Foto: Antonio Balic / CROPIX

Stigle su važne upute za hrvatske birače: Bez ovog ne dolazite na biračko mjesto

Autor: I.G.

U srijedu će u Hrvatskoj od 7 do 19 sati biti u tijeku glasanje na parlamentarnim izborima. Na njima se bira 11. saziv Hrvatskog sabora. O tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom, odlučivat će nešto više od 3 milijuna 733 tisuće birača.

U sabor ulazi 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači izvan Hrvatske.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Što vam treba

Za glasanje potreban vam je važeći identifikacijski dokument, a to može biti i osobna iskaznica i putovnica, ali i vozačka dozvola. Ako nemate važeći dokument možete otići u svoj matični ured gdje ćete dobiti potvrdu s kojom možete glasati.

Nakon što birački odbor provjeri vaš identitet i zabilježi na biračkom popisu da ste pristupili izborima, dobit ćete glasački listić. Glasati možete samo za listu, samo za kandidata (glas će vrijediti i za listu) ili za kandidata i listu (kandidat mora biti na listi koju ste zaokružili).

Na glasačkom listiću zaokružuje se redni broj ispred naziva liste. Ako želite, možete zaokružiti (to jest dati preferencijalni glas) i nekom od kandidata s liste koju ste zaokružili i to tako da zaokružite broj ispred imena i prezimena tog kandidata. Preferencijalnim glasovima omogućava se da kandidat uđe u sabor bez obzira na mjesto na listi.

Svakako valja dodatno napomenuti da ne možete zaokružiti jednu listu, a onda zaokružiti kandidata s neke druge liste, a da se oba glasa pribroje. Naime, ako to učinite, računat će se samo glas koji ste dali listi koju ste zaokružili, ali ne i kandidatu. Ako zaokružite više lista, vaš listić bit će nevažeći, kao i ako ne zaokružite ništa. Nakon što obavite zaokruživanje iza paravana, glasački listić naravno treba ubaciti u kutiju.

Srbin s hrvatskom putovnicom tuži Hrvatsku u Strasbourgu: Ovo je bizarno
Kako saznati svoje biračko mjesto

Evo kako možete saznati svoje biračko mjesto. Za glasanje trebate znati i gdje vam je biračko mjesto. Ako niste sigurni koje je vaše biralište, to možete provjeriti na ovom linku i to na sljedeća dva načina:

1. Prema adresi
Izaberite karticu Upit u biračka mjesta i odaberite svoju županiju, grad ili općinu, ulicu i kućni broj, potom prepišite kontrolni tekst te na kraju pritisnite tipku Traži.

2. Prema svojim podacima

Izaberite karticu Upit u registar birača i upišete OIB ili JMBG i prezime te prepišite kontrolni tekst i potom pritisnite tipku Traži.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.