Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Usporedili smo Plenkovićevu i Milanovićevu vladu: Evo tko ima više skandala, afera i propusta

Autor: Iva Međugorac

Možete ga voljeti, ili ne voljeti, ali Zoranu Milanoviću teško možete osporiti nevjerojatan talent za politiku- svjedoče to oni koji dobro poznaju aktualnog predsjednika Republike koji je posljednjih dana izazvao revoluciju na domaćoj političkoj sceni otkrivajući svoje premijerske ambicije i to tako što se pojavio na SDP-ovoj konferenciji za tisak dajući potporu velikoj koaliciji koju je okupio Peđa Grbin. Šok je to kojega nitko u HDZ-u nije mogao ni naslutiti pa ne čudi stoga da su se uslijed toga šoka strasti u vladajućim redovima usijale te da je premijer Andrej Plenković postao nervozan.

Kako i ne bi bio nervozan kada je od izbornog favorita koji se nalazi u kampanji za treći mandat postao onaj koji bi na ovim parlamentarnim izborima mogao najviše izgubiti ako Plenković ne pobjedi na izborima biti će to njegov kraj i na čelu HDZ-a, i na čelu Vlade objašnjavaju nam sugovornici iz vladajućih redova uz napomenu da se aktualni premijer u slučaju izbornog debakla može pozdraviti i sa svojom briselskom karijerom.

Svjestan svih opasnosti koje su se pojavile na njegovom političkom putu Plenković je u borbi za treći mandat izvukao svu HDZ-ovu mašineriju pa se sada u javnom prostoru analizira sve što ima veze s Milanovićem uključujući i njegov prošli mandat na čelu Kukuriku vlade.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

HDZ-ovci Milanovića nazivaju najgorim premijerom u povijesti

On je bio najgori premijer u povijesti Hrvatske, u glas ponavljaju HDZ-ovci analizirajući Milanovića koji je Vladu preuzeo nakon bivše premijerke Jadranke Kosor, koja je pak naslijedila Ivu Sanadera u trenutku društvenog i gospodarskog sloma države. Jedan je to od razloga zbog kojih Milanovićeva Kukuriku koalicija na izborima održanima 2011.godine i jest ostvarila apsolutnu dominaciju nad HDZ-om osvajanjem 80 mjesta u saboru. HDZ je tada najblaže rečeno bio na koljenima, a Milanovićevoj koaliciji to je stvorilo prostor da radi neometano, međutim pogrešni potezi i kriva politika rezultirali su time da je u Hrvatskoj kriza potrajala sve do 2015.godine premda je većina svijeta iz krize izašla do 2012.godine.

Mnogi se danas niti ne sjećaju famoznog Plana 21 kojega je Milanovićeva koalicija kao svojevrsni program za gospodarski oporavak predstavila i prije nego što su došli na vlast. U tom je trenutku Milanovića dočekalo oko 302 tisuće nezaposlenih, a brojka je do travnja 2013.godine narasla na 355 tisuća. U 2011.godini Hrvatska je počela izlaziti iz krize, a BDP je bio u minusu 0,2 posto, u trećem kvartalu te iste godine zabilježen je rast BDP-a pa su se mnogi ponadali izlasku iz krize, međutim na koncu te godine Kukuriku koalicija dolazi na vlast te je dočekuje javni dug koji je iznosio malo manje od 70 posto BDP-a odnosno 215 milijardi kuna. Početkom 2015.godine kada Milanović više nije obnašao dužnost premijera javni dug iznosio je skoro 85 posto BDP-a odnosno 287 milijardi kuna.

