Foto: Vlado Kos / CROPIX

Tko god pobijedi na izborima neće se imati čime pohvaliti: ‘To je problem za demokraciju’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska se nalazi među četiri europske zemlje u kojima je prethodnih godina zabilježena najslabija izlaznost na izborima, pokazala je studija Zaklade Friedrich Ebert. Na posljednjim parlamentarnim izborima, prije četiri godine, glasalo je 46,4 posto birača. Od Hrvatske su gore samo Rumunjska (31,9 posto), Bugarska (40,6 posto) i Albanija (46,3 posto).

Autori studije Michael Jennewein i Bartul Vuksan-Ćuse ističu da je izborna apstinencija izričito naglašena kod mladih i slabije obrazovanih građana te kod radničke klase. “Hrvatska prednjači u niskom odazivu i to je problem za demokraciju”, upozorio je Jennewein.

Vuksan-Ćuse je istaknuo kako su najčešći apstinenti mladi u dobi od 18 19,20 ili 21 godinu, odnosno oni koji bi trebali izaći po prvi put na birališta. Kao razlog njihove nezainteresiranosti, autor navodi da mladi drže kako njihovi interesi u politici nisu dovoljno zastupljeni. Uz to, vjerojatno izlaska na birališta raste s većim stupnjem obrazovanja.

FOTO: Ilustracija/ Screenshot

Kontinuirani pad

Profesor Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti istaknuo je da odaziv građana na izbore u Hrvatskoj stalno pada još od 2000. godine. Smatra da je za to kriva nedovoljna zastupljenost demokratske kulture u obrazovnom sustavu. Stoga je podržao ideju da se dobna granica za izlazak na izbore spusti na 16 godina, kao što je već u Austriji i nekim njemačkim pokrajinama.

Zanimljivo, studija sugerira kako stratezi etabliranih stranaka u svoje prognoze najčešće ne uključuju ljude koji ne glasuju. Za njih je, pokazalo se, vrlo teško osmisliti pravu kampanju. Takve kampanje ipak mogu ostvariti rezultate i nagnati dio ljudi da izađu na izbore. Kao primjer navode se izbori u Velikoj Britaniji, održani 2017. godine. Laburisti su tada dobili 9,6 posto više birača jer su usmjerili svoju kampanju na birače koji tradicionalno rijetko izlaze na izbore.

Druge zemlje imaju razvijen sustav kazni za one koji odluče da neće izaći na izbore. Belgija, Grčka, Cipar, Luksemburg i Bugarska imaju obvezno glasovanje, što znači da postoje i kazne za one koji ne obave svoju građansku dužnost. U Luksemburgu je kazna 1000 eura, u Cipru je zbog toga moguće završiti u zatvoru, a u Belgiji izgubiti pravo glasa na 10 godina.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatinaAutor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.