Foto: Nera Simic / CROPIX

Plenković odgovorio na teške optužbe: ‘Pitajte gradonačelnika Tomaševića koliko je puta bio u vladi’

Autor: Dnevno.hr

Nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a, premijer i šef stranke Andrej Plenković dao je izjavu za medije. Raspravili smo aktualna pitanja i izvijestili kolege o najvažnijim zbivanjima. Izrazito kvalitetan i sadržajan konfres EPP-a u Bukureštu na kojem smo usvojili programski manifest za izbore. Snažna podrška šefici EU komisije Ursuli von der Leyen. Jako dobra atmosfera, zadovoljni smo i izborima u Portugalu. Veselimo se i time da će i Bugarska dobiti našu predsjednicu. Potvrda uoči EU izbora da smo izrazito snažni.
Druga važna tema su zadnje odluke vlade oko nekoliko zakona, o povećanju osnovice sucima od 11 posto, povećanje koeficijenata, jako dobar paket.

S time u vezi ide izmjena zakona o sudovima, o lobiranju. Sutra zakon o zdravstvenoj zaštiti, ugovori liječnika. Mi smo također raspravili i pitanje obnove, danas je održan vrlo sadržajan sastanak Savjeta za obnovu. Jutros smo obišli tri gradilišta u Zagrebu, pet lokacija medicinskog fakulteta, klinika za infektivne bolesti… Pritom smo posjetili na Kaptolu i franjevački samostan, najstarija crkva u Zagrebu koja je predivno obnovljena. Na samom savjetu raspravili smo koliko je sredstava utrošeno, koliko obnova je u tijeku”, rekao je premijer.

Govorio je o izborima. “Zatražili smo od svih županijskih zajednica da tijekom idućeg tjedna dostave prijedloge svih imena pa ćemo dalje definirati ljude, kandidatkinje i kandidate za idući saziv Sabora. Imamo veliki broj kandidata. Što se tiče stranačkih aktivnosti, imali smo brojne obljetnice. U Karlovcu gdje je bilo skoro 2500 ljudi, u Koprivnici. Imali smo jako lijepu 25 obljetnicu zajednice žena Katarina Zrinski.

ZARAĐUJE VIŠE OD PET TISUĆA EURA! Ćorića su viđali s atraktivnom plavušom: Bivši ministar se preporodio

Spremni za izbore

Nakon toga u Šibeniku odlična atmosfera. Potom u Vrgorcu, objavili da će Damir Krstičević biti na listi HDZ-a i dati još jedan zamah. Odlična obljetnica i u Makarskoj tako da smo zadovoljni događajima”, rekao je Plenković. “Rezultati su što se tiče vlade odlični”, smatra. Na pitanje o listama i datumu izbora: “Bit će sve u roku. Kada god se odabere datum, mi smo za nove izborne izazove rođeni i spremni kako bi rekli ovi koji se žele natjecati”, rekao je. Na pitanje oko afere s obnovom i izjava čelnica EPPO-a:

“Ja sam sud osobno podržavao i prije nego je počeo ovdje djelovati. Sasvim nam je svejedno je li zakonito korištenje sredstava državnog proračuna ili europskog novca štiti ovaj ili onaj sud jer je to sve novac poreznih obveznika. Problemi koji su nastali oko trošenja sredstava troenja vezano za Geodetski fakultet su vezani za jedan projekt koji nema nikakve veze s obnovom od potresa. JA im tu dajem potpunu podršku i imaju svu nadležnost. Treba podsjetiti da EPPO postoji da bi štitio financijske interese EU-a. Tako da se štiti proračun EU-a. Kada je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada i najzainteresiraniji da čujemo sve fakti i tražili smo sva izvješća i utvrđeno je da niti jedan cent nije isplaćen za projekt 3D snimanja. To govori da je riječ o novcu iz proračuna RH. Onda nadležnost ima naš DORH i USKOK i oni su ti koje trebate pitati”, rekao je. “Da je bilo do Možemo i SDP-a, ne bi se obnovio jedan prozor na školi u Zagrebu”, izjavio je Plenković.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Svađao se s novinarima

Nastavio je na odgovarati na pitanja oko sporne obnove. “Trebali su nam reći – možemo li vam kako pomoći. Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući vladi i HDZ-u”, rekao je. Nastavio je pričati kako je odrađen posao obnove: “Pitajte gradonačelnika Tomaševića koliko je puta bio u vladi u prvih šest mjeseci”, rekao je Plenković. Zatim je izveo svojevrsni performans razmještajući novinarske mikrofone i objasnio nadležnost sudova. Kao što smo mi jutros pisali, ponovio je kako je EPPO odgovoran za novac iz EU riznice, a DORH za hrvatski proračun.

Na pitanje odakle on zna da EPPO nije nadležan za 3D skeniranje kad on pripada izvršnoj a ne sudbenoj vlasti nema odgovor nego kaže da je “to svakome jasno”. “Zar mislite da bi revizija, ministarstva i agencije predsjedniku vlade koji ih traži očitovanje rekla da to nije EU novac, a da je EU novac”, kazao je. Novinarka mu je potom počela govoriti što su sve nadležnosti EPPO-a i da je među tim nadležnostima i potencijalna šteta EU sredstvima. “Kako su vas izbrifirali”, rekao je Plenković. “Nije me nitko izbrifirao, znam razmišljati svojom glavom”, odgovorila mu je novinarka.

“Je, je sigurno”, rekao je Plenković novinarki. Podsjećamo, premijer je najavio kako se Sabor raspušta 14. ožujka, a izbori se zatim moraju održati u razmaku od 30 do 60 dana od raspuštanja. Nalazimo se u super izbornoj godini u kojoj nas očekuju izbori za Hrvatski sabor, zatim u drugom vikendu u lipnju izbori za Europski parlament i na koncu predsjednički izbori.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.