fbpx
Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL/Ilustracija

HRVATSKA ĆE 2100. IMATI 1,62 MILIJUNA STANOVNIKA Sve je važnije od nestanka pa se i potpredsjednik Vlade postavio iz politički manjinskog razloga

Autor: Dnevno

Hrvatsku sa svih strana sustižu negativni demografski pokazatelji i trendovi, a projekcije su međunarodnih znanstvenih institucija ovih dana posebno negativne i zabrinjavajuće. Negativna su predviđanja UN-ovih stručnjaka o broju stanovnika Republike Hrvatske do sredine i kraja ovog stoljeća dodatno nadmašena pa se nakon objave o mogućih 1,62 milijuna stanovnika Hrvatske do kraja 21. stoljeća uglavnom svi izvan politički selekcioniranih sljedbenika na različitim pozicijama s pravom pitaju je li to uopće moguće. Nevjericu u projekcijske trendove i parametre s jednakim intenzitetom prati i zabrinutost svih znanstvenika iz granskih područja, kojima je projiciranje i modeliranje hrvatske budućnosti temeljna zadaća. Posebne zabrinutosti uglavnom nema među stranačkim/partijskim vojskama, koje su pak zauzele i premrežile praktički sve profesionalne pozicije od općinskih do županijskih razina, dok su one nacionalne rezervirane samo za izabrane s čvrstim i jasnim osjećajem za stranačko/partijsko zajedništvo.

Gotovo 250.000 hrvatskih političko-državnih zaposlenika različitih vrsta doseglo je apsolutnu razinu političkog zbrinjavanja najrazvijenijih europskih zemalja s deset do dvadeset puta više stanovnika. Gotovo 14.000 političara plaćenih godišnje čak preko 15 milijardi kuna upravlja apsolutno svime i svima, gotovo 600 administrativno-teritorijalnih jedinica premrežilo je hrvatsku državu, politizacija svih odluka i postupaka poprimila je obrazac praktički potpune uvjetovanosti itd. Svjesno postavljajući takvu političku matricu vladanja, istovremeno se zadržava velika vjerojatnost tehničkog dobivanja izbora s državnim plaćenicima i njihovim bližnjima po rodbinskoj i interesnoj osnovi.

Model je jednostavan, testiran i praktički primjenjiv, nezavisno od svih napisa, potvrda, pokazatelja, trendova, projekcija, izrečenih stručnih i znanstvenih promišljanja, studija, elaborata  i slično. Prethodno navedeni brojevi i usporedbe to nedvosmisleno potvrđuju, a svako bi dublje i egzaktnije analiziranje i povlačenje korelacija još dodatno podiglo nevjericu, zabrinutost izvan političkog sustava i ono najvažnije, još više uvjerilo postavljeni matrični sustav vladanja u nastavak i opću potrebu ostajanja na vlasti po istom modelu istih.


Rastući trend prethodno navedenog nakon svakog novog dohvata vlasti na izborima proporcionalno smanjuje hrvatske razvojne mogućnosti i u potpunoj je suprotnosti s demografskim nazadovanjem, koje, eto, potvrđuju i ozbiljne međunarodne institucije, glasila i pojedinci. Međutim, apsolutno ništa ne može promijeniti jasno vidljiv politički otklon od demografske i iseljeničke problematike u prethodnom vladajućem razdoblju, a u ovom koji slijedi još i manje.

24.07.2020., Zagreb – 15. Vlada RH odrzala je u Banskim dvorima svoju prvu sjednicu. Vlada je sa sjednice u Hrvatski sabor poslala prijedlog zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ozujka.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Crna predviđanja

Dijelom je i razumljivo teško prihvaćanje demografske stvarnosti kakvu analitički oslikavaju domaći demografi i ostali granski stručnjaci, a i jednostavno je njihove stavove prilagođavati uslužnim komunikacijskim samonazvanim stručnjacima političkim potrebama vladajućih, dok je još jednostavnije sve pripisivati političkim i ideologijskim razlikama. Uostalom, takav se model negacije, neprihvaćanja, otklona i političke nezainteresiranosti primjenjuje na svaku djelatnost iz koje im parametri, trendovi i projekcije politički ne odgovaraju. Negiranje pak predviđanja iz vrhunskih znanstvenih radova i stručnih publikacija UN-a nije moguće, ali ih je moguće zanemarivati, prešućivati i apsolutno nikad ne komentirati. Priložene su dvije procjene već same po sebi izrazito negativne i vrlo zabrinjavajuće za svaku razumnu osobu kojoj je stalo do hrvatske budućnosti.