Sveukupno je u Milanovićevom premijerskom mandatu javni dug narastao 72 milijarde kuna. Iako Milanović i danas HDZ-ovce naziva kriminalcima ne treba zaboraviti ni sporne zakone iz njegova premijerskog mandata. Može se HDZ-ovcima spočitati štošta, no jedna od najvećih kontroverzi koja se veže za ovu stranku svakako je Zakon o pretvorbi i privatizaciji koji se smatra jednim od najgorih u povijesti države, no Kukuriku koalicija se također može pohvaliti predstečajnim zakonom kojega su mnogi analitičari nazivali pljačkom stoljeća.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

HNS surađivao s Glavašem, a Opačić s Bandićem

Zanimljiva su i ministarska imena koja su prodefilirala Milanovićevom Kukuriku vladom, a jedno od njih je i ono bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koja je dobar dio mandata provela u sjeni svojeg stranačkog šefa Radimira Čačića. Kada je Čačić završio u zatvoru, otišao je iz Vlade, a potom je i protjeran sa čela HNS-a. Pusić koja se smatrala jednom od najdemokratičnijih političarki u državi Čačića je iz stranke izbacila nakon medijskih napisa o njegovom povratku, a bivši šef nije imao ni mogućnost žalbe na ovu odluku.
Iako je HNS slovio za liberalnu političku stranku oni su u Osijeku koalirali s HDSSB-om Branimira Glavaša kako bi na taj način dobili dio vlasti u gradu na Dravi, a osim toga problematiziralo se i to što je Pusić uzela 120 tisuća kuna proračunskog novca za let Vladinim avionom umjesto stotinu tisuća kuna povoljnijeg noćenja u Ankari i uzimanja redovne linije.

Druga potpredsjednica Vlade uz Pusić je bila i ministrica socijalne politike Milanka Opačić koju su B.a.B.e. žestoko kritizirale nakon debakla s Obiteljskim zakonom, a na velike kritike nailazila je i zbog Zakona o socijalnoj skrbi koji je na temelju prijedloga njenog ministarstva morao biti promijenjen nakon svega godinu i pol dana jer se došlo do zaključka da bi oko 40 tisuća najugroženijih građana radi zakonskih izmjena ostalo bez socijalne pomoći. Jedno se vrijeme u medijima Opačić prozivalo radi toga što su navodno djelatnici Ministarstva šetali njenog psa, a kasnije je pak Opačić karijeru nastavila u redovima pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića čime i jest okončan njen dugogodišnji politički staž.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Grčić kao jedan od najenesposobnijih ministara

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić nosio je titulu jednoga od najnesposobnijih ministara u Milanovićevoj vladi koji je kontinuirano najavljivao provedbu reformi iako one do konca njegova ministarskog mandata nisu zaživjele. Vrlo je živopisnu karijeru u Milanovićevom timu izgradio bivši ministar policije Ranko Ostojić kojega su mediji odmah na početku mandata počeli prozivati zbog toga što je živio u stanu Ninoslava Pavića, kasnije se pak na udaru kritika našao zbog prepiske s Markom Franciškovićem, a najviše od svega ostati će upamćen zbog nikad istražene afere sa svastikom na Poljudu. Kao ministar s najviše afera u Milanovićevoj vladi karijeru je skončao Slavko Linić, nekadašnji prvi blagajnik Lijepe naše kojega je na čelu Ministarstva financija zamijenio Boris Lalovac, koji je Liniću tijekom mandata bio desna ruka.

Osim što je Linić osmislio i ozakonio sustav predstečajnih nagodbi na način da su velikim dužnicima otpisani golemi dugovi dok su mali gurnuti u propast, bivši ministar financija bio je i u središtu manjeg skandala kada je po iznimno niskoj cijeni aranžmana posjetio Dubai gdje je boravio s tajkunom Jozom Kalemom koji se nalazio pod istragom radi 103 milijuna kuna teške porezne malverzacije. Linić se tada opravdavao da se ne odriče svojih prijatelja. Kao najodgovornijeg čovjeka za predstečajne nagodbe uz Linića nazivalo se i Milanovića koji nije pravodobno proučio dobre i loše strane ovog zakona za kojega je kako se tvrdilo saznalo iz novina nakon više stotina zaključenih slučajeva.

