natrag je već do sad dobio debelo preko 300 milijuna dolara, i dobit će još oko 600 milijuna glavnice i kamata. To je devetsto milijuna dolara, ako tu nema još nekakvih caka, a vjerojatno ima. Na uloženih ukupno nešto preko tristo milijuna dolara (ne 480 milijuna eura plus prethodna ulaganja u obveznice, jer je 270 milijuna u biti virtualno, taj novac Agrokor nije ni vidio, on je odmah otišao natrag Knightheadu). Nema šanse da se neće naplatiti, jer su stavili hipoteku na sve nekretnine svih Agrokorovih poduzeća na koje su mogli. Iako su već prije te kompanije bile jamci Agrokoru za kredite koje su dali Rusi. Dakle, sve skupa nije samo nezakonito nego nakaradno.

Tko je tu oštećen? Todorić? Ne, on je već prije izgubio kontrolu nad korporacijom, dugovi su bili veći od imovine, vrijednost Todorićevog vlasništva je jedna kuna, toliko Agrokor stvarno vrijedi.

Rusi? Ne, zapravo ne. Oni će svojih milijardu i pol eura utjerati od RH na međunarodnim arbitražnim sudovima. Zašto ne od Todorića? Jer je Agrokor d.d., društvo kapitala a ne osoba, i jer vlasnici kompanije nemaju ništa s dugom: kompanije uostalom mijenjaju vlasničku strukturu stalno, dionice se prodaju i kupuju, dug ostaje kompaniji tko god bio vlasnik. A zašto od RH, ako, kako Predsjednica tvrdi, on nije nacionaliziran? Radi gore navedenog: To je li Agrokor nacionaliziran ili ne nema veze s ničim, sve da i jest država time ne bi postala odgovornom za dug korporacije. Ako se vjerovnici ne mogu naplatiti od imovine dužnika, to je njihov problem, stvar rizika u poslovanju. No ako država donese prevarantski zakon po kom vjerovnici ne mogu do svojih potraživanja, ako država donese zakon po kom dužnik nije dužan plaćati ni kamate ni rate kredita 15 mjeseci, a može se zaduživati i dalje i davati pod hipoteku imovinu dok se istovremeno od postojećih vjerovnika traži da otpišu bar 70% duga, jasno da su vjerovnici oštećeni!




Problem je što će SAD u sporu između Rusije i Hrvatske podržati Ruse, SAD su najveći svjetski ulagač i ne žele zakone poput Lex Agrokora niti da se ta praksa proširi na njihovu štetu. A odštetu Rusima ionako neće platiti oni nego Hrvatska, pa zašto bi nam onda pomogli? Zato jer smo onemogućili Ruse da preuzmu trgovinu u Srednjoj Europi i usput pomogli Amerikancima da masno zarade? Misli li netko da će oni raditi protiv svog interesa da bi nam vratili uslugu i zahvalili?

Hrvati su pokazali da su spremni raditi u korist političke i financijske štete Hrvatske kako bi se uguzili savezniku preko bare, dakle da mogu biti predmetom zastrašivanja, podmićivanja, ili pravljenja budalama, posve svejedno što od toga. Hrvatska je Lex Agrokorom pretrpjela ogromnu štetu – navukli smo bijes Rusa, dakle svjetske velesile koja drži ruku na plinskom ventilu među ostalim, ulagačima je poslana jasna poruka da ovdje ničija ulaganja nisu sigurna i da Vlada uvijek može potezom pera poništiti svačiju tražbinu neovisno o potpisanim međunarodnim ugovorima o slobodnoj trgovini i zaštiti ulaganja. Domaća proizvodnja hrane je osuđena dugoročno na propast, kao i jedini maloprodajni lanac koji je u većem broju plasirao domaće proizvode u inozemstvo (BIH, Srbiju, Sloveniju): dok strane vlade čuvaju svoje velike korporacije kao temelj ekonomije, ma kakvi lppovi ih vodili, mi svoje tretiramo kao neprijateljske. 60.000 radnika Agrokora će po  isteku “Lexa” velikom većinom na cestu. Kao i deseci tisuća u tvrtkama kooperantima.

