Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković jedne degradirao, a druge promaknuo: Odrekao se i najutjecajnije stranačke kolegice

Autor: Iva Međugorac

U intimi, i u krugu svojih najbližih suradnika među kojima se našao i ministar branitelja Tomo Medved premijer Andrej Plenković sastavio je liste za nadolazeće parlamentarne izbore koje su potom predane Državnom izbornom povjerenstvu. Velikim strankama kao što je to HDZ sastavljanje listi predstavlja problem utoliko što je mnoštvo onih koji se žele pojaviti na popisu mogućih kandidata za Sabor, a gužva je ovoga puta bila još i veća jer premijera Plenkovića prema tvrdnjama upućenih pritišće vojska članova koji se žele pojaviti na listama za europske izbore.

”Iako je u javnosti interes za parlamentarne izbore znatno izraženiji, u stranci je ogroman interes za europske izbore. Pazite ti ljudi u EP-u imaju brojne povlastice, a osim toga nitko ih ništa ne pita. Nisu pod pritiskom ni povećalom javnosti pa se to čini kao idealan i dobro plaćen posao”, objašnjava naš sugovornik iz HDZ-a blizak Plenkoviću te potvrđuje kako su liste koje je premijer sastavljao svojevrsna ocjena političara u njihovim prethodnim mandatima kako u Vladi tako i u Saboru.

Vidljivo je iz Plenkovićevih listi da se na njima nalaze svi HDZ-ovi ministri, ali je isto tako vidljivo da su najniže rangirani ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Što se tiče Brnjac naš sugovornik smatra da ona sedmim mjestom na listi nije degradirana te da Plenković i dalje računa na nju i da baš stoga nije važno na kojoj se poziciji nalazi, no kada je Fuchs u pitanju nastavak njegove suradnje s premijerom u eventualnoj idućoj vladi među HDZ-ovcima je pod upitnikom iako se Fuchs pokazao kao jedan od korektnijih kadrova bez većih afera.

Brnjac i Fuchs najlošije prošli

Premda su Gordan Jandroković i premijer Plenković u posljednje vrijeme u zahlađenim odnosima Jandroković je očekivano zadržao prvo mjesto u drugoj izbornoj jedinici što je kako tvrde upućeni bila jedina moguća opcija. Kada je riječ o potpredsjednicima HDZ-ova Kluba tada ni tu značajnije promjene nisu primjetne pa je tako Josip Borić ostao na sedmoj poziciji u svojoj 8.izbornoj jedinici pa se očekuje da bi on u Sabor mogao ući kao zamjena za ministra prometa Olega Butkovića ukoliko ovaj ponovno zadobije Plenkovićevo povjerenje i uz preduvjet da HDZ uspije formirati vladajuću većinu. Na šestom mjestu u Jandrokovićevoj drugoj jedinici pojavljuje se i potpredsjednik Miro Totgergeli kojeg nazivaju stabilnim HDZ-ovcem koji može računati na nastavak političke karijere.

Sa osmoga na četvrtu poziciju u svojoj devetoj jedinici skočila je pak na iznenađenje mnogih zastupnica Branka Juričev-Martinčev, ali se u HDZ-u kao rekordan skok navodi onaj velikogoričkog gradonačelnika Krešimira Ačkara koji je sa 13.pozicije u šestoj jedinici stigao na četvrto mjesto u prvoj jedinici. Dok jedini unutar stranke svjedoče da je Ačkar tako skočio zbog novoustrojenih izbornih jedinica, drugi tvrde da je Ačkar svojim radom u Velikoj Gorici uspio stasati u veoma korektnog političara koji polako ulazi u krug Plenkovićevih mladih lavova.

Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Ivanović kao Anušićev izbor

Možda nije Plenkovićev mladi lav, ali je Goran Ivanović osoba od povjerenja ministra obrane Ivana Anušića pa se stoga nalazi na šestom mjestu u njegovoj četvrtoj jedinici što je također drastičan skok u odnosu na prošle izbore kada se Ivanović našao na 12. mjestu. Najlošije je na HDZ-ovim listama prošla HDZ-ova potpredsjednica Zdravka Bušić koja je s prvog mjesta u 11.jedinici završila na devetom mjestu u drugoj jedinici, s tim da upućeni tvrde da Plenković na nju više ni u kom obliku ne računa i teško da će se ponovno naći u njegovom timu za unutarstranačke izbore na kojima je posljednji put sudjelovala kao svojevrsna predstavnica desnog krila vladajuće stranke.