● The Lancet –  Hrvatska 2100. godine 1,62 milijuna stanovnika

Lancet je vodeći neovisni svjetski opći medicinski časopis, međunarodne pokrivenosti u kojem se razmatraju svi aspekti ljudskog zdravlja s izvornim istraživanjima visokog standarda i strogim recenzijama. Objavom u radu Fertility, mortality, migration, and population scenarios for 195 countries and territories from 2017 to 2100: a forecasting analysis for the Global Burden of Disease Study, 14.7.2020. godine, procijenjeno je svjetsko i hrvatsko stanovništvo 2100. godine.

● Ujedinjene nacije – Hrvatska 2100. godine 2,60 milijuna stanovnika
15.06.2020., Zagreb – Dolazak clanova HDZ-a na Sjednicu predsjednistva.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nijemci upalili alarm 

„Prema UN-ovim projekcijama, s 3,9 milijuna stanovnika 2030. Hrvatska će 2050. pasti na 3,5 milijuna stanovnika. Neće imati tko ni rađati ni raditi. Zemlja staraca tada će imati samo oko 460.000 djece do 14 godina ili njih 13,3%, dok će starijih od 80 godina biti 350.000 (10,1%). Kraj stoljeća bit će još porazniji jer ćemo 2100. imati samo 2,6 milijuna stanovnika, a među njima više staraca od 80 godina (15,3%) nego djece do 14 godina (13,7%). Prema UN-ovim projekcijama Hrvatska se našla u skupini od deset zemalja koje između 2015. i 2050. gube najviše stanovnika – 686 tisuća ili 16,2%. Za razliku od Hrvatske u kojoj vladajuće i druge elite ne uznemirava činjenica što ćemo u zemlji u kojoj je sada omjer umirovljenik – zaposlenik 1:1,14 do 2050. izgubiti 700.000 ljudi, u Njemačkoj, koja će izgubiti 7,7% svog stanovništva i pasti sa 80,6 milijuna stanovnika na njih 74,5 milijuna, 2050. govore o demografskoj apokalipsi, nazivajući je demokalipsa.”

Vrlo negativne procjene UN-ovih stručnjaka iz 2015. godine mnoge su iznenadile iako su ih domaći demografi već tada smatrali optimističnim s obzirom na godišnju razinu prirodnog pada i silinu iseljavanja. Potvrda je vrlo brzo stigla jer je Hrvatska procjenu UN-a za 2030. godinu od 3,9 milijuna stanovnika dostigla već 2019. godine, dakle 11 godina prije!  Naravno ne prema službenim procjenama Državnog zavoda za statistiku, nego prema prirodnom padu i službeno registriranoj imigraciji hrvatske populacije u zemlje useljavanja.
Malo su koga iz političkog upravljačkog sustava uznemirile ove procjene UN-a, a upozorenja kako se radi o optimističkoj varijanti smatrana su, kao uostalom uvijek u sličnim situacijama, pokušajem destabilizacije europskog načina vladanja Hrvatskom pa sve do kasnijeg pripisivanja znanstvenicima populističkog djelovanja s naznakama ekstremizma (Šuica, D., Populizam bih radije nazvala ekstremizmom…, Jutarnji list, 20.10.2018.). Godinu dana kasnije ista osoba postaje potpredsjednicom za demografiju i demokraciju Europske komisije, bez ikakvog radnog, predavačkog, istraživačkog i sličnog iskustva vezanog za demografsku problematiku i bez elementarnog poznavanja demografskih zakonitosti, kauzalnosti, projekcijskih spoznaja, modelskih rješenja i uopće korelacijskih složenosti između stanovništva i ostalih razvojnih djelatnosti.

