Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković ima sve manje vremena i puca od nervoze: Situacija kakvu u HDZ-u ne pamte

Autor: Iva Međugorac

Jedna od ključnih tema na nedavno održanoj sjednici predsjedništva HDZ-a sasvim razumljivo bili su pregovori za sastavljanje nove vlade koje predstavnici te stranke na čijem je čelu premijer Andrej Plenković vode s Domovinskim pokretom.

Upućeni u događanja na sastanku stranačkih glavešina svjedoče o tome da tenzije unutar HDZ-a nikada do sada nisu bile veće.

”Ovakvo nešto u Plenkovićevoj eri se ne pamti. Pritisak na njega je ogroman, rastu tenzije, a Plenković je svjestan da počinje gubiti autoritet i da se više definitivno ne može smatrati centralnom, najmoćnijom figurom stranke. Mnogi uopće nisu zadovoljni time što se njegovo ime pojavilo na vrhu liste za europske izbore, a osim toga od Plenkovića se očekuje da do europskih izbora izađe s konkretnim imenima i da u što kraćem roku okonča pregovore s Pokretom jer se desno krilo unutar stranke počelo buditi”, tvrdi naš dobro upućeni sugovornik iz HDZ-a koji dodaje da je Plenković iz pregovora nastojao distancirati bivšeg osječkog župana Ivana Anušića, ali mu taj plan ipak nije pošao za rukom.

Holjevac rekao što se mnogi ne usude: ‘Znate li koja je najgora stvar u vezi s Pupovcem’

Anušić se nametnuo osvojenim glasovima

”Anušić se opet zbog preferencijalnih glasova koje je osvojio na parlamentarnim izborima – čime je nadmašio Plenkovića – pretvorio u prijetnju za premijera. On je na glasu kao predvodnik desnog, konzervativnog stranačkog krila koje nema ništa protiv suradnje sa Domovinskim pokretom, ni protiv uvjeta koje oni za tu suradnju postavljaju, a to Plenkoviću nije po volji”, tvrdi naš sugovornik naglašavajući da je premijer po pitanju pregovora krut i suzdržan, ali i da odbija govoriti na temu suradnje sa SDSS-om pošto mu ni na kraj pameti nije bilo da će uopće morati birati između formiranja vladajuće većine i suradnje s Miloradom Pupovcem.

“Plenković sada nastoji balansirati, ali Pupovac mu sigurno neće dopustiti da se s njime igra. Manjine su već pritisnule premijera i to u dva navrata-prvo kada je SDSS sa IDS-om i HSLS-om koji je naš koalicijski partner odlučio izaći na europske izbore, a onda i kada su odlučili da će se držati zajedno i podržati Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. To je sve pokušaj pritiska na Plenkovića”, smatra naš sugovornik koji jednako tako drži da na premijera pritisak raste i unutar stranke.
”I Davor Ivo Stier koji se zbog preferencijalnih glasova počeo percipirati kao svojevrsni politički povratnik javno je rekao da ne vidi problem u tome da SDSS ne sudjeluje u vladajućoj većini”, kaže naš sugovornik koji međutim smatra da je Plenkoviću daleko teže palo to što je takav stav elaborirao i Anušić od čijih se izjava na novinarsko pitanje o pregovorima s DP-om Plenković javno distancirao.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Plenković se trenutno nalazi između dvije vatre

“Nitko se nikoga ne odriče. Vode se razgovori. Ivan Anušić je rekao da je u redu stajalište DP-a da ne žele sa SDSS-om, ali nije rekao da je to stav HDZ-a. To je njegova konstatacija, ne službeni stav HDZ-a” rekao je Plenković, a upućeni govore da to za Plenkovića i jest najveća točka prijepora po pitanju suradnje s DP-om. ”Plenković se trenutno nalazi između dvije vatre s jedne je strane suradnja sa SDSS-om, a sa druge Anušić i razumijevanje koje je pokazao za DP-ov stav o SDSS-u. Premijeru je tu teško, gotovo nemoguće zauzeti bilo čiju stranu”, vjeruje naš sugovornik koji ujedno naglašava da Plenković sa šefom SDSS-a surađuje već osam godina te da je ta njihova suradnja bila jednostavna i skladna.

”Da je Plenković s izbora izašao kao pobjednik po preferencijalnim glasovima mi bi danas pričali sasvim drugačiju priču i njega ne bi bilo briga što misle Anušić i desno krilo stranke. Međutim, situacija je trenutno dramatično drugačija. Naravno da Anušić sada neće istrčavati i pričati javno o rušenju Plenkovića, ali u HDZ-u su nezadovoljni i rezultatom izbora, i načinom na koji se Plenković postavio, a to nezadovoljstvo vrlo brzo bi se moglo preliti na premijerovu poziciju u stranci. On je toga svjestan, a svjestan je i da za bilo kakve konkretne operacije ima sve manje vremena”, govori ovaj HDZ-ovac koji smatra da će Plenković što pregovori budu dulje trajali biti sve nervozniji jer se nalazi u situaciji u kojoj se unutar zadnjih osam godina nikada nije našao.
”Plenković je do sada bio alfa i omega hrvatske politike i samog HDZ-a. On do sada nije morao pristajati na političke kompromise već su svi pristajali na ono što je on određivao, a sada je s tih visina počeo padati i došao do toga da nekog mora i poslušati ako državom misli vladati u još jednom mandatu. To za Plenkovića nije ni očekivana, ni povoljna situacija. Zato i je odlučio igrati na još jednom polju i kandidirati se na europskim izborima. To za njega predstavlja izlaz u slučaju nužde, a to vam onda opet govori sve o njegovoj trenutnoj poziciji unutar HDZ-a”, zaključuje naš sugovornik.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.