Dnevno.hr

Kako djetetu pokloniti etažu uz minimalne troškove?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Kako mogu kćeri pokloniti jednu etažu kuće? Naime, na starini smo 1984. podigli etažu koju muž i ja nismo dovršili za stanovanje i postoji građevinska dozvola i sve što je potrebno. Kako mogu kćeri pokloniti etažu a da nemamo visoke troškove?

U slučaju da je građevina dovršena i da ima uporabnu dozvolu (ili rješenje o izvedenom stanju, odnosno drugi dokaz legalnosti za uporabu) treba izraditi etažni elaborat (zatražite više ponuda arhitekata), kao i ugovor o diobi suvlasničke zajednice (ili izjava o uspostavi posebnih dijelova ako je jedan vlasnik kuće) te provesti isto u zemljišnim knjigama po potom darovati poseban dio koji je etažnim elaboratom i ugovorom odijeljen (može se odmah sastaviti ugovor o darovanju pa predati na ZK odmah prijedlog za upis etaže na kćer, a ostatka na dosadašnje vlasnike).

U slučaju da građevina nije dovršena, možete kćeri prenijeti samo određeni suvlasnički dio (u ugovoru se može opisati koji dio u naravi, ali se isto ne može upisati tako u ZK, a napominjem kako se pravo vlasništva stječe isključivo upisom u zemljišne knjige, ali barem ćete imati takav ugovor koji ipak opisuje što je darovano u naravi).

Nakon smrti oca 1981. godine doneseno je rješenje o nasljeđivanju kojim su se svi, braća i sestre, odrekli u moju korist, ali je sud pogrešno pobrojao zemljišno-knjižne uloške čovjeka iz sela s istim imenom i prezimenom. Rješenje nikada nisam proveo u zemljišniku. Prošle godine, kada sam to pokušao, primijetio sam pogrešku i obratio sam se sudu za ispravak rješenja o nasljeđivanju. Sada sud poziva sve nasljednike moga pokojnoga oca. Naime, umrla su dva brata i jedna sestra pa sud poziva i njihove supružnike i djecu. Oni se ne odazivaju niti dolaze na rasprave. I to traje.

Samo jedan brat uzima odvjetnika i traži sve što mu po zakonu pripada, iako se ranije odrekao u moju korist. Molim vas, može li danas biti predmet ostavinske rasprave ponovno sva imovina koja je samo pogreškom suda upisana, a što sam i dokazao prilaganjem kopija svih ZK uložaka? Moram naglasiti da sam po tom rješenju u posjedu očeve imovine gotovo 40 godina i da sam u nju uložio dosta sredstava. Što mi predlažete?

Za konkretan savjet morala bih, dakako, imati uvid u isprave, zbog čega vam mogu dati generalni savjet u ovakvim slučajevima. Ako sam dobro shvatila vaše pitanje, u rješenje o nasljeđivanju nisu unesene nekretnine koje su trebale biti, već nekretnine druge osobe, što znači da predmet ostavine uopće nije bila imovina iza vašeg prednika? U slučaju da izjave o ustupanju vama sadrže točne oznake nekretnina (pogrešnih), tada se nažalost iste ne mogu primijeniti na one nekretnine koju su zapravo ostavinska masa, a ako izjave sadrže generalno ustupanje sve imovine ostavitelja vama, pokušajte se pozvati na te izjave. Svakako pokušajte tražiti da se predmet tretira kao ispravak rješenja o nasljeđivanju, ako je to po sadržaju izjava o odricanju kako je gore navedeno moguće. Možete u ostavinskom postupku dati prigovor da vi na iste polažete pravo vlasništva te da kao takve ne ulaze u ostavinsku masu, s tim da će nadležno tijelo potom uputiti u parnicu osobu čije pravo smatra manje vjerojatnim (bilo bi dobro izvidjeti stav nadležnog tijela o vašem pravu na nasljedstvo kako biste, ako je pozitivan, dovršili ostavinu bez upućivanja u parnicu). Uvijek vam preostaje i ZK ispravni postupak i/ili tužba za utvrđenje prava vlasništva, ali s obzirom na to da je riječ o vrlo kompleksnom postupku gdje se veže ostavinski postupak uz potencijalnu tužbu, svakako biste se trebali obratiti stručnoj osobi. Vezano uz ulaganja, treba vidjeti koje su godine izvršena, s obzirom na to da se zakon mijenjao u pogledu stjecanja prava vlasništva građenjem, ali isto bi također moglo predstavljati dokazni materijal u korist stjecanja prava vlasništva nad nekretninom u vašu korist.

Nakon smrti pokojnog svekra i još neriješene ostavinske rasprave ostao je neriješen spor između pokojnika i njegova drugog sina koji ga je tužio za uložena sredstva u objekt koji je unajmio od njega da bi mogao raditi i ostvariti zaradu. Sada nakon 13 godina od svekrove smrti on nas tuži i traži naknadu od nas za ta ulaganja premda još nije riješena ostavinska rasprava.

Postupak prekinut zbog smrti stranke nastavlja se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju, na način da nasljednici stupaju u parnicu umjesto preminule osobe. Prije pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju ne zna se tko su nasljednici, pa oni ni ne mogu odgovarati za dugove ostavitelja, stoga predlažem za početak istaknuti ovaj prigovor pomanjkanja pasivne legitimacije i tražiti da sud o njemu odluči prije daljnjeg postupanja, u slučaju da se tužba protiv vas temelji na dugovanju vašeg prednika.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.