fbpx
Dnevno.hr

KAKAV UŽASAN PEH! KUPIO STAN I SAD SE NE MOŽE UPISATI: Vrlo opasna situacija! Na ovo morate paziti pri kupnji!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Vlasnik sam stana, koji sam kupio ranije, međutim kada sam odnio papire na gruntovnicu, rekli su mi da ugovor nije dobar i da se ne mogu upisati u zemljišne knjige. Što učiniti da se upišem kao vlasnik u zemljišne knjige.

Iz Vašeg pitanja nije vidljiv razlog radi čega je upis u zemljišne knjige odbijen, pa ću navesti nekoliko mogućih razloga (istodobno je dakako moguće i postojanje više razloga). Prije svega, osoba od koje ste kupili nekretninu treba biti upisana u zemljišne knjige, a ako nije-trebate imati svu dokumentaciju kojom prodavatelj dokazuje kako je stekao nekretninu od osobe upisane u zemljišne knjige. Nadalje, treba biti ovjeren potpis prodavatelja (i svih drugih osoba u lancu prijenosa nekretnine), a opis nekretnine u ugovoru o kupoprodaji (i svim drugim eventualnim dokumentima kojima se nekretnina možda prenosila na više osoba) mora odgovarati opisu u zemljišnim knjigama. Ugovor o kupoprodaji (i svi drugi dokumenti kojima je prijenos rađen) treba sadržavati tabularnu ispravu (dozvola za uknjižbu) a ako tabularne isprave nema u ugovoru, onda mora biti u posebnom dokumentu. Gore navedeno su najčešći razlozi odbijanja prijedloga za upis u zemljišne knjige, dakle ili osoba koja je prodavatelj (darovatelj, ostavitelj itd..) nije upisana u zemljišne knjige (a nema dokumenata kojima se dokazuje pravni slijed), ili ugovor ne sadrži opis nekretnine kao u zemljišnim knjigama, ili nije ovjeren potpis prodavatelja (darovatelja itd..). Važno je napomenuti i kako sva dokumentacija mora biti u originalu ili ovjerenom presliku.

U slučaju da je osoba od koje ste kupili nekretninu Vama dostupna, nedostatak se može ispraviti (ako je riječ o nedostatku koji se odnosi na formu, opis nekretnine i slično) dodatkom ugovoru. U slučaju da osoba nije više živa, moguće je s nasljednicima sklopiti takav dodatak. Međutim, u slučaju da ništa od navedenog nije moguće, dakle osoba od koje ste kupili nije dostupna, ili nije više živa, ili jednostavno ne želi sklopiti dodatak, odnosno nemate uopće dokumentaciju kojom dokazujete da je prodavatelj uopće bio vlasnik nekretnine (a nije upisan u zk) preostaje Vam upis riješiti sudskim putem, i to ili putem tužbe za utvrđenje prava vlasništva, ili putem zemljišnoknjižnog ispravnog postupka. Važno je napomenuti kako radnje potrebne za upis treba pokrenuti što prije, obzirom da se pravo vlasništva stječe tek upisom u zemljišne knjige, dakle nekretnina može do trenutka Vašeg upisa biti primjerice ovršena radi duga prodavatelja, a opasnost je jednako prisutna i ako je prodavatelj npr. pravna osoba (trgovačko društvo). U slučaju tužbe za stjecanje prava vlasništva, svakako se savjetuje staviti zabilježbu spora u zemljišne knjige, kako bi učinili vidljivim Vaš postupak upisa, a ako uspijete s tužbom, biti ćete upisani neovisno o eventualnoj ovrsi/prodaji i slično koja bi uslijedila nakon Vaše zabilježbe spora.

U svakom slučaju, obzirom da su upisi u zemljišne knjige izuzetno bitni obzirom da se tek uknjižbom stječe vlasništvo,  i obzirom na mogućost gubitka nekretnine, svakako je dobro obratiti se što prije stručnoj osobi, kako bi bili usmjereni na ispravnu vrstu postupka, i zaštitili svoju nekretninu.

Samo mi je uzet dio novaca sa mirovine bez ikakve obavijesti. Otišao sam u banku po informaciju. Rekli su mi da je ovrha da odem u FINU. To je ovrha za dug od prije 10 -ak godina. Kako je to moguće?

