Davor Puklavec/PIXSELL

Može li ploča u Jasenovcu srušiti Plenkovića?

Autor: Marcel Holjevac

Brak između Plenkovića, HNS-a, Sauche i SDSS-a nije ni brak iz ljubavi niti iz interesa: reklo bi se da je to brak sklopljen iz nužde, nešto kao “shotgun wedding”. Hoće li spomen-ploča palim borcima HOS-a u Jasenovcu biti kamenčić koji će poslati i drugu Plenkovićevu vladu u povijest? Brak s Mostom puknuo je na Mariću – čiju je smjenu Božo Petrov bezuvjetno tražio. Marić je ostao, kao i Plenković, Petrov je otišao. Hoće li ovog puta otići ploča, ili Plenković? Ili će oboje ostati na svom mjestu?

Kada je izbila kontroverza oko ploče s tri heretička slova koja su crvena krpa za sve lijeve i “napredne” snage u Hrvatskoj, Plenković je cijelu stvar prebacio na Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje bi trebalo dati pravorijek o ploči. Osnovao ga je u ožujku ove godine, tri mjeseca nakon što je sporna ploča osvanula u Jasenovcu i u jeku rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita. “Postojeća sudska i upravna praksa po pitanju isticanja simbola nedemokratskih sustava neujednačena, a politika njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava kao i na otpor nedemokratskim režimima nije sustavna i sveobuhvatna. Vijeće se stoga osniva kako bi se odgovorilo na te izazove”, rekao je tada premijer. Objašnjeno je da je glavni zadatak Vijeća da Vladi da preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratskom prošlošću. Plenković je, zapravo, postupio po onoj Churchillovoj: “Kada ne želim riješiti problem, osnujem povjerenstvo”.

Stvar je tako na neko vrijeme stavljena ad acta i tamo je trebala još neko vrijeme i ostati, bar dok Vijeće ne donese pravorijek. Dogovor je, kažu u SDSS-u i HNS-u, bio da se to odradi do sredine rujna. No, Milorad Pupovac sada kaže kako je vrijeme koje su dali premijeru za uklanjanje ploče u Jasenovcu s pozdravom ‘Za dom spremni’ prošlo. “Krediti koje smo dali premijeru i Vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo”, rekao je Pupovac za jednu televiziju.

A slično su reagirali i iz HNS-a: kažu kako im nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja ne provodi postignute dogovore. “Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku”, rekao je član predsjedništva stranke Tomislav Stojak. Štromar je pak bio pomirljiviji: “Mi smo potpisali dokument kada smo ulazili u koaliciju i držimo se tog dokumenta. Možda su nam u tom dokumentu neke stvari važnije, ali rokova o ispunjenju dogovorenog nema. Tamo piše kakvu mi državu želimo”, izjavio je danas te rekao kako takvim pločama nije mjesto u Hrvatskoj. Što je pak naljutilo veterane – jer to bi se moglo protumačiti i kao da spomen pločama hrvatskim ratnim veteranima nije mjesto u Hrvatskoj – ili, ako jest, onda samo odabranima. No, Glogoški je rekao kako će poštivati odluku Vlade koja god bila.

Pupovčevo strpljenje, kao i partnera iz HNS-a, isteklo je nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ) u intervjuu za Večernji rekao kako ploča sa spornim pozdravom ostaje u Jasenovcu barem do donošenja novog zakona, što neće biti prije ožujka 2018. Bošnjaković je bio prilično jasan: ”Nema zakonskog uporišta da se ukloni ploča!”

“Izričito uporište u zakonu ne postoji. Grb HOS-a, unutar kojeg je ZDS, službeno je registriran i priznat. Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a, noseći taj grb, ginuli za Hrvatsku i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom ratu bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima. Na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, s druge strane, prihvatili smo tezu da ploča s pozdravom “ZDS” u Jasenovcu može vrijeđati ljude koji su ondje stradali zbog rasne i nacionalne pripadnosti. No, dobro je da je osnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako se ta priča ne bi rješavala na brzinu i pod tenzijama”, rekao je Bošnjaković. I pojasnio: Zakon kojim će se eventualno sankcionirati “ZDS” kao simbol totalitarizma neće biti donesen prije nego povjerenstvo završi s radom, a nakon toga je potrebno i neko vrijeme za donošenje samog zakona.

”Čuli smo ministra, želimo saznati je li to stav vlade i premijera, a onda ću vam odgovoriti na to vaše pitanje”, kazao je. “Ovo što je iznio ministar Bošnjaković nisu usuglašeni zajednički stavovi. Mi očekujemo da vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je – vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema!” Na pitanje znači li ovaj njegov odgovor da ostaju u Vladi ili ne, Pupovac je odgovorio kako su s koalicijskim partnerima imali drugačiji dogovor te podsjetio na presude sudova i zaključke saborskih odbora. Ustvrdio je kako postoji dovoljna ustavnopravna osnova da vlada djeluje već sada te da nikakve nove odluke drugih tijela nisu potrebne.

Hoće li tako ZDS srušiti vladu? Protiv toga je dosta argumenata: Prvo, tu je HNS, koji zacijelo neće ići rušiti vladu zbog te ploče. SDP ih sasvim sigurno ne bi ponovo uzeo na koalicijske liste, nakon što su na prošlim izborima izašli zajedno, isposlovavši velik broj visokih pozicija na listama pa svoje mandate odnijeli HDZ-u. Inače, nakon lanjskih izbora imali su čak devet zastupnika, no nakon izlaska iz koalicije s SDP-om i odluke da se podupre Plenkovića došlo je do raskola.

