Dnevno.hr

Imam unuka koji živi sa mnom od rođenja, majka ga je ostavila. Mora li majka plaćati alimentaciju? Stručnjakinja odgovara!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Imam unuka koji živi sa mnom od rođenja, majka ga je ostavila. Mora li majka plaćati alimentaciju, s obzirom da ne brine o djetetu već godinama?

Dakako da svaki roditelj mora plaćati uzdržavanje, pod preduvjetima i na način kako je utvrđeno Obiteljskim zakonom. Roditelji su prvi dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete. Radno sposoban roditelj ne može se osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta.

Ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju (ovo ne utječe dakako na pravo djeteta, odnosno zz djeteta u ime djeteta, da tuži roditelje za uzdržavanje).

Maćeha ili očuh dužni su uzdržavati maloljetnoga pastorka, ako dijete ne može ostvariti uzdržavanje od drugog roditelja. Maćeha ili očuh dužni su nakon smrti djetetova roditelja uzdržavati maloljetnog pastorka, ako su u trenutku smrti roditelja živjeli s pastorkom.

Roditelj koji ne stanuje s maloljetnim djetetom i nije plaćao uzdržavanje za svoje maloljetno dijete dužan je isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje od nastanka tog prava pa do podnošenja tužbe.




Naprijed navedena tražbina djeteta prema roditelju koji ga nije uzdržavao zastarijeva za vrijeme od pet godina od dana nastanka obveze.
Neplaćanje uzdržavanja je kazneno djelo, za čije počinjenje se može dati (i) kaznena prijava (policiji ili ODO), a možete se obratiti i Centru za soc. skrb.

Živim u kući svojih roditelja. U braku sam 30 godina, a moji roditelji su u dogovoru sa mnom i mojim suprugom prepisali darovanjem dio kuće na mog muža. Molim savjet koji je postupak da im vratim darovano ili eventualno mužev dio prebacim na sebe. Muž se slaže i spreman je odmah se odreći svojeg dijela.

Potrebno je ponovno sklopiti ugovor o prijenosu prava vlasništva, prilikom čega savjetujem u obzir uzeti i porez na promet nekretnina. Taj se porez ne plaća u slučaju da je riječ o prijenosu između (između ostalog) nekretnine između bračnih drugova bez naknade, ili primjerice ugovoru kojim se bez naknade uređuju imovinski odnosi bračnih drugova. U slučaju prijenosa prava vlasništva s Vašeg muža na Vaše roditelje, isti će platiti porez na promet nekretnina u iznosu od 3% tržišne vrijednosti dijela nekretnine koji im se prenosi.




Radi se o kući/zgradi od 3 stana sa dvorištem. Svakom stanaru pripada određeni dio dvorišta. U vlasničkom listu nije definirano koliko dvorišta i koji dio dvorišta pripada određenom stanu. Kako da se zavede u zemljišne knjige da određenom stanu pripada određeni dio i određeno kvadrata? Koji je najbrži i najjednostavniji način da se to zavede? To me zanima jer bih kupila stan, a htjela bih da bude zavedeno i to dvorište ukoliko bih na tom dvorištu sebi gradila zatvorenu terasu.

Za potrebe etažiranja potrebno je izraditi elaborat etažiranja, kojim bi se izvršila podjela dvorišta kao pripatka određenom stanu. Ovdje je potrebno paziti i na omjere zemljišta kao i da svaki stan ima pristup na javnu površinu. Prije svega se obratite ovlaštenom geodetsko-arhitektonskom uredu radi procjene mogućnosti izvedbe navedene parcelacije, a potom ako je isto moguće, treba sastaviti i ugovor kojim će suvlasnici zgrade definirati suglasnost na provedbu elaborata i upis parcelacije u zemljišne knjige.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.