Slučaj koji je također u Linićevoj eri potresao Milanovićevu vladu jest onaj sa Nadom Čavlović Smiljanec nekadašnjom povjerenicom u Poreznoj upravi koju je Uskok sumnjičio da nije htjela ovršiti osječkog tajkuna Željka Biloša za višemilijunski iznos. Nedugo nakon imenovanja otkriveno je da je i ona sama bila dužnica poreza. Nikada Lalovac o Liniću nije rekao ništa loše pa ni onda kada je ovaj javno ratovao s Milanovićem, a da ni o njegovoj predstečajnoj nagodbi nije imao negativno stajalište jasno je iz toga što se ona nastavila primjenjivati i u njegovom mandatu. Javno se Lalovac zalagao za privatizaciju svega što se može privatizirati, a nerijetko je ulazio i u sukobe sa vlastitom strukom pa i sa bankama.


Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

I Kotromanovićev mandat obilježili skandali

I danas je Milanović u prijateljskim odnosima s Lalovcem, no jedan od najboljih prijatelja mu je bivši ministar obrane Ante Kotromanović u čijem je mandatu država jedno vrijeme bila bez ratnog zrakoplovstva. O poražavajućem stanju u zrakoplovstvu saznalo se nakon što se MIG srušio tijekom povratka s obilježavanja Oluje. Negdje u tom periodu pisalo se i o očajnom stanju u kopnenoj vojsci, ali i o jednoj od većih afera u Milanovićevoj vladi koja se također odnosila na stanje u zrakoplovstvu vezano uz remont za kojega ni danas nije jasno je li odrađen dobro, loše ili ga nije niti bilo. O Kotromanoviću je svojedobno pisao New York Times, a privukao je i pažnju CNN-a u periodu kada se govorilo o hrvatskom  oružju u Siriji, no on se danas ionako više ne zamara politikom već se posvetio poduzetništvu.

Bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić iz politike se morala povući zbog dokazanog sukoba interesa, a na njeno mjesto tada stiže Berislav Šipuš koji je mandat otpočeo u trenutku kada ga je policija zatekla u vožnji automobilom pod utjecajem alkohola. Svega 16 mjeseci na čelu Ministarstva zdravlja nalazio se Milanovićev prijatelj Siniša Varga koji je u tom periodu uspio nanizati toliko afera kao da je u Vladi bio deset godina. Novinarima se zamjerio tvrdeći da oni koji pišu o njemu primaju proviziju, a ono što su novinari pisali našlo se i pred Upravnim sudom koji je potvrdio odluku o tome da je Varga bio u sukobu interesa onda kada je udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka koju je osnovao 2011.godine dodijelio 50.000 kuna za organizaciju konferencije na temu ‘Renesansa primarne zdravstvene zaštite’.

Prozivalo se Vargu i radi toga što se sumnjalo da kani privatizirati zdravstveni resor kojega je navodno preuzeo zbog bliskosti s aktualnom prvom danom Sanjom Musić Milanović, međutim to ga nije zaštitilo od dviju javnih peticija u kojima se tražila njegova smjena. Prvi put su njegovu smjenu tražili nakon što se doznalo da je na skijanje otišao službenim autom, a potom i nakon najave izmjena Zakona o zdravstvu. Osim toga Varga je želio da mu država plati 70 tisuća kuna za novi električni automobil, a kasnije se baš poput Opačić priklonio Bandiću i time skončao svoju karijeru u politici.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Miljenić i danas surađuje s Milanovićem

Prije karijere u politici nekadašnji ministar pravosuđa Orsat Miljenić bavio se odvjetništvom i ovrhama pa je stoga zastupao i jednog telekomunikacijskog operatera te HPB. Kada je preuzeo dužnost ministra u skladu s rješenjem IO HOK-a stavio je odvjetnički ured u mirovanje, no u medijima sredinom 2013.godine istupa Vedran Vidmar iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja koji izjavljuje da je  Miljenić u sukobu interesa zbog ovršnog zakona. Osim što je ostao upamćen po lex Perkoviću, Miljenić se u središtu skandala našao i nakon objave snimke na kojoj s trenerom juda u Požegi raspravlja o zapošljavanju njegove kćeri, članice SDP-a.