Nastavno na Vaš upit, pretpostavljam da Vam je novac ustegnut s računa temeljem rješenja o ovrsi. Ovdje napominjem kako svako rješenje o ovrsi mora biti dostavljeno ovršeniku jer bez toga ne može postati pravomoćno. Čest je međutim slučaj da ljudi ne žive na adresi na kojoj imaju prijavljeno prebivalište i ne prime poštu na toj adresi. U slučaju da niste zaprimili rješenje o ovrsi na adresu na kojoj ste prijavljeni (ili je rješenje zaprimio netko drugi od Vaših ukućana pa Vam nije istu proslijedio) rješenje o ovrsi će biti istaknuto na oglasnoj ploči čime se dostava smatra izvršenom. U tom slučaju, Vi nećete biti u mogućnosti predati eventualnu žalbu odnosno prigovor na rješenje o ovrsi, i ovrhovoditelj će rješenje potom poslati na naplatu. U slučaju da dug u trenutku kada Vam je novac ustegnut s računa doista nije postojao, imate pravo na protuovrhu, odnosno od ovrhovoditelja sudskim putem potraživati povrat sredstava, za što svakako savjetujem angažirati stručnu osobu. Svakako je najbolje na sudu izvršiti uvid u spis, vidjeti kome i kako je dostava rješenja o ovrsi izvršena, dakle provjeriti da li je dostava bila zakonita (zakonito je i oglašavanje na oglasnoj ploči u slučaju nemogućnosti dostave na adresu ovršenika) te potom provjeriti da li je dug u doba ovrhe postojao ili ne. Vezano za zastaru, ovrhe temeljem pravomoćne sudske odluke, odluke javnih tijela i slično, zastarijevaju za 10 godina. Ovo treba razlikovati od zastarnog roka za pokretanje  postupka naplate (utuženja) koji rok ovisi o vrsti tražbine (za režije poput struje vode, plina i slično npr. 1 godina od dospijeća). Uvidom u spis ćete vidjeti kada je dug dospio i kada je podnesen prijedlog za ovrhu kao biste ocijenili eventualni nastup zastare, no na nju sud ne pazi po službenoj dužnosti dakle Vi ju u ovakvoj vrsti postupka (ovrha) morate sami istaknuti (što ste propustili ako niste sudjelovali u postupku).
Izuzetno je bitno naglasiti važnost urednog zaprimanja pošte na adresi s osobne iskaznice, što predstavlja i zakonsku obvezu i odgovornost svake osobe, obzirom da u protivnom nemate mogućnost sudjelovanja u eventualnom sudskom postupku koji se vodi protiv Vas.

Kako sastaviti tabularnu tužbu vezano za auto ?

U slučaju da ne raspolažete dokumentacijom podobnom za izravan prijenos prava vlasništva nad vozilom, moguće je sudskim putem tražiti utvrđenje prava vlasništva, kao i predaju u posjed (u slučaju da se automobil nalazi kod druge osobe), kao i izdavanje tabularne isprave podobne za prijenos prava vlasništva u Vašu korist (od osobe koja je vlasnik automobila, odnosno koja Vam je prodala automobil).

Dakako, moguće je da svoje pravo vlasništva izvodite i temeljem druge osnove (osim kupovine), primjerice dosjelošću, nasljeđivanjem, prisvojenjem i nalazom itd..,u kojem slučaju treba prvenstveno pregledati zakonske preduvjete za stjecanje takvog prava vlasništva, pa potom ako su zakonski uvjeti ispunjeni podići i odgovarajuću tužbu za utvrđenje prava vlasništva. Sadržaj tužbe dakako ovisi o gore navedenom pravnom temelju stjecanja, a u istoj dakako treba navesti temelje stjecanja, navode kojima se dokazuje postojanje preduvjeta stjecanja, priložiti sve dokaze koje posjedujete a kojima svoje navode dokazujete, a sama formulacija petita tog zahtjeva ovisi o svemu gore navedenom (utvrđenje prava vlasništva, izdavanje tabularne isprave, predaja u posjed i slično.), a tužba se podnosi Općinskom sudu po mjestu prebivališta tuženika, za što savjetujem obratiti se stručnoj osobi (odvjetniku).
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.