Isto tako, ako bi HNS rušio ovu vladu, ne bi imao nikakve šanse niti ići s HDZ-om u predizbornu koaliciju:  morali bi na izbore sami. Prema zadnjim anketama, HNS ima potporu oko 1,3% birača: ukoliko bi samostalno izašli na izbore, mogu računati na jedan ili dva mandata u izbornim jedinicama poput treće, na sjeverozapadu Hrvatske. Trenutno ih imaju pet, a sa Sauchom koji je član kluba njihovih zastupnika šest. Dakle, izlaskom na nove izbore HNS nema što dobiti, a može dosta izgubiti: ne samo broj zastupnika, nego i mjesta u vladi.

HNS snažno ovisi o ovoj vladi i njen opstanak je ujedno i opstanak HNS-a. Zato oni ne inzistiraju ultimativno na uklanjanju ploče, već su, nakon prvih izjava, pomalo reterirali. Pupovac, pak, puno manje ovisi o Plenkoviću: on je sebi svoju poziciju na hrvatskoj političkoj sceni davno izborio i ona je manje više neupitna, neovisno o tome tko je na vlasti, bar dok je izborni zakon kakav jest.

No, ni SDSS neće rušiti vladu: treba se sjetiti kakvim je riječima Pupovac dočekao pojavu Plenkovića na čelu HDZ-a, nazvavši ga “suhim zlatom”. Vjerojatno nitko od političkih aktera nije iskazao takvo oduševljenje Plenkovićem kao Pupovac, a jasno je i zašto. Karamarkova kroatocentrična politika koja je išla za udaljavanjem od regije i jačanjem hrvatske nacionalne komponente mu nije odgovarala koliko proeuropska Plenkovićeva politika, a SDP s druge strane isto mu tako ne odgovara, jer ga oni gledaju zamijeniti “svojim”, pouzdanijim Srbima, kojima ne bi palo na pamet koalirati s HDZ-om, za čim su išle svojevremeno predložene izmjene izbornog zakonodavstva kojima se Pupovac izričito usprotivio. Tako je i on najprije rekao da je vrijeme isteklo pa potom dao šansu Plenkoviću da se o tome ipak odluči naknadno, u rujnu. Iz SDSS-a sada kažu kako rješenje mora donijeti Ministarstvo uprave, ali i da su se premijer Plenković i Milorad Pupovac telefonski čuli nakon što je Pupovac izjavio da je Vlada potrošila kredit i da je vrijeme za micanje ploče isteklo. Stvar na relaciji Pupovac-Plenković je, izgleda, ipak izglađena.

No, to ipak ne znači da će ova vlada preživjeti još jednu krizu. Ona doslovce visi o koncu, ovisi o svakom glasu, od Sauche do Glavaša. To je zapravo slaba vlada, koja mora paziti da se ne zamjeri nikome- od krajnje lijevih do umjereno desnih u svom sastavu, od nacionalista do manjina. Plenkovićev je rejting, istina, izvrstan i on bi to mogao, a možda i trebao, iskoristiti da uspostavi jaču vladu koja neće toliko ovisiti o Štromaru i Pupovcu.

SDP je u rasulu i na koljenima, na izborima ih vjerojatno ne bi bilo nigdje. No Plenković na nove izbore ne želi, iako bi oni bili najpoštenije rješenje – zapravo, trebalo ih je raspisati još nakon razlaza s Mostom. To je korektan postupak prema biračima kada mijenjate partnera u vladi. No, možda se Plenković pomalo plaši i Josipovićevog poučka – njegov je rejting također bio vrlo visok, punih pet godina je slovio za najpopularnijeg i najpozitivnijeg političara u svim anketama, da bi na kraju maestralno izgubio izbore od Kolinde Grabar-Kitarović.

Ukratko, Plenković je u delikatnoj poziciji. Osnovao je Vijeće upravo zbog toga slučaja i sada teško može jednostavno prijeći preko toga: naime, u međuvremenu se ništa u vezi ploče nije promijenilo, da bi mogao opravdati takav potez. Još manje bi mogao objasniti zašto je osnovao Vijeće, a onda donio odluku mimo njega. Uklanjanje ploče bez izmjene zakona bilo bi – protuzakonito: sudovi u Zagrebu i Kninu potvrdili su da ZDS sam po sebi ne čini krivično djelo, dok je Ustavni sud odbio žalbu Joe Šimunića vezanu za taj pozdrav, no ne ulazeći u samu evaluaciju jesu li ta tri slova u Hrvatskoj legalna, već samo zaključivši da Šimuniću kaznom nogometnog saveza nisu povrijeđena ustavna prava.

No, najveći problem bi moglo biti eventualno uklanjanje te ploče bez sudskog rješenja: Onda bi morao objasniti i zašto su u Vukovaru uhićivani, privođeni i premlaćivani prosvjednici koji su skidali ćirilične ploče? Jer, ako je moguće mimo zakona ukloniti jednu ploču palim hrvatskim vojnicima iz Domovinskog rata koja je legalno postavljena, a po današnjem zakonu svakako jest s obzirom na to da je grb na njoj uredno zakonski registriran kao grb legitimne postrojbe, onda nitko više neće imati moralnog prava spriječiti uklanjanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, bile one legalno postavljene ili ne.

Autor:Marcel Holjevac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.