Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Razvijena aplikacija koja vam može pomoći odlučiti za koga ćete glasati na izborima

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Na Fakultetu političkih znanosti predstavljena je aplikacija Izborni kompas, koja građanima omogućuje brz i jednostavan uvid u stajališta političkih stranaka o ključnim pitanjima. Riječ je o platformi koja omogućuje korisnicima da u samo pet minuta saznaju gdje se pojedine stranke nalaze po pitanjima poput gospodarstva, zdravstva, vanjske politike i drugih tema važnih za društvo.

Glavni cilj Izbornog kompasa je pružiti biračima informacije potrebne za donošenje informirane odluke na izborima. Korištenje ovakvih alata može potaknuti veću izlaznost birača te usmjeriti javni diskurs prema konkretnim političkim pitanjima.

Sve izjave koje su korištene u aplikaciji temelje se na službenim dokumentima ili izjavama stranaka, a korisnici mogu jasno pratiti izvore povezane sa svakom izjavom.

Pomogle nevladine organizacije

Tim istraživača konzultirao se sa strankama tijekom kodiranja izjava o temama u aplikaciji, pružajući im priliku da sami odrede svoje pozicije.

Dio Hrvata će dobro zaraditi na izborima: Pazite kolika im se lova smiješi, i to tri puta
Samu aplikaciju razvili su istraživači s Fakulteta političkih znanosti uz podršku nizozemske istraživačke agencije Kieskompas, koja je slične alate razvila diljem Europe, a podršku razvoju ovog online alata pružilo je i nekoliko nevladinih organizacija, uključujući njemačke političke zaklade koje djeluju u Hrvatskoj.

Na predstavljanju aplikacije sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Višeslav Raos, izv. prof. dr. sc. Goran Čular, izv. prof. dr. sc. Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti te izv. prof. dr. sc. André Krouwel sa Slobodnog sveučilišta Amsterdam u ime agencije Kieskompas.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.