Foto: Davor Pongracic / CROPIX

U Sabor stiže zanimljiv političar: Preživio je političku smrt, socijalno je osjetljiv i susretljiv

Autor: Iva Međugorac

Jedno od imena koje se nakon parlamentarnih izbora najčešće spominje jest i ono međimurskog župana, mladog Matije Posavca koji je sa svojom Nezavisnom platformom Sjever osvojio značajna dva mandata. Kada su po srijedi oni sa kojima misli surađivati Posavec je po tom pitanju poprilično jasan pa je tako izravno poručio kako nema namjeru podržati Vladu HDZ-a, a uz to je naglasio kako ga nitko iz HDZ-a pa ni sami premijer Andrej Plenković nije niti kontaktirao.

“Imamo političku platformu koja je snažna regionalna stranka i u polariziranoj situaciji dobila dva mandata. Neke dugovječnije i jače stranke osvojile su malo ili nisu prešle prag. Trenutno smo najjača centristička stranka u Hrvatskoj.

Za razliku od mnogih, izašli smo samostalno, nismo bili dio koalicije nego smo jasnim i iskrenim putem tražili povjerenje birača. I dobili smo ga”, rekao je Posavec koji se inače na lokalnu političku scenu vratio nakon što je podnio ostavku na poziciju župana kada su ga priveli tereteći ga za korupciju. To je najmlađem županu u državi toliko teško palo da se nakon ostavke povukao i nije odgovarao na novinarska pitanja.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Župan koji se vratio nakon privođenja

Neke odgovore javnost je na ovu temu ipak imala prilike dobiti pa se govorilo kako je župan osumnjičen za primanje mita od 10.000 kuna kojega mu je navodno dao Josip Kobal ne bi li osigurao još jedan mandat na čelu upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije, a pored toga sumnjičilo bi ga se i za posredovanje pri zapošljavanju dviju referentica.

Čim je Posavec uhićen na društvenim mrežama počelo se govoriti da mu je to smjestio HDZ, a istovremeno su među njegovim Međimurcima krenule i grupe potpore koje ga vjerojatno i jesu nagnale da se ponovno politički angažira prvo na lokalnoj, a onda i na nacionalnoj razini na kojoj je ostao poznat i kao nesuđeni predsjednik HNS-a kojega je napustio nedugo nakon što se ova stranka odlučila pridružiti HDZ-u. Bilo kako bilo, Posavec već dugo slovi za nenadmašnog vladara sjevera koji je pobjeđivao na svim izborima na kojima je sudjelovao.

Ne iznenađuje to one koji znaju da je Posavec prije politike karijeru gradio u medijima pa je tako radio na lokalnom radiju i s nepunih 15 godina uređivao i vodio nekoliko emisija. Za njegov rani ulazak u politiku presudan je politički show čiji je bio urednik i voditelj. Posavec je, tvrde upućeni, strastveni zaljubljenik u politiku, ali je ujedno i moralan tip koji je zbog toga podnio ostavku na poziciju župana odmah dočim se saznalo za njegovu navodnu aferu.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Sukob s Kajtazijem

Teretizirajući o tom svojedobnom Posavčevom padu mnogi su Međimurci spominjali romskog manjinskog predstavnika Veljka Kajtazija s kojim je ovaj netom prije otkrivanja afere ušao u svojevrsni konflikt. Župan je naime javno problematizirao ponašanje Roma u svojem kraju, ali i način na koji se prema njima ophodi politika dajući im socijale koje se potom troše bez kontrole po kockarnicama i na alkohol, što nerijetko rezultira sukobima i krvavim obračunima.
Nedugo nakon što je skrenuo pažnju na taj trend Posavec je doživio svoj prvi ozbiljniji politički pad, a govorilo se i da ga HDZ ruši kako bi s tadašnjim ministrom Darkom Horvatom po prvi put osvojio sjever, no taj scenarij nije se odigrao. Upravo suprotno- u međuvremenu je pao Horvat, a potpora Posavcu dodatno je narasla. U njegove redove navodno su se priključili čak i desničari iz njegova kraja koji smatraju da taj dečko radi dobar posao.

Prepreke nisu nešto s čime se Posavec kroz karijeru sretao, sa samo 33 godine postao je, još 2013. godine, međimurski župan, a samim time i najmlađi župan u državi. Žena koja s njime surađuje još od tada objašnjava nam kako je on tom poslu pristupa ozbiljno i studiozno. Za Međimurje je Posavec doista ozbiljno grizao pa tako naša sugovornica nabraja da je u županiji racionalizirao troškove, smanjio dugove, srezao plaće sebi i najbližim suradnicima, opredijelio se za skroman službeni automobil te u Međimurju osnovnoškolcima osigurao besplatne udžbenike, dok srednjoškolci imaju besplatan prijevoz, podmirio je i dugovanja poljoprivrednicima, a braniteljima osigurao mjesečne stipendije. Radio je i na privlačenju investitora, među prvima u zemlji pokrenuo je e-građevinske dozvole, obilazio je svoje sugrađane na svim važnijim događajima i ostao skroman, tako o njemu zbori žena s kojom je radi.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Bio i u HNS-u

Vozio se Posavec dugo u politici kroz HNS, spominjao se i kao nasljednik Ivana Vrdoljaka na čelu te stranke, no s bivšim ministrom gospodarstva razišao se kada je javno kritizirao koaliciju s HDZ-om, što je, doduše, pomalo licemjerno jer je jedno vrijeme i sam bio dio te koalicije, u HNS-u je ostao i onda kada su ljudi poput Vesne Pusić i Anke Mrak-Taritaš napuštali stranku nezadovoljni Vrdoljakovom odlukom da otrči u Plenkovićev zagrljaj. Jedno se vrijeme i samog Posavca spominjalo zbog navodnih, nikad potvrđenih pregovora s HDZ-om i sastanaka s bivšim ministrom Darkom Horvatom, no te glasine nikada nisu potvrđene.
Inače je Posavec u Zagrebu završio Prometni fakultet. Radio je dodatno na sebi pa je na Experti stekao zvanje menadžera u političkom marketingu i menadžera za odnose s javnošću. Zlobnici će reći kako baš to i stoji iza njega – dobar PR bez pokrića. Posavec je, prema nekim teorijama, simpatije medija osvojio zato što je i sam u politiku ušao kao voditelj lokalnog radija, jednom prilikom u emisiji mu je gostovao bivši šef HSS-a Zlatko Tomčić, koji ga je pozvao da se uključi u njegovu stranku, koju u međuvremenu nakon raskola u HSS-u napušta pa se priklanja Dragutinu Lesaru, kojega je osvojio svojom britkošću.

POSAVČEVA SURADNICA SVE NAM JE OTKRILA! Nemojte se čuditi! Ovo je razlog radi kojeg je pomeo konkurenciju na izborima

Na njegov poziv ulazi u HNS u kojem se kasnije zbližava i s Radimirom Čačićem, čije je simpatije uživao, a sa kojim je u međuvremenu zaratio. Ništa protiv mladog Matije nije imala ni bivša ministrica Pusić, koja je u njemu vidjela perspektivan kadar. Takvim ga kadrom i danas smatraju njegovi prijatelji, koji mu nisu okrenuli leđa, baš kao što on njima godinama ne okreće leđa. Kako naglašavaju, on je uvijek svima spreman pomoći, otvoren je za svaki oblik suradnje, a posebno je naklonjen onima koji su socijalno ugroženi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.