01.01.2016., Slavonski Brod – Tijekom prosle godine u rodilistu Opce bolnice Dr. Josip Bencevic rodjeno je 1006 beba, a broj novorodjenih iz godine u godinu sve je vise u padu.
Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Politički odgovor

Demografska je problematika uvrštena u izvršnu vlast pri formiranju Vlade Republike Hrvatske 2016. u okviru Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, usprkos protivljenju struke zbog naziva i pozicioniranja u okviru obiteljske i socijalne politike. Nazvati upravu u ministarstvu po znanstvenom polju u okviru društvenog znanstvenog područja i ne podići problematiku demografske revitalizacije na stratešku razinu, nego ju pozicionirati samo u okviru obiteljske i socijalne politike, jasan je znak kako se radi samo o formalnom okviru za javnost. Potrebno je značenje sukladno ključnom utjecaju stanovništva na sve temeljne djelatnosti na kojima počiva država izostalo.

Gotovo poigravanjem bi se moglo nazvati imenovanje čelne osobe ministarstva za najvažniju problematiku suvremene Hrvatske (po mišljenju praktički cijele stručno-znanstvene zajednice iz svih znanstvenih područja kojima je stanovništvo primarni ili funkcionalni istraživački interes), a zadržavanje na poziciji državnog tajnika osobe iz akademske zajednice uz podršku cijele struke kratko je potrajalo. Umjesto oslanjanja na njegovu stručnost, mladost pa i stranačku pripadnost, politički je amaterizam prevladao kao i uvijek pri formiranju političkih vlada, a podcjenjivanje je znanstvene logike postalo model vladanja Hrvatskom.

Dobivanje izbora tehničkim dohvatom glasačkog tijela kasnije je zadovoljstvo donijelo samo pozicioniranim sljedbenicima bez stava, razmišljanja i bilo kakve osnovane kritičke na spoznaji zasnovane misli. Hrvatska i njezina budućnost pritom su samo retoričke pokrivane. Tek je samo po obrazovanju formalnija zamjena koja je uslijedila kasnije dala naznake razumijevanja važnosti problematike, ali bez ozbiljnijeg pomaka u donošenju ključnog revitalizacijskog dokumenta, uvažavanja struke i znanosti, odlučivanja, provođenja i konačnog postavljanja demografske problematike na stratešku razinu. Ipak, prevažno je bilo zbrinuti pozicijske promašaje u saborsko obilato financijsko osigurano zatišje.

Negativni procesi

Izrazito negativni recentni demografski procesi, projekcije stranih stručnjaka i evidentni demografski potop Hrvatske s političkim vladama, u posljednjih dvadeset godina apsolutno nisu značili ništa hrvatskom političkom vrhu pri formiranju nove vlade. Najavljeno je to istina već iz pozicijske i opozicijske strane u predizbornim obećanjima, pri selektiranju osrednjih pojedinaca na listama, zbrinjavanju u Sabor neuspješnih ministara, vidnom izostanku smislenih predlaganja i postupanja vezanih za demografsku problematiku i svjesnom potiskivanju svake misli o demografskom opstanku Hrvatske. Najavljena demografska destrukcija izvana s nevjerojatnim padom stanovništva do kraja 20. stoljeća, prirodni pad stanovništva koji traje već 30 godina, a intenzivno u zadnjih 7, silina recentnog iseljavanja i pojava demografske supstitucije hrvatskog prostora, klasično izumiranje i demografski slom, ubrzano starenje ukupne hrvatske populacije, praznina velikog dijela ruralnog prostora, ugrožavanje svih temeljnih sustava u državi, problem radne snage, udaljavanje hrvatskog iseljeništva iz života i razvoja suvremene Hrvatske i slično vezano za stanovništvo – gotovo nisu imali utjecaj na politička promišljanja.

Sve je bilo važnije od demografskog nestanka Hrvatske pa čak se i potpredsjednik Vlade postavio isključivo iz politički manjinskog razloga. Hrvatsku se populaciju u zemlji sa svim svojim negativnim procesima i svu iseljenu populaciju sa svim svojim bogatstvima, na kojima bi se mogao graditi ukupni razvoj Hrvatske, postavilo u poziciju državnih ureda i jasno pokazalo kako nove europske moderniste u Hrvatskoj opstanak Hrvatske uopće ne zanima. Na ponos svih sljedbenika koji u svemu mogu vidjeti svoj odraz.

DVADESET GODINA SVE JE OSTALO ISTO: Zemlja je postala zarobljena politikom, vojskom i stalnom koalicijskom brigom

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.