Iako i danas slovi za jednoga od ponajboljih SDP-ovaca Arsen Bauk se kao ministar uprave nije proslavio, reformu jedinica lokalne uprave i samouprave nije proveo, no uz njega se ipak nisu vezale nikakve značajnije afere što se ne može reći za Ivana Vrdoljaka koji je Čačića naslijedio na čelu Ministarstva gospodarstva. Bivša ministrica Mirela Holy u Saboru je svojedobno zatražila Vrdoljakovu ostavku optuživši ga za pogodovanje interesnim lobijima mimo interesa države i hrvatskih građana. U kontekstu Vrdoljaka spominjao se i niz sumnjivih poslovnih veza, ali to do danas nije potvrđeno iako ostaje činjenica da je upravo Milanovićeva Vlada pred sam kraj mandata u rujnu 2015.godine na posljednjoj sjednici u hitnu proceduru uputila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije, zbog čega je još tada Holy tvrdila kako Vlada pogoduje CEMP-u, tvrtki koja je razvijala projekt vjetroelektrane Krš-Pađene zbog kojega je kasnije privođena bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Pleslić ex Rimac.

Vrdoljak je spominjan i radi toga što u imovinskoj kartici nije prijavio 27 m2 stana u Osijeku od 98,47 m2 koji ima i dvije terase, spremište te garažno i parkirno mjesto. Tu je nekretninu kako se tada navodilo Vrdoljak kupio ušteđevinom i kreditom od 80.400 eura, a vrijednost joj je umanjio za značajnih 200.000 kuna. Svoje je birače Vrdoljak ponajviše razočarao kao šef HNS-a onoga trena kada se priklonio Plenkoviću i pomogao mu da opstane na vlasti.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Uz Zmajlovića se veže jedna od većih afera

Jednu od većih afera u Milanovićevoj vladi na svojim plećima nosi i bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kojega se žestoko prozivalo zbog preseljenja ministarstva u Zagreb Tower zbog čega ga je oporba kazneno prijavila. Na koncu se uspostavilo da preseljenje stoji pet milijuna skuplje od onoga što je Zmajlović prezentirao javnosti. Prema podacima iz revizije na parkiranje se trošilo deset puta više novca no što je potrebno, a interesantan detalj u novoj zgradi svakako je i tuš koji je trebao biti instaliran u ministrovom uredu. Bivšem ministru turizma Darku Lorencinu javnost je zamjerala to što podržava projekt golfa na Srđu, a zamjeralo mu se i to što je povećao boravišnu pristojbu kao i to što se hvalio stranim investicijama te to što je najviše bespovratnih sredstava iz njegova resora dobivala Istra iz koje i sam dolazi.

Ministarstvo prometa u Milanovićevom je premijerskom mandatu vodio Siniša Hajdaš Dončić koji se na udaru kritika našao kada je najavio projekt monetizacije autocesta. “Vodio sam projekt monetizacije godinama i primam za to najveće udarce. Ako se na kraju odustane, unatoč tome što bi ponuda bila dobra za RH, zahvalit ću se i prije kraja mandata otići”, najavljivao je Hajdaš DOnčić koji do danas nije otišao iz politike.

U njegovom slučaju problematizirao se posao privatizacije HŽ Carga, ali i pokušaj prodaje Croatia Airlinesa. Mediji su mu spočitavali i to što je na ručku s Milanovićem spiskao devet i pol tisuća kuna, s tim da je sve plaćeno iz proračuna. Bivši ministar rada Mirando Mrsić poznat je po parafiksalnim nametima, ali i ideji da malim poduzetnicima koji imaju manje od 49 zaposlenih nametne nove namete zbog obveze obučavanja, ili plaćanja osoba odnosno vanjskih tvrtki koje će se brinuti o zaštiti na radu.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Zaboravljeni ministar Tihomir Jakovina

Iako nije bio u stanju voditi poljoprivrednu apoteku u Bukovlju nadomak Slavonskog Broda Tihomir Jakovina postao je ministar poljoprivrede u Milanovićevoj vladi. Tek se tada saznalo da je njegova apoteka završila u blokadi, a na koncu se uspostavilo i da je zaboravio riješiti upravljačka prava. Po izbijanju afere Jakovina je prodao apoteku za 400 tisuća kuna i optužio novinare za harangu, međutim, na koncu ga je kaznilo i Povjerenstvo za sukob interesa. Nakon toga se pisalo o Uskokovoj istrazi temeljem prijave Sladorane. Upravni sud u konačnici je poništio rješenje Ministarstva o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer koje su išle na ruku osječkom kralju žita Marku Pipuniću. Sladorana je smatrala da je oštećena za minimalno 100 milijuna kuna, a Viro za 15 milijuna kuna.

