fbpx
Goran Stanzl/PIXSELL

Nova uloga Milijana Brkića – Vase

Autor: Kazimir Mikašek-Kazo

Još do nedavno gotovo svi politički komentatori procjenjivali su da je uz Hasanbegovića, Milijan Brkić prvi sljedeći na Plenkovićevoj meti za odstrijel i da je njegova politička sudbina odavno zapečaćena. Čekao se samo najpovoljniji trenutak za taj potez vrha HDZ-a. Politički komentatori desne provenijencije baš takav potez Plenkovića su i priželjkivali, jer je u javnosti bez ikakve sumnje stvorena percepcija da je Milijan Brkić bio glavni operativac u rušenju Tomislava Karamarka. Da je tome tako govori nam i činjenica da se od tog vremena Karamarko i Brkić nisu uopće čuli niti sreli, što nam šalje jasnu sliku o obostranom neprijateljstvu bivših prijatelja

Odstrijel Hasanbegovića obilježen je kao najznačajniji politički događaj u svim medijima u Hrvatskoj i kada smo očekivali jasan i nedvosmislen odgovor Andreja Plenkovića na tu novu krizu, kada smo očekivali kako će upravo Plenković objasniti hrvatskoj javnosti što znači mail poruka Hasanbegoviću o njegovom prestanku članstva u HDZ-u, umjesto Plenkovića ukazao se pred novinarima Milijan Brkić kao Plenkovićev glasnogovornik. Dakle, ovo je prvi put da Plenković nije prvi koji komentira ovako važne političke teme. To je ono što je svakom trebalo upasti u oči.

Milijan Brkić je osim kratkog, logičnog objašnjenja zašto Hasanbegović više nije član HDZ-a otišao i puno dalje, te je na novinarsko pitanje o Pupovčevoj ulozi u preslagivanju nove Vlade, žestoko nagazio Pupovca u maniri Ruže Tomašić koja je progovorila o „gostima u Hrvatskoj“ i ako im se ta formulacija ne sviđa neka napuste Hrvatsku. U to vrijeme Ruža Tomašić je bila u čvrstom savezu sa HDZ-om Tomislava Karamarka, a zahvaljujući upravo toj oštroj izjavi doživjela je neviđenu popularnost poglavito na HDZ-ovoj desnoj biračkoj strani. To je rezultiralo njenom uvjerljivom pobjedom na HDZ-ovoj listi na izborima za EU parlament. Bila pobjednik te liste sa gotovo 30 000 glasova birača više nego što je dobio nositelj te liste Andrej Plenković. „Porazila“ je prvog HDZ-ovca, a to joj u EU parlamentu određene strukture nisi nikada oprostile spriječivši njen ulazak u obitelj EPP-a.

Dakle iz te pobjede Ruže Tomašić možemo izvući samo jedan logičan zaključak. Tko je glasovao za Ružu Tomašić dok je njena stranka HSP-AS bilježila minorne statističke rezultate na političkoj burzi u Hrvatskoj? Naravno, bez imalo razumne sumnje, za Ružu Tomašić glasovali su članovi HDZ-a i time su poslali jasnu poruku stranačkom vrhu da HDZ bez desnih glasova biračkog tijela ne može ostvarivati pobjede i ne može provoditi suverenističke politike na korist Domovine.


Je li upravo Milijan Brkić, koji je do nedavno bio prvi na listi za odstrijel, dobio u HDZ-u ulogu Ruže Tomašić, ulogu svojevrsnog magneta za HDZ-ovo desno biračko tijelo koje je odstrjelom Hasanbegovića ostalo bez svog ideološkog miljenika i vođe? Je li upravo Milijan Brkić dobio ulogu homogenizacije braniteljske populacije kako bi ih pridobio na stranu Andreja Plenkovića? Čini se, upravo se to dogodilo, samo je ostalo otvoreno pitanje je li Milorad Pupovac za to znao ili nije znao. S obzirom da je Pupovac Brkićevu izjavu gromoglasno prešutio, za razliku od tsunamija kojim se obrušio na Ružu Tomašić radi gotovo istovjetne izjave, zdrav razum nam može govoriti da je Milorad Pupovac znao i zna koja je uloga namijenjena Milijanu Brkiću u cijelom ovom kolopletu događaja oko trenutne duboke političke krize. Za Pupovca je važniji dio Brkićeve izjave u kojoj se žestoko obrušio na Zlatka Hasanbegovića proglašavajući ga detuđmanistom s jedne strane, a islamistom s druge. Brkić svojom izjavom ne može ni milimetar oslabiti snažnu Pupovčevu ulogu u svim pitanjima vezanim za ovu krizu, a kada bi Brkić imao nešta protiv Pupovčevih politika napustio bi HDZ zajedno sa Zlatkom Hasanbegovićem.

Milijan Brkić je Plenkoviću važan i zbog drugih pragmatičnih pitanja u HDZ-u. Javna je tajna, da je upravo Milijan Brkić neprikosnoveni gospodar HDZ-ove baze na terenu, on je tu bazu neumornim radom stvarao, a onako usput tu bazu je kao paukovom mrežom isprepleo svojim ljudima. Poznata je njegova ambicija da nakon rušenja Tomislava Karamarka upravo on postane veliki vođa. U ovim turobnim vremenima u kojima mnogim političarima spas glave ovisi o nitima, imati Milijana Brkića na svojoj strani više je nego važno i pametno.

Čini se, Milijan Brkić više nikada ne će imati onu karizmu poštenog branitelja i domoljuba kakvu je u očima HDZ-ovih glasača imao za vrijeme pobjedničkog HDZ-a i s tom činjenicom će morati živjeti do kraja života.

Razumno je za pretpostaviti da će se desno biračko tijelo HDZ-a postaviti upravo onako kako su glasovali u slučaju Ruže Tomašić i da će svoje glasove dati Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću već na ovim lokalnim izborima u Zagrebu. Ukoliko lista Brune Esih dobije relevantan broj glasova u izboru za gradonačelnicu Zagreba, ta percepcija mogla bi se automatski preliti i na moguće prijevremene parlamentarne  izbore ukoliko se na njih odluči izaći na čelu jedne uljuđene konzervativne opcije.

Autor:Kazimir Mikašek-Kazo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.