Kucnuo je čas

Autor: Ivan Miklenić

Bitno je zapaziti kardinalovo isticanje da ''prilike ne dopuštaju odgađanje'', drugim riječima da je ovo povijesni trenutak u kojem se moraju početi događati promjene za opće dobro. Taj jasan crkveni stav sigurno se ne će svidjeti političkim strankama koje se protive referendumu i nužnim promjenama izbornoga sustava pa obmanjuju javnost.

Koliko god mediji odvraćali pozornost javnosti od brojnih neriješenih problema u suvremenoj Hrvatskoj i koliko god baš zbog toga svakodnevno nametali predizbornu kampanju za predsjednika države, koja uopće nije raspisana, niti je poznato tko će se sve službeno natjecati za tu funkciju, ne mogu potpuno ignorirati inicijativu građanske udruge ”U ime obitelji” za referendum za biranje političara s imenom i prezimenom. Ta inicijativa već je sada postigla važan uspjeh jer se na političkoj sceni dogodilo svrstavanje političkih stranka za inicijativu odnosno protiv nje pa je na taj način već sada biračima jasnije komu je stvarno stalo do boljitka funkcioniranja političkoga sustava i da se na taj način počinje mijenjati stanje u državi, a komu je u interesu da se promjena ne dogodi i da se promjene još više odgode, jer one, ipak, kad-tad moraju doći, a opće dobro zahtijeva da to bude što prije.

Istup predsjednika saborskoga Odbora za Ustav i poslovnik u Kastvu u subotu 13. rujna otkrio je da u vladajućoj koaliciji raste strah od promjena koje zagovara inicijativa ”U ime obitelji” i da će zato vladajući upotrijebiti sva sredstva da onemoguće tu inicijativu. Kako prenosi nedjeljni Novi list, predsjednik toga Odbora je rekao: ”Inicijativa udruge ‘U ime obitelji’ o promjeni izbornog sustava je vrlo opasna. Referendum o preferencijskom glasovanju koji traži Željka Markić doveo bi do posvemašnjeg kaosa u političkom sustavu zemlje zbog prijedloga da se izborni prag snizi na tri posto, te da se zabrane predizborne koalicije. To je prijetnja političkom sustavu Hrvatske, a u situaciji kad imamo ekonomskih problema zadnje što nam treba jest kriza političkog sustava”. Također je, prema istom izvoru, rekao da je ”predloženo pitanje nedopustivo i štetno”. Te riječi treba razumjeti kao govor s pozicije stranačkih političkih stavova, a nipošto ne kao govor s pozicije Odbora za Ustav, koji bi trebao imati u prvom planu državne, a ne stranačke interese. Ako taj političar kaže da je ta inicijativa opasna, nedopustiva, štetna, onda to znači da je opasna, nedopustiva i štetna za njegovu političku stranku, a mediji, jer su mahom instrumentalizirani, tu bitnu činjenicu prešućuju. Naime, može li se opća javnost bojati izbornoga zakonodavstva kad je danas gotovo svima dobro poznato da postojeće izborno zakonodavstvo omogućava da se parlamentarnim izborima ne događa nikakva stvarna, kvalitativna promjena u upravljanju zemljom, kad je gotovo svima jasno da se mijenjaju samo imena političara na funkcijama, ali ne i njihovo djelovanje?

I optužbu da ta inicijativa ”ruši politički sustav” treba ispravno razumjeti da zapravo ruši toj stranci poželjan politički sustav, a ne politički sustav kao takav, jer politički sustav, osobito u mladoj i nezreloj demokraciji, nikada nije nedodirljiv, već ga je nužno u demokratskoj proceduri izgrađivati i poboljšavati. Nije teško razumjeti strah da bi i ta stranka, kao i druga najveća stranka koja se također protivi tom referendumu, po novom izbornom sustavu ostala bez velikoga broja pripisanih glasova. Npr. na prošlim parlamentarnim izborima čak 25 posto glasova pripisano je strankama koje su ušle u Hrvatski sabor premda im ti glasovi po izvornoj namjeni nikada nisu bili namijenjeni, štoviše bili su glasovi protiv tih stranka. Promjena dosadašnjega političkoga sustava u tom dijelu baš zbog toga je nužna, i što ga više pojedine važne političke stranke odbijaju, to ga je urgentnije promijeniti jer je to jedini način da se u Hrvatskoj stvarno promijene potrošene i mentalitetom prošlosti inficirane političke garniture, a s njima onda i način upravljanja zemljom.

Nakon što su biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, zalažući se za opće dobro cjelokupnoga hrvatskoga društva, sa svoga susreta u Križevcima iskazali potporu toj građanskoj inicijativi za promjenu izbornoga zakonodavstva, još su eksplicitniji bili Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije u priopćenju sa sjednice u ponedjeljak 15. rujna te kardinal Josip Bozanić, koji je u homiliji na 283. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu doslovno rekao: ”Prilike ne dopuštaju odgađanja jer u pitanju je opće dobro. A da bi se promicalo opće dobro, potrebno je i neprestano obnavljati vlastiti politički i društveni poredak. Potrebni su nam novi ljudi, naše društvo treba više povjerenja dati mladima, osposobljenim članovima društvene zajednice. Stoga nas raduju inicijative hrvatskih građana, posebno vjernika laika, koje se u posljednje vrijeme sve više pojavljuju, jer ne žele ostati indiferentni za potrebe našega društva, posebno običnoga čovjeka i onih koji su zakinuti u svojim pravima”.

Kardinalova izrečena poruka više je nego jasna i iskaz je stvarne i dobronamjerne skrbi za dobro čitavoga hrvatskoga društva. Bitno je zapaziti kardinalovo isticanje da ”prilike ne dopuštaju odgađanje”, drugim riječima da je ovo povijesni trenutak u kojem se moraju početi događati promjene za opće dobro. Taj jasan crkveni stav sigurno se ne će svidjeti političkim strankama koje se protive referendumu i nužnim promjenama izbornoga sustava i koje obmanjuju javnost da se ne može na taj način mijenjati izborno zakonodavstvo ili da to vodi u ”apsolutni kaos”, a to je još jedna potvrda da hijerarhijska Crkva u Hrvatskoj gleda na opće dobro, a ne na stranačke interese ikoje političke stranke. Političari, ako žele dobro Hrvatskoj i svim njezinim građanima, bez poteškoća će moći nakon usvojenih predloženih ustavnih promjena glede izbora uspostaviti zdraviji, učinkovitiji i bolji politički sustav od postojećega, koji su sve koalicijske vlade od 2000. godine višestruko kompromitirale i zlorabile za svoje interese, a protiv interesa općega dobra za sve hrvatske građane.

Autor:Ivan Miklenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.