Foto: Robert Fajt / CROPIX

Plenković ušao u dva rizika i loše mu se piše: Samo će s jednim partnerom moći sastaviti Vladu

Autor: Iva Međugorac

U kampanju za parlamentarne izbore premijer Andrej Plenković ušao je pun samopouzdanja, a onda se poskliznuo vidjevši da je u ovu odlučujuću borbu ušao predsjednik Republike Zoran Milanović koji je dramatično povećao šanse otpisanog SDP-a u kojem su zbili redove i odlučno najavljuju rušenje Plenkovića nadajući se pobjedi na tim istim izborima.

Svjesni toga da su u SDP-u zbili redove i u najužem krugu premijera Plenkovića shvatili su da u javnost moraju plasirati price o stranačkom jedinstvu, što se posljednjih dana intenzivno i čini. Pored toga HDZ-ovci neumorno u javnom prostoru nastoje nametnuti priče o očekivanju pobjede na izborima.

No, prema tvrdnjama upućenih situacija u stranci daleko je od idealne, štoviše, u dijelu HDZ-a strahuju ne samo od rezultata izbora, već i od svega onoga što bi moglo uslijediti nakon izbora pri čemu se ne odbacuje mogućnost Plenkovićeva odlaska. ‘’Ako mi ne uspijemo dobiti izbore i formirati vladajuću većinu, Plenković je gotov. Njemu se ne piše dobro, a on će sa sobom povući i dio njemu bliskih članova Predsjedništva stranke. U kritičnoj, možda i najkritičnijoj poziciji naći će se ministar Tomo Medved koji osam godina lojalno podržava premijera’’, nabraja naš sugovornik iz vodstva HDZ-a u kojem sa strepnjom očekuju parlamentarne izbore koje nazivaju odlučujućima.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Izbori o kojima ovisi Plenkovićeva karijera

‘’O ovim izborima ovisi nastavak Plenkovićeve političke karijere, opstanak HDZ-a na vlasti, ali o rezultatu parlamentarnih izbora ovise i europski izbori. Ukoliko izgubi parlamentarne izbore Plenković će se nedvojbeno pokušati ubaciti na vodeću poziciju za europske izbore na taj način će pokušati spasiti svoju karijeru. O predsjedničkim i lokalnim izborima da i ne govorim, i oni uvelike ovise o rezultatu parlamentarnih izbora koji su trenutno svima u fokusu’’, objašnjava detaljno naš sugovornik koji smatra da je Plenković na ovim izborima ušao u dva velika rizika.

‘’Prvi je veliki rizik to što je on i na skupu Pučana, i među stranačkim kolegama rekao da ostaje ovdje, odnosno da ostaje u trećem mandatu. Dakle to je rizik iz kojeg proizlazi da on ove izbore može samo dobiti i na taj način zadržati svoju poziciju. Drugi je rizik to što je on kompletnu kampanju preuzeo na sebe što znači da će se nakon izbora kompletna odgovornost prenesti na njega. Ako pobjedi, jasno je da će se do kraja ugušiti demokracija u stranci i da mu još jako dugo ništa neće moći, ali ako izgubi to će vam biti- sam pao, sam se ubio’’, smatra ovaj HDZ-ovac koji drži da će Plenkoviću nakon izbora najveći problem biti formiranje vladajuće većine.

‘’HDZ sve i da bude pobjednik izbora ima vrlo mali prostor za koaliranje. Mi očekujemo osvajanje 50 mandata pa i relativnu pobjedu. Međutim, ako Milanović odnosno SDP i osvoji manje mandata između 45 i 49 kao što se to sada po našoj stranci naslućuje ostaje pitanje s kim će Plenković surađivati nakon izbora’’ strahuje naš sugovornik te napominje da SDP-u kao koalicijski partneri na raspolaganju stoje Most i Možemo kojemu ankete predviđaju dobivanje desetak mandata.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bez DP-a nema Vlade

‘’Domovinskom pokretu ankete predviđaju osvajanje oko 13 mandata, to znači da bi bez Pokreta s manjinama i postojećim koalicijskim partnerima nećemo moći sastaviti Vladu. Problem je u tome što Plenković tu problematiku ignorira i gura pod tepih, a on to konstantno čini ne samo u ovom slučaju već i kroz upravljanje Vladom’’, upozorava naš sugovornik kojega brine atmosfera u stranci.
‘’Dio članova nije zadovoljan listama, mnogi misle da je Plenković pretjerao stavljanjem sebe u focus. U stranci nedostaje entuzijazma i tog našeg prepoznatljivog naboja. Osjeti se negativna atmosfera čak i među nositeljima listi’’, kaže naš sugovornik uz napomenu da nitko u HDZ-u nije ravnodušan niti na to što Milanović intenzivira svoju kampanju spominjući Vladu nacionalnog spasa od HDZ-a koja bi nakon parlamentarnih izbora doista mogla zaživjeti.

Macan izračunao tko pobjeđuje na izborima u Hrvatskoj: ‘Trebalo mi je cijelo popodne’
‘’Plenković se uz ostalo kasno sjetio da u našoj stranci postoji desno krilo. Možda nije trebao prihvatiti bivše predvodnike tog desnog krila, ali je trebao stvarati svoju bazu gradeći stranku na svim stranama. To što sada na liste ubacuje generale i busa se u prsa svojim domoljubljem više među građanima ne drži vodu, naručito među desnim biračima. On je dozvolio da mu Milanović preotme dio generala, braniteljskih udruga i dio desnih birača što će se odraziti i na rezultat parlamentarnih izbora’’, zaključuje naš sugovornik dodajući da se posljednjih dana čini kako je i Plenkovićevo samopouzdanje sve manje, jer ni on nije siguran u ono što govori kada spominje pobjedu na izborima i formiranje vlade s postojećim partnerima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.