Dnevno.hr

KAKO REGISTRIRATI VOZILO AKO NISTE PLATILI ZAOSTALE KAZNE? Pravnica daje odgovor: Evo kada nastupa zastara! Prekršitelji imaju nekoliko opcija

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Imam parcelu poljoprivrednog zemljišta (1.500m2), naslijeđenu od majke, koja je dio parcele od 4.000m2. Na cjelokupnoj parceli ima puno upisanih vlasnika iako svaki vlasnik zna svoj dio i u tome nema spora. Moje pitanje je kako ja mogu izdvojiti svoj dio i napraviti posebnu parcelu samo na moje ime. Nažalost ovih situacija ima previše i uopće se ne rješavaju.

Postoji mogućnost da u dogovoru sa drugim suvlasnicima izradite diobni elaborat (radi ga geodet) i na temelju njega sastavite i diobni ugovor (savjetujem obratiti se odvjetniku) u kojem će biti definirano što kome pripada i potom provedeno u zemljišnim knjigama. U slučaju da isto nije moguće možete sami pokrenuti pojedinačni zk ispravni postupak, za koje potrebe također prethodno trebate izraditi diobni elaborat.

Nisam platio kazne, kada mogu registrirati vozilo (možda je u zastari).

Prenosimo info sa središnjeg državnog portala:

Ako novčanu kaznu niste platili u dobrovoljnom roku, nećete moći produljiti registraciju vozila ni valjanost svoje vozačke dozvole




Ako vam je Odluka o prekršaju postala pravomoćna nakon 1. siječnja 2014. godine, a novčanu kaznu niste platili u dobrovoljnom roku za plaćanje kazne određenom u Odluci o prekršaju, uskratit će vam se:

· izdavanje vozačke dozvole ili produljenje njezine valjanosti

· registracija ili produljenje registracije motornog vozila.




U svrhu provedbe navedenih uskrata propisanih Prekršajnim zakonom, Ministarstvo pravosuđa i uprave ustrojilo je Registar neplaćenih kazni. Podaci iz Registra nisu javno dostupni.

Podaci potrebni za uplatu novčane kazne

Ako vam je uskraćeno izdavanje vozačke dozvole ili produljenje njezine valjanosti, podaci potrebni za uplatu novčane kazne bit će vam dostupni u nadležnoj policijskoj postaji.

Ako vam je uskraćena registracija ili produljenje registracije motornog vozila, podaci potrebni za uplatu novčane kazne biti će  vam dostupni u Stanici za tehnički pregled vozila i nadležnoj policijskoj postaji.

Brisanje iz Registra

Nakon što se uplata vaše novčane kazne provede, vaši podaci će biti izbrisani iz Registra neplaćenih kazni, a time prestaju i uskrate.

Podaci iz Registra neplaćenih kazni brišu se automatski, u roku od 24 odnosno 48 sati ovisno u vremenu uplate novčane kazne.

Informacije vezane uz Registar neplaćenih kazni možete dobiti radnim danom, na broju telefona 01/3714-262 ili putem e-maila: [email protected].

Informacije možete dobiti i na brojevima telefona:

· 01/3714-260

· 01/3714-257

· 01/3714-258

· 01/3714-253

· 01/3714-254

Nadalje sukladno Prekršajnom zakonu, nakon izdržane, oproštene ili zastarjele kazne zatvora odnosno maloljetničkog zatvora, osuđenik ima sva prava utvrđena Ustavom, zakonom ili drugim propisom i može stjecati sva prava osim onih koja su mu ograničena zaštitnom mjerom, a jednako se to odnosi i na počinitelja prekršaja kojem je primijenjena mjera upozorenja ili je odlukom o prekršaju oslobođen kazne.
Protekom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju počinitelj prekršaja smatra se neosuđivanim po toj odluci o prekršaju i svaka uporaba tih podataka o njemu kao počinitelju prekršaja zabranjena je i nema nikakav pravni učinak. Rehabilitirani osuđenik ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne može biti pozvan na odgovornost niti može imati bilo kakve pravne posljedice.

Rehabilitacija nastupa po sili zakona.

Podaci iz prekršajne evidencije mogu se dati samo sudovima, tijelima državne uprave koja vode prekršajni postupak i državnim tijelima – ovlaštenim tužiteljima kad se radi o prekršajnom postupku protiv počinitelja prekršaja za kojeg se traže podaci.

Podaci iz prekršajne evidencije mogu se dati i drugim državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kad se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi ili kada je to potrebno za ostvarivanje određenih prava osobe za koju se traže podaci kod tijela državne uprave ili tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave u upravnom postupku iz njihove nadležnosti. U postupku javne nabave tijela koja je provode mogu zatražiti podatke iz prekršajne evidencije samo putem nadležnog tijela državne uprave.
Prekršajnom evidencijom mogu se u okviru svoje zakonske ovlasti koristiti i tijela unutarnjih poslova radi otkrivanja počinitelja prekršaja. Navedeni podaci smatraju se službenom tajnom.
Nitko nije dužan podnositi dokaze o svojoj prekršajnoj osuđivanosti ili neosuđivanosti.
Svatko ima pravo tražiti podatke iz prekršajne evidencije za sebe samo ako dokaže da su mu ti podaci potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi.
Podaci o prekršaju za koji je nastupila rehabilitacija ne mogu se nikome dati a ni koristiti za bilo koje potrebe.

Sukladno naprijed navedenom,  savjetujem provjeriti stanje Vaše kazne kako je naprijed navedeno.

Kada nastupa zastara najamnine?

Rok zastare na ime potraživanja dospjele a neplaćene najamnine i zakupnine je 3 godine računajući od dospijeća, sukladno Zakonu o obveznim odnosima.

Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.