Screenshot

Ne gori samo Amazona, cijela civilizacija je u plamenu

Autor: Boštjan Marko Turk/7dnevno

Na summitu G7 u Biarritzu (skupina najmoćnijih na planetu), francuski je predsjednik Macron razgovarao s Donaldom Trumpom o požaru koji guta Amazoniju. Macron je sve sudionike summita pozvao da doprinesu obnovi brazilske prašume. Istodobno požari izbijaju i u Sibiru (u znatno većem obujmu) i u nekim dijelovima Crnog kontinenta.

Očekivana suma, nakon što bi sve članice investirale u Brazil, iznosila bi 20 milijuna dolara. A iskoristila bi se za kupnju zrakoplova za gašenje požara: najpoznatiji je model Canadair C-145, čija je cijena 35 milijuna dolara. Za međunarodnu pomoć od 20 milijuna američkih dolara, moglo bi se, logično, kupiti samo dvije trećine jednog zrakoplova, te bi se najvjerojatnije morali odreći rezervoara za vodu i jednog od motora. Čak i ako bi tako osakaćeni zrakoplov mogao letjeti – ne bi služio svrsi. Sljedeća usporedba: jedan zrakopov Lockheed Martin F-22 Raptor košta 8 puta više od Macronove pomoći – između 150 i 160 milijuna dolara. Tko tu koga pravi ludim?

‘Krivnja’ predsjednika Bolsonara

Prema podacima NASA-e, najveći su se požari u brazilskoj prašumi dogodili između 2000. i 2010. godine. Ove godine požari su negdje oko prosjeka za sve ostale godine, nakon 2010. godine. Naime, šumski požari su nešto sasvim uobičajeno: afričke savane – koje stvaraju znatno više kisika za atmosferu – redovito izgaraju za obnovu.

I čovječanstvo je započelo svoj put u civilizaciju – spaljivanjem šuma. Ovo razvojno razdoblje naziva se – arsonizam. Bilo je tipično za stari i srednji vijek. Pepeo je, naime, nužna komponenta za obnavljanje rasta biljaka. Predstavlja jedno od najučinkovitijih goriva koje je čovječanstvo upoznalo prije izuma kemijskog gnojiva, napravljenoga na bazi dušika, fosfora i kalija. Pepeo također značajno manje zagađuje od umjetnih gnojiva, koja su topiva u vodi, pa čak i kancerogena.

NASA-ini satelitski snimci požara u amazonskoj šumi pokazuju paradoksalnu sliku. Iako ih distribuiraju svjetski mediji (CNN, Time), ukazujući na krivnju konzervativnog predsjednika, Bolsonara — to ponavljaju i lokalni mediji, gotovo bez iznimke, a mnogi su primijetili i nevjerojatnu obmanu. Gori gotovo isključivo u Boliviji, a samo je mali dio ograničen na Brazil. No, što se događa?

Požar se u amazonskoj šumi koristi za obračun s predsjednikom Bolsonarom kojega smatraju alter egom, Donalda Trumpa. Pogled u enciklopediju o toj vezi govori sve. Dakle: „Bolsonarovi politički pogledi u medijima opisuju se kao nacionalistički i populistički, no većina njegovih podržavatelja pripada tradicionalno desno orijentiranom krugu birača. Njegovo biračko tijelo, uglavnom čine srednja radnička klasa, konzervativci, studenti, dio centralista i pripadnici civilnog društva bliskog Katoličkoj crkvi, ali i ostalim kršćanskim zajednicama poznatim po protivljenjima pobačaju, eutanaziji i tzv. istospolnim brakovima.”

Što je izgorilo u Notre-Dame?

Primjerice, radnička klasa je ista ona klasa s kojom je Donald Trump u studenom 2016. pobijedio demokrate. Uvjerio ih je da je upravo on sposoban zadovoljiti njihove potrebe. Konzervativci i studenti, kao i centristi, su na Trumpovoj strani od posljednjih predsjedničkih izbora.




Trump i Bolsonaro zagovornici su tih slojeva, ali prije svega onih vrijednosti koje su najveći trn u peti moderne političke elite. I opet smo kod starog: ljudi koji nisu riješili osnovna ljudska pitanja – na primjer, Macron koji se oženio majkom (njegova Dulcinea je 28 godina starija od njega) želi zaraziti zapadnu civilizaciju moralnom i egzistencijalnom zbrkom u kojoj boravi. Zato promiču migracije, istospolni brak, pobačaj, eutanaziju i stoje protiv izvornih vrijednosti kršćanstva.

Francuska, koja je stoljećima bila nositelj europske civilizacije, sada igra obrnutu ulogu. Ovih dana twitter u državi ludi od bijesa zbog toga što Macron može riješiti problem amazonske prašume, a problem požara Notre-Dame u Parizu ga se – ne tiče.

A tamo je 15. travnja 2019. izgorio znatno veći udio civilizacije, nego u prašumi Bolivije…




Autor:Boštjan Marko Turk/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.