Sasvim očekivano na listama nema bivšeg ministra obrane Marija Banožića čija je politička karijera skončala nakon što je postao sudionik prometne nesreće sa smrtnim ishodom. No, na iznenađenje mnogih na listama se nije pojavio niti Mario Kapulica koji je navodno izvisio zbog ulaska Marka Milića na HDZ-ove liste. Kapulica je kako se spekulira po HDZ-u ovom premijerovom odlukom o izbacivanju s listi vrlo razočaran posebice zato što je donedavno žustro nastupao po medijima štiteći i premijera, i stranku koja je u prošlom sazivu Sabora grcala u aferama.
”U jednom trenutku treba doći do rotacija, svi su oni i dalje aktivni. Gospodin Kapulica je predsjednik Utemeljitelja”, rekao je Plenković argumentirajući njegovo nesudjelovanje na izbornim listama uz opasku da imaju i nove generacije koje postepeno moraju preuzimati odgovornost što je inače ustaljena Plenkovićeva mantra o pomlađivanju HDZ-a koja je proteklih godina u više navrata padala u vodu pa se Plenković često stjeran u kut ipak okretao stranačkim kapitalcima što je posebno vidljivo na primjeru Splitsko-dalmatinske županije kojom još uvijek rukovodi Ante Sanader ili pak Zadarske u kojoj je ‘alfa i omega’ još uvijek Božidar Kalmeta koji u dogovoru s Plenkovićem također ne sudjeluje na parlamentarnim izborima, ali stranci navodno operativno pomaže na terenu.

Plenković uvjeren u pobjedu, a Jandroković i Kapulica uputili oštre poruke oporbi
 

Bošnjaković odlazi u mirovinu

Kapulici je dakle presudila rotacija, što dobar dio HDZ-ovaca naziva praznom floskulom. Kako je s listi nestao Kapulica tako ondje više nema ni istaknutog HDZ-ova zastupnika, bivšeg ministra pravosuđa i donedavnog predsjednika zastupničkog kluba Dražena Bošnjakovića. Umjesto njega na listi u drugoj jedinici pojavljuje se gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, a upućeni tvrde da ni Bošnjaković takvim rangiranjem nije oduševljen dok on sam poručuje da odlazi u mirovinu  u pojedinim stranačkim krugovima upravo njega spominje kao jednoga od kandidata za suca Ustavnog suda.

Jedna od Plenkovićevih udarnica i najutjecajnija žena HDZ-a Nada Murganić također nije na stranačkim listama za Sabor, a upućeni tvrde da se ona samoinicijativno odlučila povući u mirovinu uz opasku da je ona jedna od rijetkih bivših ministrica koji su politiku napustili dostojanstveno što Plenković iznimno cijeni. Nije Plenkovića previše zadovoljio saborski angažman ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević koja se na listama našla u doba pandemije korona virusa.

Sada iz tog sektora na listu stiže daleko prepoznatljivija pa i javnosti prihvatljivija Alemka Markotić koja uživa ogromno Plenkovićevo poštovanje. Na listama za Sabor više nema ni bivšeg ministra turizma Garija Capellija koji je svoje šanse ispucao i time što nije uspio srušiti Zlatka Komadinu sa čela Primorsko-goranske županije na posljednjim lokalnim izborima. Kako po svemu sudeći drugog izbora nema tako je Capelli najavio odlazak u mirovinu. Ni na parlamentarnim, ni na idućim lokalnim izborima više nećemo gledati bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića kojega je zamijenio njegov kolega Ačkar dok Barišić muku muči s Uskokovim optužbama.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Izvisio i Baćo

Umjesto bivšeg vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića sada bi u Sabor trebao aktualni gradonačelnik Ivan Bosančić, a u Sabor neće ni Ante Bačić Baćo koji nije uspio impresionirati premijera Plenkovića. Na iznenađenje mnogih Plenković na listu nije stavio ni svoju mladu lavicu Marijanu Balić koja je navodno sama zatražila da više ne sudjeluje na stranačkim listama za Sabor. Mnogima u HDZ-u nije jasno zašto premijer Plenković na listu nije stavio jednu od najaktivnijih zastupnica svoje stranke Ljubicu Maksimčuk.

Na listi više nema ni Marije Jelkovac koja se također sama odlučila povući iz parlamenta, a HDZ se odrekao i glasne Grozdane Perić što dio zadarskih HDZ-ovaca pripisuje slabljenju Kalmetina utjecaja u stranci, dok je s druge strane Perić u razgovoru za lokalne medije potvrdila da su joj dva zastupnička mandata bila dovoljna i da se vraća u gradsku upravu gdje će joj naći neko mjesto.

Mjesta na listi nije se pronašlo ni za Anitu Pocrnić-Radošević kao ni za Josipa Begonju što je mnoge zateklo. Primjećuju HDZ-ovci da osim što u Saboru više neće gledati Josipa Begonju ondje neće biti nitko iz Šibenika, a stranka mjesto uz negodovanje iz ovog kraja prepušta Hrvoju Zekanoviću.

Očekuje se da bi gradonačelnik Burić s posljednjeg mjesta na listi preferencijalno mogao ući u Sabor, ali u svakom slučaju takvo gradiranje dio HDZ-ovaca ne tolerira. Na koncu bez mjesta na listi ostaje i nekadašnji zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, a riječ je o Luki Brčiću.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.