U njegovom su mandatu brojni djelatnici napustili ovaj resor, a on je pronašao mjesta da zaposli vlastitu kumu. Mjesta je u svojoj Vladi Milanović pronašao i za Anku Mrak Taritaš koja je u prvim tjednima mandata dospjela u središte skandala nakon što su otkriveni mailovi stranačkom članstvu iz HNS-a za zapošljavanje u državnim tvrtkama, a potom se doznalo i za pokušaj zapošljavanja supruga u Plinacru. Jedan od njenih projekata jest i legalizacija bespravnih objekata, a iako bi takvo što možda bilo pohvalno jedan od prvih zahtjeva bio je i onaj za legalizaciju dijela njenih obiteljskih nekretnina.

U mandatu Predraga Matića na čelu braniteljskog resora objavljen je Registar branitelja, a populaciji koju je vodio zamjerio se do te mjere da su protiv njega digli šator u Savskoj ulici, mada istini za volju nije sasvim jasno čime se točno Matić toliko zamjerio svojim suborcima. Milanovićev ministar poduzetništva Gordan Maras nije uspio uvesti reda u Hrvatsku gospodarsku komoru kao što je najavljivao, a iako je do dolaska na vlast kritizirao Todorića tvrdeći da ne plaća dobavljače, kada je postao ministar promijenio je ploču. ”To je veliki uspjeh hrvatskog gospodarstva, ali prvenstveno Agrokora. Čestitam i Agrokoru i Ivici Todoriću, koji je postigao veliki poduzetnički uspjeh, proširio svoju kompaniju na regionalno tržište i stvorio regionalnog lidera u maloprodaji”, izjavio je Maras kada je Agrokor preuzeo Mercator.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Kratkotrajna ministrica Mirela Holy

Kratko se u Milanovićevoj vladi na poziciji ministrice zaštite okoliša zadržala Mirela Holy koja je podnijela ostavku pod pritiskom javnosti zbog e-maila poslanog direktoru HŽ Holdinga u kojem je nastojala zaštiti svojeg stranačkog kolegu i urgirati za njen premještaj na drugo radno mjesto. Veljko Ostojić u fotelji ministra turizma također nije izdržao dugo, smijenjen je zbog afere sa zemljištem. Zbog neslaganja s Milanovićem iz Vlade je izbačen i bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić, dok je zbog bolesti Ministarstvo prometa napustio Zlatko Komadina, koji nikada niti nije bio dio MIlanovićeve struje u SDP-u.

Djelom Milanovićeve struje smatrao se zato ministar obrazovanja Željko Jovanović kojega je na kratko zamijenio Vedran Mornar. Jovanović je otišao kao protuteža Ostojiću stoga što je ulazio u ogromne sukobe s interesnim skupinama u društvu. U tišini je Milanovićeve redove napustio Neven Mimica koji je otišao u Bruxelles kao prvi hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji. Kao premijer Milanović je surađivao i sa predstojnikom ureda premijera Tomislavom Sauchom koji je nedavno završio u Remetincu zbog lažiranja putnih naloga čime je nezakonito otuđio preko pola milijuna kuna.

Kada je o količini otkrivenih afera vezanih uz pojedine ministre riječ tada se Plenkovićevu vladu može uvrstiti u sam vrh najgorih hrvatskih vlada posebice kada se govori o korupcijskim aferama. Tako su Mostovi ministri Orepić, Šprlje, Dobrović i Kovačić prvu Plenkovićevu vladu morali napustiti kako bi se sačuvalo bivšeg ministra financija Zdravka Marića zbog poslova oko preuzimanja Agrokora.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Barišić među prvima napustio Plenkovićevu Vladu