No to nije ni najbitnije. Bitno je da će RH na kraju platiti dugove Agrokora jer smo Lex Agrokorom prekršili međunarodne sporazume o slobodnoj trgovini i zaštiti ulaganja, a SAD-u je jako stalo da se  ti sporazumi, generalno, poštuju. Oni nikad neće priznati da su potakli RH da donese takav zakon koji će njihovim kompanijama omogućiti milijardu dolara dobiti i istovremeno oštetiti Ruse za milijardu dolara, zašto bi se izlagali? Hrvatska je donijela takav zakon, SAD će biti prve koje će inzistirati da RH mora snositi posljedice takvog grubog kršenja međunarodnog prava. A Rusi? Putin i Gref su već odigrali “Good cop, bad cop” igru s Kolindom Grabar Kitarović. Pri čemu je Putin glumio “dobrog policajca” koji moli Grefa da oprosti Hrvatima milijardu dolara duga, po sistemu što je Begu kila zlata, a Gref je glumio lošeg policajca koji inzistira da sav dug treba vratiti.

Ako je Kolinda i pokušala iskontrolirati štetu u Rusiji, Vlada je odlučila minirati sve do kraja, pa tako danas imamo naslove u režimskom tisku o “kampanji dezinformacija koju šire Rusi”, a uoči njenog puta u Rusiju imali smo na HRT-u gledati dokumentarac o Putinu gdje je prikazan onako kako je Hitlerova propaganda prikazivala Churchilla.

Može li gore? Može, zakon koji je potpisala Martina Dalić a po svoj prilici pisala Julietta Valls Noyes, dozvoljava Ramljaku priznati ili osporiti svaku prijavljenu tražbinu. Dakle on može u cijelosti ili djelomično osporiti 1,4 milijarde dolara koje traži Sberbank. Iskreno, bilo bi jako glupo to uraditi i da je u pitanju kvazidržava poput BIH, kamoli svjetska sila. Ali nikad se ne zna.

Dakle, rezime je ovakav: Vi ste lihvar, tražite idiote, ili kockare, hulje, pokvarenjake, podmitljivce. Dogovorite s njima kupnju obveznica propale domaće megakompanije po 20-30% cijene od drugih vjerovnika, date šezdesetak milijuna dolara za tristotinjak milijuna nominalne vrijednosti obveznica. Onda idiotima date kredit od pola milijarde eura , kojim će oni od vas kupiti te obveznice koje ste platili 60 milijuna za 270 milijuna. Dakle, u biti ste dali samo 210 milijuna, onih 270 je samo pokaznih. Oni su vam i dalje dužni pola milijarde plus kamate, a vaša potraživanja su osigurana hipotekama i imaju prednost pred svim drugim potraživanjima. Oni koji su dali milijarde i oni koji su godinama slali Agrokoru robu na povjerenje na kraju neće dobiti ništa, sve će otići onima koji su se dogovorili s Ramljakom.

Narodu se onda uredno objasni kako je sve to za spas radnih mjesta i kompanije, a i kako ne bi baš bilo dobro da Rusi to preuzmu, to je neki njihov pakleni bio ionako. Usput, natovarite narodu, poreznim obveznicima, na vrat tužbe tih istih Rusa vrijedne desetak milijardi kuna. Kako bi se osujetio njihov pakleni plan da preuzmu kompaniju u koju su uložili milijardu i pol dolara. Onda narodu kažete kako je za sve kriv Ivica Todorić jer je upropastio svoju privatnu kompaniju i objesite ga, pa dok se narod zabavlja pričama o zlatnim pipama i dvorcu, poručite Rusima da nema love jer je Todorić krivotvorio bilance. Jer, znate, Rusi su idioti. To neće dobro završiti za Hrvatsku. Ni u jednoj varijanti.

Autor:Marcel Holjevac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.