fbpx
Dnevno.hr

Kako se dobiva obiteljska mirovina i što ako osoba nema pravo na mirovinu?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Moje pitanje je – kako se dobiva obiteljska mirovina i što ako osoba nema pravo na mirovinu?

Obzirom na opširnost svih odredbi o ovlaštenicima prava na obiteljsku mirovinu, uputit ću Vas na odredbe čl. 65.-75. Zakona o mirovinskom osiguranju, gdje možete naći detaljne podatke o ovlaštenicima iste. Nadalje, osoba koja primi mirovinu ili neko drugo primanje iz mirovinskog osiguranja koje joj ne pripada dužna ga je vratiti Zavodu za mirovinsko osiguranje zbog stjecanja bez osnove, a nadzor nad istim provodi Zavod.

Živim u obiteljskoj kući sa jednim ulazom, kuća je etažirana, i upisana kao suvlasništvo po pola. Sada novi vlasnik želi ograditi “svoj dio” i prijeti nam sudom ako ne uvažimo što bi on htio, traži geod. etažiranje vrta. Mi se ne slažemo, kakva je situacija?

U Vašem pismu stoji da je kuća etažirana, što bi značilo da je svaki stan upisan u poseban zk uložak, no iz toga što pišete da je pola upisano na jednu osobu, a pola na drugu, proizlazi da je riječ o suvlasništvu, a ne etažiranju. Svakako provjerite da li je svaki stan upisan posebno u svoj uložak ili je sve u istom ulošku pa su samo upisani suvlasnički omjeri suvlasnika. U slučaju da su upisani samo omjeri, isto nije etažirano i svakako je preporuka izvršiti etažiranje.
Nadalje, suvlasnici mogu i ne moraju pristati na etažiranje dvorišta, treba i voditi računa da svaki dio mora imati pristup na javnu površinu i u stan koji se koristi, pa takvo etažiranje nije jednostavno, a zajednički se dijelovi koji služe svima po svojoj naravi niti ne mogu etažirati.
U slučaju da se oko navedenog ne postigne dogovor, strana koja želi etažiranje može pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice etažiranjem, a ako to nije moguće – razvrgnuće prodajom cjelokupne nekretnine i diobom novca (ali ovo samo ako nekretnina nije etažirana kako je gore navedeno).
Smatram da Vi u sadašnjoj poziciji ne trebate poduzimati nikakve radnje (na osobi koja želi promjenu je da poduzme neke radnje), eventualno možete pristupiti savjetovanju kod stručne osobe radi provjere stanja etažiranja nekretnine i kako biste imali adekvatnu argumentaciju za razgovor sa susjedom.

Recite mi da li je moguće da dobijem ovrhu za vodu za 2002. i 2005. godinu tek 2020. godine? Bez ikakvog poziva za sudsku raspravu i bez ikakve obavijesti i rješenje sa suda da imam ovrhu? Inače sam umirovljenik sa malom mirovinom.

Moguće je da se vodio postupak ovrhe o kojem niste bili obavješteni, ali okolnosti istog nije moguće znati bez uvida u konkretan predmet. Savjetujem da na FINI zatražite podatak o tome temeljem koje je isprave izvršena ovrha, a potom kod tijela koje je izdalo ispravu zatražite uvid u predmet (jednako vrijedi i ako je predmet još uvijek kod tijela u postupku). U slučaju da ovršenik (tuženik) ne prima poštu na adresi prebivališta (prijavljenog) se dostava vrši putem oglasne ploče, u kojem slučaju ovršenik odnosno tuženik nema saznanja o postupku.
Radi navedenog je iznimno važno uredno zaprimati pošiljke na adresi prijavljenog prebivališta odnosno boravišta. Inače, zastarijevaju za jednu godinu:

1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,
2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika,
3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,
4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.

Ovdje treba voditi računa da se ova zastara odnosi na zastaru pokretanja postupka naplate, što mnogi brkaju sa zastarom ovrhe općenito. Također, sud ne pazi na zastaru u građanskim predmetima po službenoj dužnosti već ju treba istaknuti. Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom (dakle kada je postupak utvrđenja duga već proveden), zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare. Na raspolaganju Vam je otvaranje zaštićenog računa, kako bi mogli zaštititi dio mirovine izuzet od ovrhe, dok se za eventualna socijalna davanja savjetujem obratiti Centru za socijalnu skrb.
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.