fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

I DANAS BAŠ KAO U KOMUNIZMU?! Ne znate posao? Drugovi, naučiti ćete u hodu!

Autor: Tihomir Dujmović

Nakon punih i dugih sedam dana suza, krvi i muke, hrvatska Vlada i njen premijer su ipak odlučili postaviti čelnog čovjeka državnih institucija u potresu stradalom području! Ipak! Dok se Plenković odlučio za potez koji je morao uslijediti sedam sati iza potresa, a ne sedam dana iza potresa, već je reagirala sva ona humana Hrvatska što živi ovdje i vani, već je Crkva podigla sve svoje Caritase na noge što ih mediji upravo prokleto ignoriraju, već je ta hrvatska duša i nahranila i napojila ranjenu Hrvatsku. Jer, kako vidimo, da su čekali hrvatsku Vladu čekali bi dugih sedam dana…

Najtragičnije je što se iz premijerovog obraćanja medijima uopće ne razabire da je on svjestan koliko je dramatično zakasnio. Plenković, za razliku od drugih političara, ima gotovo savršeni medijski nastup, racionalan, elokventan, uvjerljiv, prokleto uvjerljiv, precizan u podatcima i izričaju, uvijek prepun brojki i detalja što sufliraju ne samo upućenost nego potpunu uronjenost u materiju, sve je to fakat, by the book. Naizgled besprijekorno.

Tek uvidom u stvarnost, tek usporedbom izgovorenog i učinjenog, vidite da je to gola birokratska konstrukcija, točna kao i svaki udžbenik, ali miljama daleko od stvarnosti! Kad ga slušate o pomoći državi na Banovini imate dojam da je situacija savršena. Kad ga slušate o porezima imate dojam da imamo najmanje poreze na svijetu. Kad ga slušate o proračunu mislite da govori o Švicarskoj. To je Andrej Plenković. Problem je što rijetki uspoređuju stvarnost i njegove riječi, jer rijetki to imaju prigode usporediti, a oni koji bi tu usporedbu trebali plasirati naciji, a to su hrvatski mediji, ideološki stoje uz Plenkovića čuvajući njegovoj anacionalnoj politici doslovno mrtvu stražu. Tako da niti jedna istina ne bljesne u punoj snazi.


Naime, sva demagogija i falš vladavina Andreja Plenklovića vidljiva je ovih dana u kaosu potresa u Petrinji! Nema detaljnije slike Plenkovićeve Hrvatske od ove potpune državne neorganizacije upravljanja jednom ovakvom krizom kao što je to sad vidljivo u Petrinji! Tek punih sedam dana nakon razornog potresa koji je sravnio sa zemljom centar Petrinje i pola Banovine te napravio procijenjenu štetu od tri milijarde kuna, tek nakon javne prozivke Predsjednika države, Vlada i premijer su postavili povjerenika Vlade odnosno imenovali prvog čovjeka stožera za upravljanje krizom, a da do tada uopće nije postojala adekvatna piramida izvanredne vlasti u izvanrednim okolnostima! Sve je bilo gola improvizacija! Sedam dana!

I naravno da caruju nered, neorganizacija i kaos. Sve skupa nije eruptiralo samo zato jer je kršćanska solidarnost kod Hrvata pokazala našu ponosnu žilavost pa su stotine i stotine automobila stranih registracija preplavile Banovinu. To su naši Hrvati izvana, znajući kako nam izgleda hrvatska država iznutra, ništa ne vjerujući Plenkoviću koji u skoro deset mjeseci jednu jedinu kuću nije obnovio u zagrebačkom potresu, sjeli u auto i došli u svoju djedovinu. To je dalo impuls svenarodnoj solidarnosti kojoj se ima zahvaliti što je Banovina još živa i na nogama! Oni su u ovom potresu bili ono što su dragovoljci domovinskog rata bili u ratu. Ključna karika!