Nakon Mostovih ministara Vladu je napustio i bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić čiji su mandat pratile optužbe za plagijat koje je on doduše kasnije pobio. Kritiziralo ga se i zbog pokušaja donošenja Lex Borasa, a navodno je preduvjet za suradnju između HDZ-a i HNS-a bio upravo Barišićev odlazak. Zbog suradnje s HNS-om Vladu je pak napustio ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier za kojeg se ne može reći da je kao šef diplomacije za sobom ostavio afere. Kao Stierova nasljednica u Vladu je ušla Marija Pejčinović Burić koja je poziciju napustilo odlazeći na poziciju glavne tajnice Vijeća Europe. Premda je iz Vlade otišla zbog napretka u karijeri Pejčinović Burić oporbenjaci su prozivali zbog navodnih sumnjivih poslova njenog supruga vezanih uz projekt gradnje plinske termoelektrane na Perući teškog milijardu eura.

Iza Martine Dalić na čelu Ministarstva gospodarstva ostali brojni repovi koji se mogu sažeti u dvije riječi- afera Borg. U medijski prostor procurili su naime u jeku te afere mailovi iz kojih se moglo zaključiti da je Plenković šef te skupine zbog čega je dio javnosti tražio premijerovu ostavku. Kako bi se ta kriza ublažila Vladu je ipak napustila Dalić koja je sa skupinom Borg kreirala sporni Lex Agrokor. Pritisnut aferama Plenkovićevu vladu napustio je i ministar Lovro Kuščević. Sumnjalo se da je Kuščević prikriveni vlasnik luksuznog imanja u uvali Griška koja je formalno bila na Ivici Žuviću, bratu njegove danas bivše supruge.

Otkrilo se i da Kuščević kuću nije upisao u katastar, a saznalo se i za četiri parcele za koje se kasnije pokazalo da su iznimno vrijedne dobio 13.studenog 2003.godine dvjema identičnim presudama Ivane Domić, nekadašnje predsjednice supetarskog suda protiv koje se godinama vodio postupak zbog gotovo identičnih presuda. U kontekstu Kuščevića spominjani su i POS-ovi stanovi za njemu bliske osobe kao i suspektni poslovi njegovih partnera i članova obitelji.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Marić otišao nakon napisa o aferama

Na svoju je ruku Plenkovićevu Vladu napustio bivši ministar državne imovine Goran Marić tvrdeći da nije u stanju prihvatiti udar na sebe i svoju obitelj. Prije toga se doznalo da je Marić uspio udvostručiti površinu svoje kuće u Živogošću, a da je njena vrijednost ostala ista. Doznalo se i da je Ministar skrivao prihode od iznajmljivanja te nekretnine turistima, a saznalo se i za njegove vratolomije kod suradnje s bivšom tvrtkom i franjevcima zahvaljujući čemu je sina smjestio u stan vrijedan 2,5 milijuna kuna. I Marićev brat Svetimir problematizirao se radi toga što je zaposlen u tvrtki Tehnički servisi željezničkih vozila iz koje je morao otići pod pritiskom javnosti.

Pisalo se i o poslu Marićeva šogora Mire Jurića u HŽ, ali i o tome da su franjevac Željko Tolić i Marić kao zastupnik HDZ-a u tajnosti dogovorili posao obnove dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu ne bi li se tamo otvorio studentski dom. Franjevci su zauzvrat trebali tvrtki Marićeve supruge Marijane prodati stan u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici. Pred kraj mandata otkrivena je i afera s apartmanom u Biogradu kojega je Marićeva supruga otkupila od vlastite tvrtke koja je involvirana i u priču sa zagrebačkim stanom od 2,5 milijuna kuna.

