Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

KRAJ HDZ-a KAKAV JE NEKAD BIO! Andrej Plenković je pod zemlju poslao Tuđmanov HDZ, ostale su neke ruševine, ljudske i fizičke!

Autor: Tihomir Dujmović

Kraj je stare godine. Što nam je sve donijela, osim korone i potresa? Donijela nam je kraj HDZ-a, „kakav je nekad bio“, samo što se Hrvati ne žele pogledati u zrcalo. Stari HDZ, Tuđmanov HDZ, onaj HDZ za kojim se ponosno koračalo devedesetih, odavno je na samrti, ali zadnjih godina tom ponosnom biku je koplje zabodeno u srce i toreador pobjedonosno drži cokulu na njegovom tijelu. Nažalost… Krenimo od sadašnjice pa ćemo doći do dana D…

Naime, baš ovih dana, kada On razumije da se u ovom korona užasu sva krivnja za more krivih poteza, koji su doveli do stotina možda nepotrebno mrtvih, može tako savršeno sakriti s kamerama u staračkom domu gdje prva cijepljena vremešna gospođa ne samo da ponosno prima cjepivo, (koje smo dobili po abecednom redu u Uniji, a ne po Njegovim zaslugama), nego se u istom dahu zahvaljuje Njemu, kao da je On izmislio cjepivo, pa On razumije da se baš tu mora poslikati i pokupiti dio nezaslužene slave!

On sve razumije, a iznad svega razumije da bez kontrole medija ne postoji! I tako vidimo da je nitko drugi negoli N1, od rane zore emitirao program o prvom cijepljenju, pet puta najavljujući i Njegovu nazočnost i taj je p.r. narihtan do te mjere da čak ni HTV, čak ni po službenoj dužnosti tu nije podmetnuo svoje kamere! Nitko ne zna s medijima kao On, nitko ne zna tu snagu mobitela i poziva kojeg ne možete odbiti i tu negdje se krije njegova dobitna formula, formula po kojoj je pet metara ispod zemlje zakucao stari Tuđmanov HDZ!

No, ostao je u sedlu, jer je na površini još uvijek ostavio dovoljno Medveda, Zdravki Bušić i koga sve ne, da opsjena funkcionira. Barem do razine da HDZ i danas navodno uživa 30 posto podrške birača. Premda od starog HDZ-a nije ostala niti sjena! Ali, da se to ne pitate, tu su mediji koji prava pitanja i teme guraju pod tepih! On? Tko je On? On je Andrej Plenković, čovjek koji je najavio da će promijeniti, a pokazalo se de facto uništiti stari HDZ, ali i da će promijeniti Hrvatsku. Za sada mu ide sjajno!

U EU smo među vodećima po broju mrtvih od korone, do jučer smo bili prvi po broju zaraženih, na dnu smo po kupovnoj moći, na dnu smo po gospodarskim uspjesima, a ni najstariji ne pamte ozbiljnije investicije europskog kapitala u europsku Hrvatsku! I umjesto da se kroz to gleda matematika našeg ulaska u Uniju, mi se hvalimo da smo dobili 9750 doza ovog cjepiva.

Žurim reći da mislim da se nacija mora cijepiti, nemam tu zavjereničkih teorija, samo hoću reći da to hvaljenje Unije što smo dobili cjepivo nije neki epohalni uspjeh. I to najmanje hrvatske državne politike!

Kada razgovaramo u kategorijama kako je Plenković uništio Tuđmanov HDZ, onda je čak i za površne domoljube i analitičare dovoljno navesti da je Plenkovićev HDZ izgubio kompletnu Liku i Vukovar! Složit ćete se da takav HDZ nema ama baš nikakve veze s Tuđmanovim HDZ-om. Jer su Tuđman i HDZ, ako ikome, onda Lici i Vukovaru bili otac i majka! Još kad tome dodamo da je samo za Plenkovićevog vakta na vrhu jednog riječkog nebodera tjednima stajala crvena zvijezda, bez ikakve reakcije vlasti, čovjek lako može razabrati da je tako nešto za Tuđmana bilo nezamislivo.