Pričali su mi prijatelji iz Petrinje, da ne samo da su BBB i Torcida stigli prije u Petrinju negoli hrvatske državne službe iz Zagreba, (primjerice helikopter je iz Zagreba stigao šest sati nakon što je pozvan!) nego mi je prijatelj iz Graza svjedočio da su on i njegova četvorica prijatelja, rodom iz tog kraja, stigli prije službene zagrebačke vlasti na to područje. Pet dana iza toga, moj je drugi prijatelj koji financijski potpomaže jednu obitelj u jednom zaseoku kod Prašnika sa dvanaestero djece i to već godinama, došao tamo i mještani su mu rekli da nitko živ od predstavnika službenih vlasti u prvih pet dana kod njih nije bio! A tamo je potres bio na vrhuncu! Pet dana!

I tek nakon punih sedam dana Vlada reagira i najavljuje da će Tomo Medved biti postavljen čelnim čovjekom za upravljanja krizom kod potresa u Petrinji. To fatalno, politički upravo nepristojno kašnjenje je izravna krivica premijera Andreja Plenkovića. Sposobni premjer nikad ne bi čekao sedam dana da postavi čelnog čovjeka za upravljanje krizom u Banovini. Ovdje sedam dana zakašnjenja, pa onda skoro godinu dana kašnjenja kod potresa u Zagrebu, a da jedna jedina srušena kuća u centru metropole nije obnovljena, pa onda ovo evidentno fatalno kašnjenje sa adekvatnim mjerama u zaštiti od korone, ako to nije dovoljno za zaključak da se pokazalo kako Andrej Plenković nije sposoban upravljati državom u krizi, ja ne znam što je dovoljno.

Punih sedam dana na Banovini vlada opći kaos. Potpuni kaos. Od jednog do drugog dijela male Petrinje putujete punih sat vremena! Zašto? Zato jer ne postoji hrvatska država! Nema je! Hranu i pomoć nose građani iz svih dijelova Hrvatske kao i inozemstva, a prije svih su tamo stigli navijači Dinama i Hajduka, pa kao i u zagrebačkom slučaju, BBB-ovci prvi čiste ruševine.

Jednako tako prvih dana nakon potresa u Strašniku su Markuš i njegovi HOS-ovci čistili ruševine kuća u selima gdje danima nitko iz vlasti tamo nije stigao. Osim Markuša i HOS-a! Ne mladež HDZ-a ili SDP-a! To je slika Plenkovićeve Hrvatske. Ali, na van, medijski, izričajno, sve je besprijekorno! Civilna zaštita je stigla čim je mogla, kao i HGSS, sjajni momci, nema što, ali Petrinji, a i Glini fatalno je falilo organizacije.
Jer, vlast u Petrinji je gradonačelnik koji se posve izgubio organizacijski, pa je tu sve konce držala civilna zaštita, koja je ipak imala tek ograničene ovlasti. Onda je na scenu stupio župan Žinić koji se izblamirao za vjeke vjekova! On sam priznaje da je u županiji imao preko 13 tisuća zahtjeva za pregled i konstatiranje štete, a da je u prvih sedam dana pregledano manje od 4 tisuće. On sam priznaje da na terenu ima 250 kamp kućica, a da „očekuje da bi ih moglo trebati 1500“. Ovim ritmom, dakle zadnji potrebiti će kamp kućice dobiti nakon više od mjesec i pol dana! Gdje da spava ta vojska naše sirotinje do tada, usred zime?

Ta pak tema u širem kontekstu otvara pitanje robnih zaliha. Gdje su kontejneri, gdje su šatori, gdje je pomoć iz najdržavnijih od svih državnih rezervi. Svi šute i nitko nema odgovora. Niti Plenković kažnjava odgovorne za ovu izdaju niti se otvara ozbiljna istraga. Kad je stvar ipak izašla van, javio se USKOK da kreće sa izvidima. Gdje ste bili do sada? Jer, ako u potresu nemaš kreveta i kontejnera koji po slovu zakona moraju u određenom broju biti u robnim zalihama, to je svojevrsna izdaja usporediva sa vojnom izdajom! Da, ali u normalnoj državi, ne u ovoj Hrvatskoj! Tu su srce problema kriteriji po kojima kadrovira Andrej Plenković.

