Dnevno.hr

Kako možete ovršiti trgovačko društvo, zašto je važno etažiranje kuće i što učiniti ako vjerovnik prenese vaš dug na treću osobu

Autor: Pitaj pravnicu

Predao sam u Finu ovrhu protiv trgovačkog društva koje mi je dužno, ali zasad nema naplate. Što još mogu učiniti?

Na temelju ovršne isprave imate pravo na ovrhu nad cjelokupnom imovinom, primjerice i pokretninama i poslovnim udjelima, odnosno nekretninama, no za to morate pokrenuti sudski postupak naplate. Na raspolaganju vam je i pokretanje stečajnog postupka u skladu s odredbama Stečajnog zakona, samo napominjem da morate snositi trošak tih postupaka (predujmiti trošak).

Otac bi mi prenio dio kuće koji sam sa suprugom nadogradio, kako je to nabolje učiniti?

Morate izvršiti etažiranje kuće kako biste odvojili nekretnine (stanove), a istodobno s etažiranjem možete izvršiti i upis svojeg prava vlasništva na temelju ugovora s ocem kojim vam prenosi dio koji se etažira te postaje vaš. Narav tog ugovora ovisi i o vašim obiteljskim prilikama, može biti i darovanje, no pazite na pravo nužnih nasljednika u slučaju smrti vašeg oca, kao i pravo darovatelja da opozove darovanje pod određenim uvjetima, odnosno i činjenicu da nenaplatna raspolaganja (darovanje, nasljeđivanje) ulaze u ostavinsku masu, zbog čega savjetujem da se obratite stručnoj osobi u slučaju da procijenite mogućnost osporavanja darovanja i/ili narav odnosa ne odgovara institutu darovanja. U slučaju da etažiranje nije moguće (nisu samostalne uporabne cjeline i dr.) možete steći, primjerice, barem određeni suvlasnički udio, na gore opisani način (u pogledu ugovora).

Uplaćujem ratu kredita vjerovniku na način da mi poslodavac usteže dio plaće i izravno plaća vjerovniku ratu kredita. Pri prošloj uplati rate, uplata nije uspjela, priopćeno mi je da je vjerovnik prenio moj dug, međutim, ja o tome nisam dobio nikakvu obavijest… 

Vjerovnik može ugovorom sklopljenim s trećim prenijeti na ovoga svoju tražbinu, osim one čiji je prijenos zabranjen zakonom ili koja je strogo osobne naravi ili koja se po svojoj naravi protivi prenošenju na drugoga. Ugovor o ustupanju nema učinak prema dužniku ako su on i vjerovnik ugovorili da ovaj neće moći prenijeti tražbinu na drugoga ili da je neće moći prenijeti bez dužnikova pristanka, međutim, pretpostavljam da u vašem slučaju ugovor o kreditu ne sadrži ovakvu klauzulu. S tražbinom prelaze na primatelja sporedna prava, kao što su pravo prvenstvene naplate, hipoteka, založno pravo, prava iz ugovora s jamcem, prava na kamate, ugovornu kaznu i sl. Za ustup tražbine nije potreban pristanak dužnika, dakle vaš pristanak, ali je ustupitelj, dakle vjerovnik, dužan obavijestiti dužnika (vas) o ustupanju. Predlažem da se obratite svom vjerovniku sa zahtjevom da vam dostave obavijest o prijenosu tražbine, a novom vjerovniku (kome su prenijeli tražbinu) također se morate obratiti kako bi vam dali podatke na koji račun i poziv na broj ćete dalje uplaćivati svoje dugovanje.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dnevno (@dnevno.hr) on

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.