A kad navedenom dodamo da se splitski HNK sprema pod ravnanjem HDZ-ovog intendatna splitskog HNK gospodina Šestana, te HDZ-ovog gradonačelnika Opare, postaviti uprizorenja Feralovih tekstova kao nosivih greda budućeg repertoara splitskog HNK, premda nikad nitko nije tako mrzio Tuđmana i Tuđmanov HDZ kao Feralovci, onda sve postaje kristalno jasno.

Andrej Plenković je pod zemlju poslao Tuđmanov HDZ, ostale su neke ruševine, ljudske i fizičke, koje daju signala da nije oduvijek bilo ovakvo, ali sve drugo je preoblikovano, zakupljeno, i praktički više nikakvog otpora nema tom političkom atentatu prvog reda. Kao nakon velike ratne bitke, dim se još puši s nekih ratišta, ali se u prvom redu odnose mrtvi i donose se novi barjaci za nove govore.

Sjednite i razmislite, možete li zamisliti Gojka Šuška koji će se pokloniti žrtvama u Gruborima, a da prije toga jedini i pravi agresor na Hrvatsku, nije kleknuo i tražio oprost. Ne postoji niti jedan predstavnik vlasti iz današnje Srbije koji je jasno i glasno rekao: oprostite, krivi smo, izveli smo agresiju, oprostite ako ikako možete, što se god može naplatiti, mi ćemo platiti. Niti jedan. Pupovac to nikad nigdje ni približno nije izgovorio, baš kao niti jedan njegov mentor iz Beograda, a unatoč tome, Plenković evidentno operiran od tih emocija, odredio je čak dvije lokacije srpskih stradanja kao mjesta gdje će se Hrvatska ispričati za ratne zločine. Makar to agresor ljudski i istinski, temeljito, nikad nije napravio. Sad opet, zastanite i ako se slažete da Tuđman nikada ove poteze ne bi povukao, odgovorite sami sebi: tko je onda tu koga izdao?




Kad mu se kaže da nikad nitko nije koalirao sa SDSS-om, on mirno prstom upre u Sanadera. Da, ali ta je koalicija bila krvava cijena za povijesni ulazak u Uniju, odnosno povijesni bijeg sa Balkana, da tada nismo ušli u Uniju, danas bismo bili dio balkanskog „mini –Schengena“ koji se ozbiljno pod patronatom Washingtona sprema za Balkan!

Danas je pak ova koalicija sa Stanimirovićevim SDSS-om, krvava cijena da se ukupna hrvatska politika kroz moguću koaliciju s Domovinskim pokretom nikako ne kroatizira, negoli da se balkanizira i regionalizira. Zato je ova današnja koalicija sa SDSS-om politički zločin u odnosu na Sanaderovu koaliciju! To je sadržajno druga priča! To je jednostavno povijesno druga priča. Ona koalicija nas je vukla od Beograda Bruxellesu, ova nas vuče natrag Beogradu!

I uz svu pamet, a nesumnjiivo je Plenković inteligentan, uz svo obrazovanje, a jedan je od najobrazovanijih na sceni, uz svo diplomatsko iskustvo kakvo rijetki imaju, Andrej Plenković ne razumije da će mu koalicija sa SDSS-om biti kapitalna politička greška koja će ga zbaciti s vlasti. Jer, danas kad HDZ ima 30 posto glasova po problematičnim, ali jedinim javnim anketama koje imamo, Domovinski pokret i Most sa Suverenistima imaju 20 posto podrške.

Dakle, dovoljno je po ovoj matematici da pet posto HDZ-ovih birača odstupi i prijeđe na drugu stranu ulice pa da se kao mjehur od sapuna raspline taj lažni san. I zbog toga je kontrola mainstream medija zastrašujuća, zbog toga su mediji kapitalno pitanje, zbog toga je njegova najodanija suradnica ministrica kulture dobila i medije pod svoj resor! Andrej, naime, savršeno razumije kako funkcionira vlast. Što nije znao, u prvih pet godina je naučio. Pogledajmo kako je savršeno nekada ponosni i moćni HDZ bacio na pod, a da su pritom jauci iz tog društva još uvijek manje bučni od pljeska. To fakat treba znati!

Autor:Tihomir Dujmović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.