Dnevno.hr

BRIGA O RODITELJIMA I OSTAVINA: Bez jednog ugovora morat ćete dijeliti nasljedstvo

Autor: Pitaj pravnicu

Vlasnica sam stana, a u ZK izvatku, uz kvadraturu stana, stoji i oznaka spremišta i njegova kvadratura, te oznaka i kvadratura garaže u prizemlju zgrade koju posjedujem.

Problem je što zgrada nije etažirana tj. upravitelj zgrade pokrenuo je postupak etažiranja ili polaganja tj. povezivanja ugovora te sve stoji na ZK sudu od 2015. g., a ja bih htjela prodati stan i spremište bez garaže. Naime, kupujem veći stan u kvartu pa mi je potrebna garaža. Kako bi se pravno mogao prodati stan s izuzetkom garaže, a da nam gruntovna prizna ugovor, tj. da moje ime stoji samo pod oznakom i kvadraturom garaže, a kupčevo pod oznakom stana i spremišta?

U slučaju da je u isti ZK izvadak upisan i stan i garaža, pravno se isto ne može razdijeliti bez provođenja etažiranja na način da u posebnom ZK izvatku bude upisan stan, a u posebnom garaža. Navedeno znači da se kupac neće upisati u ZK u slučaju da u ugovoru ne bude stajala i garaža (ni na stan), dakle morao bi se upisati i na stan i na garažu. U tom slučaju stvarno stanje neće odgovarati stanju “na terenu” s posebnom napomenom kako RH pravo priznaje načelo povjerenja u zemljišne knjige, dakle, onaj upisan u ZK smatra se vlasnikom nekretnine.

To znači da je npr. moguća i ovrha nad cijelom nekretninom i slično, zbog čega treba promotriti sve posljedice sklapanja ugovora koji ne bi bio provediv u zemljišnim knjigama (npr. prava nasljednika u slučaju smrti upisanog vlasnika, ovrha itd.)

Vi možete s kupcem sklopiti ugovor za cijelu nekretninu (i garažu) pa npr. ugovorom o najmu regulirati pitanje svog korištenja garaže i slično (moguće i vršiti prijeboj potraživanja s osnove oba ugovora, ali za to se trebate ipak obratiti stručnoj osobi radi odgovarajućeg savjetovanja).

Imam troje djece i supruga i željela bih oporukom sve ostaviti sinu koji se brine za mene. Mogu li odabrati kome ću ostaviti imovinu koja iza mene ostane i rješava li se to oporukom?

U skladu sa Zakonom o nasljeđivanju, vaša djeca i suprug vaši su nužni nasljednici, zbog čega svi predstavljaju nužne nasljednike. Navedeno znači da, u slučaju da jednom djetetu ostavite oporukom svu imovinu, drugi nužni nasljednici mogu potraživati da nasljednik koji je dobio svu imovinu vrati u ostavinu dio koji je trebao biti njegov nužni dio. U slučaju da je riječ o novcu, da vrati novac, a u slučaju nekretnine, da vrati suvlasnički udio u nekretninama koji odgovara nužnom nasljednom dijelu. Iznimka je isključenje od nužnog nasljednog dijela u slučajevima predviđenima Zakonom o nasljeđivanju, a iste odredbe propisuju povredu taksativno navedenih prava od nasljednika kojeg želite isključiti.

U slučaju da želite ostaviti sve djetetu koje se brine za vas, sastavite ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem ćete navesti obaveze djeteta koje se brine o vama, kao i imovinu koju ćete na ime iste brige tom djetetu ostaviti. U tom slučaju ta imovina neće ući u ostavinu iza vas.

Smatramo da predstavnik suvlasnika (stanara) u zgradi ne obavlja svoju funkciju u skladu s propisima. Što nam je činiti?

Predstavnik suvlasnika obavezan je redovito izvještavati suvlasnike o svim pitanjima važnim za upravljanje, uključujući osobito upravo pitanja vezana uz trošenje sredstava pričuve. Svakako zatražite od njega da podnese pisano izvješće o svom radu svim suvlasnicima, a svakako imate pravo i na uvid u godišnje financijsko izvješće koje vam je dužan predočiti i upravitelj zgrade, a iz kojeg će biti razvidni prihodi, rashodi i stanje pričuve.

U slučaju da sumnjate na pravilnost rada predstavnika suvlasnika, neka većina suvlasnika zatraži polaganje računa, a u slučaju da se utvrde nepravilnosti (ili nezadovoljstva radom predstavnika), moguće je i pokretanje postupka za smjenu predstavnika suvlasnika većinom glasova suvlasnika. U slučaju smjene potrebno je mijenjati i međuvlasnički ugovor kojim je imenovan predstavnik stanara, a svakako savjetujem da se promotre i odredbe istog ugovora u slučaju detaljnih obaveza predstavnika stanara.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.