Dnevno.hr

LOGIKA STRANKE ZAROBLJENE OD SVOG KARTELA: Zakon o Agrokoru mogao se donijeti u par dana, a zakon o potresu ne može

Autor: Igor Peternel / 7dnevno

Za Plenkovića sam smatrao da je titoist i to mi ne bi ni najmanje smetalo. No, pokazalo se da je on lenjinist koji radi isto što je učinio i Lenjin. Lenjin je propisao izbore koje je izgubio, a zatim je uveo diktaturu proletarijata i vladao. Isto to sada radi Andrej Plenković preko Nacionalnog stožera civilne zaštite – rekao je neki dan Damir Kajin i relativno točno detektirao problem jer u stožerodržavi ništa novo osim što je sam stožer počeo ljudima ići na živce pa su ga ekspresno uklonili iz svakodnevne medijske pažnje. Izbori stižu i ništa se ne prepušta slučaju. I dalje se ne živi po zakonima legalno izabrane vlasti, na kraju krajeva, ta vlast odavno već nije legitimna, nego po preporukama tog paradržavnog tijela. Između ostalog, preporuka Stožera je da se studentski ispiti u lipnju održavaju na daljinu. Kafići rade, crkve otvorene, teretane su pune znojnih vježbača, sve radi, ali studente ćemo ispitivati na daljinu. I to u glavnom ljetnom roku! Postavlja se pitanje zašto. Nitko na to nema suvisli odgovor. Onda je bolje preporučiti da studentima odmah upišemo ocjene koje požele i problem je riješen. Kakvi ispiti na daljinu! Pa oni mene kao profesora srednje generacije prevare i prepišu kad su 20 cm udaljeni, a kamoli neće na daljinu! Ili profesora pred mirovinom.

Taj cijeli obrazovni sustav postaje neregularan i strah me koliko će diplome jednog dana uopće vrijediti i kakvi će to stručnjaci biti koji laboratorijske vježbe odrađuju na daljinu, a studiraju biologiju, kemiju ili fiziku. Ili primjer koji ovih dana sam prolazim s obzirom na to da mi kći postaje vozačica pa svakodnevno u autoškoli sjedi u učionici s deset kolega i prati nastavu, a istodobno ne ide u školu. Ja kao roditelj koji plaćam porez i dalje čekam odgovor zašto ova država djeci ne osigurava ustavno pravo na obrazovanje. Nikako ne mogu dobiti taj odgovor. Ne priznajem opravdanja kako je online nastava dovoljno dobra. “Distance learning” koji naš državni vrh epohalno otkriva ovih mjeseci poznat je, rutinski se upotrebljava dvadesetak godina i nikada nije zaživio kao potpuna alternativa klasičnoj nastavi, što je i logično jer jednostavno je riječ o drugačijem i bez ikakve sumnje manje kvalitetnom modelu obrazovanja. Prave diplome sa sveučilišta Yale ili Harvard ipak su one klasične. Online nastava za studente čak još može proći, ali objašnjavati da socijalizacija djece u osnovnim i srednjim školama kroz klasičnu nastavu nije bitna dokaz je potpunog neznanja i nekompetencije najodgovornijih ljudi u sustavu obrazovanja.

Još više iritira ako se epidemiolog bez ikakva političkog legitimiteta također nađe meritornim procjenjivati kvalitetu takvog obrazovanja. Ali što to sve uopće vrijedi pisati i govoriti u zemlji u kojoj je održavanje hitnih izbora kako bi se vlast “ogrebala” za koji glasić više važnije od učenika i studenata u učionicama ili od posebnog zakona za pomoć stradalima od potresa u Zagrebu. Kaže premijer da se takav zakon ne smije donositi na brzinu. Dakle, zakon koji je raznim konzultantima u stečaju Agrokora omogućio da se obogate mogao se donijeti u nekoliko dana, ali zakon o pomoći stradalima u potresu ne može. To je tipični HDZ, stranka zarobljena od svog kartela kojoj nema pomoći – vrijeme joj istječe i ništa taj proces više ne može zaustaviti.

Kampanja je, dakle, krenula i dobre stare teme odmah su se vratile. Uostalom, svibanj je mjesec u kojem su povijesne teme i sukobi stil života. U svim tim prepucavanjima vrlo često se koristi riječ revizija i to u kontekstu revizije povijesti. Postkomunisti drže pritom da je revizija povijesti nešto nedopustivo. Zašto? Kao znanstvenik tvrdim da ne samo da je revizija povijesti dopustiva s obzirom na to da cijela znanost počiva na reviziji starih spoznaja u kontekstu novih znanstvenih činjenica nego je i apsolutno nužna jer, istini za volju, mi nikada nismo dokraja proveli “departizanizaciju” povijesti i revidirali je u smislu čisto znanstvenih činjenica bez socijalističkih primjesa. Mi se kao kompletno društvo i dalje ne možemo dogovoriti oko osnova – osude svakog zločina, svakog ubojstva bez pravednog suđenja i komemoriranja svake žrtve.

Milanović tako neki dan ponosno izjavljuje: “Pavelić je 400.000 Hrvata izručio Italiji. Da se ne zaboravi!” Postavlja se pitanje: što da se ne zaboravi i tko uopće ikada spominje Pavelića? Zašto spominjati Pavelića u kontekstu blajburških žrtava? Ono što se spominje i što se treba spominjati jest činjenica da su ubijeni deseci tisuća ljudi, djece, mladih, bez suda i suđenja i da ideološki sljedbenici i obožavatelji navodnih osloboditelja, a zapravo ubojica, ni dandanas ne žele pristojno izraziti žaljenje i stid zbog tih ubojstava, već se skrivaju iza Pavelića, misleći da će im tako savjest biti oprana. I to nije ideološko, nego civilizacijsko pitanje! Uvijek kada se spomene Bleiburg, oni govore o Jasenovcu, međutim, nikada u Jasenovcu ne spomenu Bleiburg. Čak se i ne trude tu nedosljednost objasniti. I to naša generacija neće ispraviti, a i za današnju djecu je upitno hoće li usvojiti standarde da je svako ubojstvo zločin i da svaka žrtva, bez obzira na ideologiju i razlog pogibije, treba biti komemorirana. Uzimajući u obzir ono što se uči u školama kada uopće rade, teško da će to naučiti.

Kad je riječ o ostalim sadržajima kampanje, sve je fokusirano na Domovinski pokret i njegovo rušenje. Jedan dan smo ultradesničari, “pršutaši”, nacionalisti, a već drugi postajemo udbaši, titoisti, uhljebi, liberali. Jednom riječju – OPASNI! Napada i omalovažava nas Index, Telegram, Most ili ono što je još od njega ostalo, vinar Enjingi, napada ljevica, napada HDZ-ovo podzemlje, to više ne znaš otkud sve stižu rafali, puno ih je u borbenom položaju i ulaze u koaliciju. Izgleda da smo na pravom putu! Jedni kažu da je glas za Škoru glas za HDZ, drugi tvrde da je glas za Škoru glas za SDP… Ja bih rekao da je glas za Škoru glas za Domovinski pokret, ključne društvene promjene, početak demontaže kartela HDZ-SDP i stvaranje uvjeta za boljitak građana ove naše žilave domovine.




Autor:Igor Peternel / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.