Kapetan Dragan želi biti Tihomir Purda

Autor: Marko Lopušina

Tražim da Hrvatska pošalje svoje poslanike da me ispitaju u australskom zatvoru. Ne tražim slobodu, niti želim izvršiti politički pritisak na sud, ali imam pravo da se provede istraga i utvrdi da sam nevin zatvoren. Tražim da Zagreb i Beograd reagiraju kao što su to učinili za Tihomira Purdu, poručuje naglo ostarjeli Dragan Vasiljković iz zatvora Silverwater kod Sydneya.

Srbijo, pomozi mi! Nalazim se nevin u zatvoru i u totalnoj izolaciji. Nemam svježeg zraka i ne vidim sunce. Tražim da se država založi za mene kao što se založila za Tihomira Purdu – glasi najnoviji apel Dragan Vasiljkovića iz zatvora Silverwater kod Sydneya.

Već deset godina Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan čami u pritvoru u Australiji, gde je uhapšen 2005. godine po potjernici iz Hrvatske zbog navodnih ratnih zločina. Posljednjih godinu dana Vasiljković je u zatvoru Silverwater kod Sydneya. Zbog toga što je procijenjen kao ekstremno rizična osoba, Vasiljković je smješten u samicu i posjete može primati dva puta mjesečno. Najčešće ga posjećuju supruga Nada Lukić i brat po majci Kića Makuljević.

– Živimo u mjestu na devet sati od Sydneya, a moj djever u Perthu i nismo uvijek u stanju da posjećujemo Dragana. Sudske vlasti dozvoljavaju da ga vide još samo dvojica srpskih prijatelja. Vladiki Irineju i svećenicima SPC u Australiji nije dozvoljeno da ga posjete i ispovijedaju. Kako Draganu nije dozvoljeno ni da razgovara za drugim zatvorenicima, on je faktički izoliran i usamljen – priča mi Nada Lukić, koja je upravo izašla iz posjete zatvoru Silverwater.

Kako mi je rekla, Kapetan Dragan je prilikom susreta bio obučen u narančasti kombinezon, koji se kopča straga i nije bio vezan. Bio je lijed, mršav i dosta klonuo duhom. Zahvaljujući supruzi Kapetan Dragan je uputio poruku, koju ovom prilikom prenosim:

– Nalazim se nevin u zatvoru, jer meni nije suđeno, niti presuđeno. Sjedim u samici, koja nema prozor, ne dobivam svjež zrak, niti vidim sunce. Ne dobivam knjige za čitanje, ograničen mi je susret sa drugim zatvorenicima. Samo imam pravo na telefonski razgovor od pet minuta, kojeg zatvorske uprava prisluškuje – poručuje Kapetan Dragan.

‘Kože siva, oči anemične…’




Zdravlje Dragana Vasiljkovića je ugroženo. Ovo tvrdi kćerka njegove supruge Kate Lukić Brus, medicinska sestra, koja mi je potvrdila da mu je boja kože siva, oči anemične, da pati od avitaminoze. I da su mu potrebni “d” vitamin, željezo i sunce. Prijatelji koji posjećuju Vasiljkovića rekli su nam da je naglo ostario.

– Poslije odluke Saveznog suda Australije da nema smetnji da moj brat Dragan bude izručen Hrvatskoj, mi smo se žalili i sada čekamo rješenje Vrhovnog suda, a potom i presudu ministra pravde Brendana O’Connora. U međuvremenu smo podnijeli zahtjev kao porodica da se Dragan premjesti u humaniji zatvor Parkley, ali nam Ministarstvo pravde Australije nije ništa odgovorilo kaže brat po majci Kića Makuljević.

