Do Pantovčaka preko američke ambasade, Britanaca, Rusa, Kineza…

Autor: Ivica Pančić

Dovoljno je, recimo, ako ste državni tajnik u nekom od ministarstava, npr. ministarstvu obrane, da do mile volje izogovarate svoga šefa. Dokazi, ako ste ga nazvali mafijašem, uopće nisu bitni.

Želite li danas-sutra postati predsjednik države ili planirate zadržati položaj na kojem se nalazite, ne preostaje vam ništa drugo nego pod hitno nazvati broj američke ambasade i staviti se na raspolaganje. Nemojte da vas obeshrabri malo duže čekanje na centrali, jer takvih kao što ste vi, nije mali broj. Kada uspijete ostvariti kontakt, možete, još uvijek najmoćniju državu svijeta, i kritizirati, ali to treba biti načelno i u svakom slučaju ne previše izraženo, jer niste aktualni predsjednik države. Bespogovorna poslušnost se preporuča.

Kada ste izreku o samo „Bogu iznad Hrvatskog sabora“ ispravno iščitali, zamijenivši boga američkim ambasadorom, prepreke koje stoje pred vašim napredovanjem bitno se smanjuju, a što je najinteresantnije, za uzvrat se i ne očekuje nešto posebno. Niste državni odvjetnik, pa da brifirate o svakoj kaznenoj prijavi koja se planira podignut u državi. Dovoljno je, recimo, ako ste državni tajnik u nekom od ministarstava, npr. ministarstvu obrane, da do mile volje izogovarate svoga šefa. Dokazi, ako ste ga nazvali mafijašem, uopće nisu bitni.

Za početak nemojte da vas u vašoj namjeri pokoleba nekakav Wikileaks, jer da nije bilo njih ne biste ni saznali za ovaj recept uspjeha. Pored toga pretpostavka je da će ubuduće američka država voditi nešto više računa o sigurnosti. A i vi ćete sa svoje strane moći poduzeti neke dodatne zaštitne mehanizme. Bolje je kontakte ostvarivati na javnim mjestima, prijemima ili u pauzama službenih skupova, nego da na „trač partiju“ svaki puta morate ići u Buzin. U svakom slučaju bilo je jednostavnije kada se veleposlanstvo nalazilo u centru grada, kako za njih, što i sami priznaju, tako i za vas. Ali što je tu je.

Ako se bojite velike konkurencije, jer Hrvati vole biti u šatoru najsnažnijeg, ili imate neke političke ili ideološke zamjerke na američki račun ili jednostavno preferirate neku drugu kulturu, o boji novčanica ovaj puta nećemo, uvijek vam ostaje mogućnost da se obratite i nekome drugom. Nećete puno pogriješiti ako za prvu zamjenu na draftu uzmete Britance. Oduvijek su pokazivali interes za ove prostore i njezine ljude. U slučaju da ste ljevičar pa im ne možete oprostiti kolonijalizam, ili predsjednik nogometnog saveza pa im ne zaboravljate Bleiburg, ostaje vam stari hrvatski povijesni saveznik – njemačka ambasada. Kako su izdali komunizam, Rusi su prvenstveno interesantni za one koji se bave plinom ili naftom, ako ste ti što još čekati. Za mlađe, koji imaju vremena a također vole biti uz najjače, sami po sebi nameću se Kinezi. Svi o njima govore kao o novim vladarima svijeta pa ne bi bilo loše imati ih na linku. Ako ste kojim slučajem pripadnik nacionalne manjine, i sami znate da je vaš put unaprijed trasiran. Međutim, pored ambasade u kojoj se osjećate kao kod kuće, možete uzeti još jednu pride, da ne kažete kako Hrvati imaju bolji izbor.

Savjest vas ne treba mučiti, jer ona država, pa makar i vlastita, koja vam nije u stanju ispuniti sve vaše ambicije i nije vaša država. Uz to i vaši preci uvijek su bile sluge pa što ne bi krenuli već dobro uhodanim putem. Na gospodarevom stolu uvijek će se nešto moći pronaći što će zadovoljiti vašu ambiciju.

Autor:Ivica Pančić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.