Screenshot

Porezna služba Slovenije sinovima Zorana Jankovića otpisala je 29 milijuna eura dugova

Autor: Boštjan Marko Turk

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, jedan je od nedodirljivih: Porezna služba Republike Slovenije otpisala mu je čak 29 milijuna eura potraživanja od tvrtki iz grupe Electa u vlasništvu njegovih sinova. Prije 14 dana ova farsa izašla je u javnost. Tada je najvažnija komercijalna televizija 24 sata (isti vlasnici imaju i Novu TV) objavila cijelu priču. Zoran Janković tvrdio je da je otpis dugova od 29 milijuna eura zapravo najviše naštetio njemu. Poznati poduzetnik Jan Bec, s kojim je tek “poznanik”, kupio je od Electe Holdinga pet milijuna eura takozvanih jamstava tvrtke u vlasništvu njegovih sinova Damijana i Jure tijekom postupka pojednostavljene nagodbe. Gradonačelnik je, kako je objasnio na televiziji, potraživanja Becu prodao za samo 380.000 eura: “Dakle, najviše sam stradao, izgubio sam 4,6 milijuna.” On je navodno, najveća žrtva lošeg posla njegovih sinova Damijana i Jure Jankovića, a uz to, tvrdi da se njegova obitelj suočila s neopravdanim napadima iz medija.

Dok Jankovići imaju luksuzne kuće s natkrivenim bazenima, kupuju niz stanova, voze luksuzne automobile, unajmljuju jahtu za 180.000 eura, daju 140.000 za kupnju prestižnog vozila (Jure Janković), oni su zapravo žrtve. Vjeruj tko može! U vrijeme kada vjerovnici nisu dobili ni euro od Electe inženjeringa, Zoran Janković je od svojih sinova iz mreže Electe primio milijune za “plaćanje otkupne cijene za Electo”. Kolege novinari iz ljubljanskog lista Finance, naime, pošli su za tragom Jankovićeve izjave da je sam najveća žrtva ovih (vlastitih) malverzacija.

Od sinova, naime, nije primio ni kune kada im je 2004. prodao Electo. Ali austrijska banka Heta imala je ukupno 26 milijuna eura potraživanja od Electe (Electa inženjering, Electa Investments i Electa Holding, sve u vlasništvu Zorana Jankovića ili obitelji), koju je prodala Jankovićevu “poznaniku” Janu Becu za 1,2 milijuna eura. Austrijanci su mogli prodati dio jamstava za zajam, ali su na kraju oštećeni za oko 11,5 milijuna eura.

Nadalje, vjerojatno je da će poreznim obveznicima biti izravno nanesena šteta. Prema Financima Furs, (Porezni ured Republike Slovenije), od tvrtke Electe Investments traži 6,7 milijuna eura, od Electe inženjeringa 349 tisuća eura, a od Electe Holdinga 342 tisuće eura. Ukupno 7,3 milijuna eura. Odluke još nisu konačne, slučaj je na sudu. Od Jure Jankovića (drugoga gradonačelnikova sina) država izravno traži 594 tisuće eura. Deželna banka Slovenije, koja ima dio potraživanja od Electa Grupe, osigurana hipotekama na nedovršenim kućama, također će izgubiti puno. U najboljem slučaju, DBS bi ostao zadužen za četiri milijuna eura. Mediji su otkrili da je Jankovićev “poznanik” Bec partner njegove nećakinje Urše Kunej!

A na temelju čega se Zoran Janković javno pita na televiziji “tko je od vjerovnika oštećen”? Kako je rekao, vjerovnici od otpisanih 29 milijuna eura potraživanja iz prisilne nagodbe Electa Grupe ne bi dobili ništa ako ne pristanu na 90% otpisa (u slučaju Electe inženjeringa) i 95% otpisa u slučajevima Electa Investments i Electa Holdinga. Tvrtke bi bankrotirale, ali se ne bi mogle oporaviti od stečajne mase, jer ne bi bilo sredstava. Ali mediji pogrešno navode da je Jankovićev poznanik Jan Bec preko svojih firmi Glanc (sada Aegis), danas Bodi (kozmetički salon s formalnih 7,6 milijuna duga!) i drugih, potrošio 18 milijuna eura za kupnju potraživanja od drugih vjerovnika i tako prevladavao u odlukama o prisilnoj nagodbi. Usput, bivši vlasnik Bodija bivša je partnerica Damijana Jankovića – Meta Logar, njegova ljubavnica.

Otkad je Janković na sceni – od godine 1995. – s njim je uvijek isto. Zoran Janković čovjek je nad svima zakonima – i nad vlastitima.




Autor:Boštjan Marko Turk
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.