U zahtjevu koji su članovi porodice Kapetana Dragana podnijeli prošle godine se kaže da je Vasiljković “ politički zatvorenik, nevin Australac koji je više od pola desetljeća u zatvoru bez ikakve optužbe, bez presude i bez dokaza protiv njega, kog Hrvatska traži samo zbog ispitivanja. To u svojoj poruci meni tvrdi i sam Vasiljković:




– Tražim da Hrvatska pošalje svoje poslanike da me ispitaju u australskom zatvoru. Ne tražim slobodu, niti želim izvršiti politički pritisak na sud, ali imam pravo da se provede istraga i utvrdi da sam nevin zatvoren. Tražim i da se država Srbija založi za mene kao svog državljana i da Zagreb i Beograd reagiraju kao što su to učinili za Tihomira Purdu. Srbijo, pomozi mi poručuje Dragan Vasiljković iz zatvora Silverwater kod Sydneya.

Grupa od 39 Srba iz Australije, među kojima su supruga Nada Lukić, brat Kića i nevjesta Suzana Makuljević uputila je predsjedniku Srnije Borisu Tadiću, Vladi Srbije, ministru pravde, ministru dijaspore i svim poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije pismo sa molbom za diplomatsku i političku pomoć Kapetanu Draganu.

– Pisali smo i liderima opozicije Tomi Nikoliću i Voji Koštunici, Bruni Vekariću i Savi Štrbcu. Od 270 pisama koliko smo poslali u Srbiju, odgovorili su nam samo predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, potpredsjednik Jovan Krkobabić, jedan poslanik, kao i Vekarić i Štrbac. Predsjednica nas je uputila na Ministarstvo pravde, a potpredsjednik je rekao da će se založiti za naš problem.

Niko od ministara, niko od lidera opozicije i niko iz Vlade Srbije nije odgovorio našoj molbi da se pomogne Srbinu u zatvoru, mom bratu Draganu Vasiljkoviću tvrdi Kićo Makuljević.

Prema podacima koje smo dobili od Srpske pravoslavne crkve u Australiji, u posljednja dva desetljeća na Petom kontinentu je bilo uhapšeno i zatvoreno oko 2.000 Srba. Među njima najviše je bilo onih koji su došli iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore da se bave kriminalnim radnjama. Kako mali broj njih traži pravnu pomoć od veleposlanstva Srbije, u ovom trenutku službeno u australijskim zatvorima se nalaze samo dvojica Srba. Jedan od njih je Kapetan Dragan.

Potraga za podrškom

Nedavno je nevjesta Suzana Makuljević iz Pertha, zajedno sa još 37 građana srpskog porijekla iz Australije, uputila pismo na niz adresa u Srbiji, tražeći podršku za slučaj Vasiljkovića. Između ostalih, pismo je upućeno i predsjedniku Tadiću. Njegov kabinet je u kratkom odgovoru uputio potpisnike na to da suglasno Ustavu, Vlada Republike Srbije vodi politiku, pa “shodno tome predlažemo da se, s obzirom na Ustavom i zakonom utvrđene nadležnosti obratite Vladi Republike Srbije, odnosno, Ministarstvu pravde”.

Dragan Vasiljković od rijetkih posjetitelja ima informacije o tome što sve hrvatski političari čine kako bi stali na stranu pripadnika svojih snaga optuženih za ratni zločin. Njemu je nejasno, tvrde izvori, kako to da Srbija ne pokazuje interes za njega.

Dok Dragan Vasiljković čeka odluku australijskog ministra unutrašnjih poslova, koja će konačno riješiti da li će po odluci suda zbog optužbi za ratne zločine biti izručen Hrvatskoj, na australskoj televiziji ABC u udarnom terminu pojavila se ispovijesti Džemile Subašić koja pred kamerama ispovijeda kako ju je Kapetan Dragan danima silovao.

Pripadnici srpske zajednice u Australiji daju sve od sebe kako do Draganovog izručenja Hrvatskoj ne bi došlo. Oni tvrde da to čine iz principijelne potrebe da treba pomoći svakom Srbinu koji je u nevolji. Na osnovu dosadašnjih istraživanja međunarodnih sudskih organa i dokumenata Tribunala u Haagu, australski Srbi vjeruju da osnova za izručenje Kapatana Dragana iz Australije Hrvatskoj nema. Kako neslužbeno doznajem Vrhovni sud i potom ministar pravde Australije svoju odluku o sudbini Dragana Vasiljkovića treba da donesu do kraja kolovoza ove godine.

Autor:Marko Lopušina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.