Na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u prvoj se Plenkovićevoj vladi nalazila Nada Murganić koja je javnost zgranula svojim neumjesnim izjavama pa je tako tvrdila kako bračni par bez djece nije obitelj. ”To vam je tako u braku”, izjava je ministrice Murganić koju je izrekla komentirajući optužbe Mare Tomašević na račun njenog supruga Alojza Tomaševića, bivšeg HDZ-ova Požeško-slavonskog župana koji je osuđen zbog zlostavljana. Murganić su često prozivali zbog površnosti, a pažnju je privuklo i to što je poklone za potrebite dijelila u privatnom katoličkom vrtiću. Privlačio je pažnju i tajnik Marin Stromata koji je usred konferencije za tisak na kojoj je nazočila i Murganić podnio ostavku zaključivši kako ono što radi njeno Ministarstvo nije ozbiljno. Nakon slučaja obiteljskog zločina na Pagu Plenković je Murganić ispratio iz Vlade, ali i danas slovi za jednu od utjecajnijih HDZ-ovki što je za Gabrijelu Žalac ne može reći.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Plenkovićeva miljenica Gabrijela Žalac

Bivša ministrica regionalnog razvoja pala je pod utegom afere softver zbog koje se našla pod istragom europskih tužitelja, povezalo je se otkako je otišla iz Vlade i sa nizom drugih afera, ali je Plenkovićevu zaštitu uživala onda kada je autom u Vinkovcima udarila djevojčicu nakon čega se doznalo da nije imala važeću vozačku dozvolu. Potom se doznalo da je u njenom dvorištu snimljen skupocjeni Mercedes čije porijeklo nije uspijevala objasniti. Do dana današnjeg Žalac je svim aferama unatoč ostala na glasu kao Plenkovićeva miljenica.

Podosta toga iz svoje imovinske kartice nije uspijevao objasniti ni bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za kojeg se saznalo da posjeduje stan u Zagrebu, novu kuću u Virovitici, i roštiljarnicu od 120 m2. Pored toga Tolušić koji je cijelu karijeru vezao uz državne poslove mogao si je priuštiti skupocjeno vjenčanje na luksuznom imanju u Istri na kojem se oženio Vedran Ćorluka, a pažnju je privlačilo to što je 2017. kupio stan u Zagrebu od 83 m2 i zemljište u Virovitici na kojem će kasnije izgraditi kuću te Passat vrijedan 200 tisuća kuna iako nikada u kartici nije prijavio ušteđevinu.

Prijavljen je zato Tolušić kasnije kada više nije bio ministar zbog afere s vinskim omotnicama i sumnje u pronevjeru europskog novca, radi čega je bio privođen, a do danas se nije saznalo tko stoji iza bande koja mu je pokušala namjestiti fotografiju s prostitutkom i kokainom. Afere s imovinskom karticom skupo su stajale bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića. Nakon što je napustio Vladu Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je dokument o imenovanju likvidatora tvrtke Zidni vrt, odnosno bivše tvrtke Kujundžićeve supruge čiji je likvidator bio Jure Marušić koji je spominjan i kao jedan od financijera Kujundžićeve političke kampanje. Kod Kujundžića se problematizirao i način stjecanja kuće na Markuševcu zbog toga što su supružnici Kujundžić istu kupiti od tvrtke Zidni vrt koja je bila u vlasništvu gospođe Kujundžić.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U problemima je bio i Krstičević

Mada Plenković i sada generala Damira Krstičevića vraća na HDZ-ovu listu u 10.izbornoj jedinici treba podsjetiti kako su i njegov mandat u MORH-u obilježile intrigantne afere među kojima se najviše ističe propali pokušaj kupovine borbenih aviona. Baš poput niza svojih kolega i Krstičević je imao problema s imovinskom karticom pa se sumnjalo da njegova vikendica pored Šibenika vrijedi dva šuta manje nego onda kada ju je kupio, a problematizirali su se i poslovi njegove bivše tvrtke M SAN s državom i državnim tvrtkama. Vladu je napustio nakon što su u vojnom avionu poginula dva mladića. Službenom karticom kupovao je poklone, ali za to se doznalo tek nakon što Marko Pavić više nije bio ministar.