Njemu je ultimativno važno ne da ste sposobni, nego da ste mu odani, iznad svega ideološki odani, sve drugo ćemo dogovoriti. Ljudi smo! Čak i sada vrijedi ova fetva, čak i sad, kada je kristalno jasno da je pitanje odgovornosti punjenja robnih zaliha, pitanje odgovornosti njegovog najomiljenijeg ministra Ćorića! Kojemu uz sve afere pozlata ne otpada. Dakle, na popisu robe koja je iz robnih zaliha isporučena na potresom razorenim područjima ima svega, samo ne šatora i vreća za spavanje!
Navodno ih teren nije niti tražio. Premda je isti taj teren šatore i vreće za spavanje molio od donatora izvana, jer mu ih država nije isporučivala. To je vidite definicija kaosa kojeg si ozbiljna država ne smije dopustiti. Pogledajmo ovu temu iza zavjese. U službenim izvješćima stoji da je u 2019. kupljeno 12 000 vreća za spavanje, a u izvješću o upravljanju robnim zalihama na kraju 2019. stoji da imamo šatora u vrijednosti 32 244 000 kuna. Pa ipak, na zahtjev hrvatskih vlasti, slovenske vlasti su nam poslale i šatore i vreće za spavanje! Čemu, ako ih mi imamo dovoljno? Ako nemamo, a u izvješću stoji da imamo šatora u vrijednosti 32 milijuna kuna, gdje su? Osim toga i grčke vlasti su nam vlastitim avionom poslale 40 šatora i 500 vreća za spavanje. Čemu 500 vreća za spavanje iz Grčke, ako ih imamo po izvješću iz 2019. ravno 12 000 u robnim zalihama? Imamo li ih?

Da je ovo država i da je ovo vlast, Plenković bi tražio da mu Čorić momentalno dostavi izvješće o ovakvom kaotičnom stanju. Ali, kako je Čorić ideološki pitom i posve nazainteresan za nacionalne relacije, a to je najvažniji semafor za Plenkovića, kako ni na koji način u tom smislu ne predstavlja problem za Plenkovića, on ga ni za gore afere nikad neće taknuti. Samo da ne pokazuje znakove nacionalne osjetljivosti! Ako mu je nacionalno u prvom planu, letjeti će momentalno. Ako je za tu relaciju nezainteresiran, otvara se prostor za veliku i skladnu karijeru u kojoj ćemo pod tepih zgurati i njegove dolaske u Slovensku, i vožnju nafte u Mađarsku, kao i rane radove kad su se usluge nudile SDP-u.

Sve može, samo ne davi sa nacionalnim pristupom, na to sam alergičan! I ja i kompletni Bruxelles! Tako je onda i ukupni kriterij izbora u Vladu ideološki,a ne stručan, što se pokazuje fatalnim u ovakvim i sličnim krizama. Baš kao u komunizmu. Drug je dobar komunist i jugoslavenski opredIjeljen, dakle može biti direktor! Makar imao četiri razreda osnovne škole. Tako je bilo u komunizmu, sada je priča modificirana. Ako vas ne zanimaju nacionalne relacije, poslušni ste i gledate u mene kao u Boga, imate ogromne šanse biti ministrom. Ne znate posao? Drugovi, naučiti ćete u hodu!

I zato smo tu gdje jesmo i zato tapkamo u mjestu i zato smo na dnu svih ljestvica Europske Unije. Možemo li to shvatiti?

*Stavovi koje autori iznose u svojim kolumnama njihovi su osobni stavovi, nisu nužno i stavovi redakcije portala Dnevno.hr.

Autor:Tihomir Dujmović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.