Dnevno.hr

BRAĆA BI DIJELILA IMOVINU, ALI NE I DUGOVE? Evo što vam je činiti…

Autor: Pitaj pravnicu

Moja majka je suvlasnica s drugom osobom u obiteljskoj kući. Ima li druga suvlasnica pravo izvoditi radove na kući bez suglasnosti moje majke?

U slučaju da nije izvršeno etažiranje, već je riječ o idealnim suvlasničkim dijelovima, potrebna je suglasnost svih suvlasnika. Savjetujem da provjerite stanje u uredu za graditeljstvo po mjestu u kojem se nekretnina nalazi.

Imam pitanje u vezi s nasljedstvom. Ujak mog supruga je umro, a nasljednici su suprug, njegova sestra i bratić. Nasljedstvo su svi prihvatili, ali bratić koji živi  u inozemstvu samo je javio da prihvaća i trebali su se dogovoriti. Na zakazano ročište kod javnog bilježnika se ne odaziva. Kako to podijeliti ako on ne želi komunicirati i ne odaziva se na ročišta.

U slučaju da je poziv za ostavinu uredno uručen nasljedniku, ako se ne očituje drugačije, smatra se da se prihvaća nasljedstva.

Tijelo koje vodi predmet potom će ostavinsku masu podijeliti po stanju u predmetu (oporučno ili zakonsko nasljeđivanje) i svatko će postati nasljednik odgovarajućeg dijela imovine. Bez njegove prisutnosti, nasljedniku se ne može niti dodijeliti neki drugi dio niti on može ustupiti nekome svoj dio. Dakle, sve će se podijeliti po zakonu, a poslije vam je na raspolaganju razvrgnuće suvlasničke zajednice ako vam ne bude prihvatljivo suvlasništvo, za što savjetujem da se obratite stručnoj osobi.

Ulagao sam u kuću, restoran, roditelje, sada braća žele da se dijeli moja imovina, a dugovi ne. Suvlasnici smo kuće.

U slučaju da vaša braća nisu jamci, odnosno da nisu u nekom ugovornom odnosu na temelju kojeg proizlazi njihova odgovornost za dugove, oni zakonski ne odgovaraju za dugove.




U slučaju da ste suvlasnici u nekretnini, mogu zatražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice, dakle podjelu. U obzir se kod podjele ne uzima skrb za roditelje, a u slučaju da možete dokazati ulaganje u tuđu nekretninu (dio kuće koji pripada njima), na raspolaganju vam je tužba radi povrata uloženog u tuđu nekretninu, za što savjetujem da se obratite stručnoj osobi. Svakako predlažem da spor pokušate riješiti mirnim putem.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.