On je s Plenkovićem surađivao kao jedan od njegovih perspektivnih mladih lavova koji je prvo vodio Ministarstvo rada, a onda i regionalnog razvoja i fondova EU, na koncu je na izborima doživio debakl pa je ostao na razini saborskog zastupnika iako mnogi drže da ni to nije zaslužio. Kao ministar se nije proslavio ni Garri Cappelli, ali ne može se reći da je u mandatu imao većih afera. Nije ih imala ni bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak s kojom unatoč tome Plenković nije bio u najboljim odnosima. U dobrim je odnosima zato ostao s bivšim ministrom graditeljstva Predragom Štromarom, za kojeg se i danas tvrdi da je bio jedan od ponajboljih na čelu tog kompleksnog resora. Da je Vesna Bedeković nekoć bila ministrica vjerojatno se na prvu ne mogu sjetiti ni u HDZ-u. Toliko je kratko Bedeković mijenjala kolegicu Murganić da nije ni imala vremena za sobom ostaviti nikakve afere. Značajnijih afera nije imao ni bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ali je zato zbog afera pao Darko Horvat.

U ovoj, novoj Plenkovićevoj vladi baš je on sve do uhićenja vodio graditeljski resor. Ostavku je podnio iz Remetinca, a sve zbog sporne dodjele novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina iz vremena kada je bio na čelu Ministarstva gospodarstva gdje je zamijenio Dalić. Sumnjičilo ga se za 2,6 milijuna kuna nezakonitih poticaja, a uhićen je u obiteljskoj kući tijekom vikenda zbog čega je Plenković negodovao.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Sumnje vezane uz Ćorića

U rekonstrukciji Vlade Plenković je ispratio aktualnog viceguvernera Tomislava Ćorića kojega se tijekom mandata ponajviše prozivalo zbog potpisa Memoranduma o razumijevanju između INA-e i Janafa kojim se trasirao put za tajni izvoz hrvatske nafte u Mađarsku. Pred kraj mandata počelo ga se povezivati i sa aferom Vjetroelektrane, ali to do danas nije rezultiralo ničim konkretnim. Nesuđeni Plenkovićev nasljednik Josip Aladrović vladu je morao napustiti kada je protiv njega podignuta optužnica pod sumnjom da je kao ravnatelj HZMO-a sređivao poslove po stranačkoj liniji.

Mladi SDSS-ovac Boris Milošević poziciju potpredsjednika Vlade napustio je kada se saznalo za istragu oko dodjele poticaja pripadnicima srpske manjine, odnosno poduzetnicima bliskima njegovoj stranci. Velika se hajka digla onda kada je Plenković na čelo Ministarstva graditeljstva instalirao Ivana Paladinu koji je Vladu prema službenoj verziji napustio kada je Plenković uvidio da obnova Banovine stoji u mjestu. U međuvremenu je Županijski sud u Zagrebu odobrio pokretanje istrage protiv Paladine na zahtjev IGH kojemu je nekoć bio na čelu i to zašto što nje tu tvrtku sa dva člana Uprave oštetio za 250.000 eura prodajom njenih zagrebačkih nekretnina. Zašto je iz Vlade otišla Nataša Tramišak, do danas nije objašnjeno, no ova mlada žena za sobom afere nije ostavila.

Bez objašnjenja je iz Vlade izašao i bivši ministar financija Zdravko Marić čiji se iznenadni odlazak preklapao s napisima o njegovom ljetovanju u lošinjskom Bellevueu koji pripada lošinjskoj Jadranki. Interesantno lošinjska turistička grupacija ima i izdašne kredite od HBOR-a čiji je predsjednik NO bio baš Marić. Gramzljivost, sukobi s predsjednikom Milanovićem i prozivke Maje Đerek obilježili su mandat Marija Banožića na čelu Ministarstva obrane s kojega je otišao nakon prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Nakon afere Mreža iz vlade ja pak otišao Davor Filipović za kojega se saznalo da je rovario protiv Plenkovića budući da je njegov specijalni savjetnik Lovrinčević komunicirao s Mostovim Nikolom Grmojom što je Plenković protumačio kao izdaju jer se iz te komunikacije rodila velika afera u HEP-u.

Iako su uz Plenkovića ostali do kraja mandata afere su se vezale i uz ministra Gordana Grlića Radmana, a u tom kontekstu spominjana je i Marija Vučković te odnedavno i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Prozivalo se radi afera mnoštvo lokalnih HDZ-ovaca, a osim toga u tom kontekstu spominjani su i Zvonimir Frka Petešić, Krunoslav Katičić pa i Vladin glasnogovornik Marko Milić. 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.