Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Objava HDZ-a postala predmet šale, a iza svega stoji opasan proces: ‘Bizarno, a tako hrvatski’

Autor: Milan Dalmacija

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao parlamentarne izbore za srijedu 17. travnja, svi politički akteri aktivnije su krenuli u kampanju. U borbi za što veću medijsku vidljivost i naklonost birača biraju se svakakva sredstva. Svaka sekunda, plakat, promidžbeni spot, debata ili izgovorena riječ se gledaju pod posebnim povećalom. Isto je i s objavama na društvenim mrežama.

Pažnju je tako privukla jedna objava na službenom profilu HDZ-a. Uz nekoliko fotografija sa stranačkog Sabora i poruke kako se Hrvatska neće vratiti na staro i vlast SDP-a, nakrcali su se brojni komentari i lajkovi. Među onima kojima se sviđa ta objava bili su i deseci ljudi za koje bi se po imenima moglo zaključiti da nisu iz Hrvatske, pa čak niti s ovih prostora. Naime, riječ je o Vijetnamcima.

Naravno, internetska zajednica nije propustila to komentirati. Na društvenoj mreži Reddit skupilo se zanimljivih komentara na činjenicu da HDZ “traži glasove” i u Vijetnamu. O svemu se oglasio i SDP, objavom na Twitteru, koju su napisali na – vijetnamskom. “Dragi Vijetnamci, žao nam je što ste dobili pažnju koju niste niti trebali niti zaslužili. U Hrvatskoj je 17. travnja praznik demokracije. Rijeke pravde dolaze”, poručili su na Twitteru.
Opasan potez

Uslijedilo je još komentara hrvatskog puka, ali oni nisu bili usmjereni na Vijetnamce, već na HDZ-ove metode. “Sad će umjesto baba iz BiH dovest sve lokalne Nepalce da glasaju kad budu izbori”; “HDZ je tako moćan da se mrtvaci dižu iz grobova glasati za njih, a slava tolika da je i Vijetnam kleknuo. Vrlo bizarno, a opet tako hrvatski, tako HDZ”; “Plenki izaziva val oduševljenja među stranim radnicima”, glase neki od komentara na Redditu.

Ima i onih koji su uvidjeli da je HDZ iskoristio opciju “plaćenog oglasa”, koja im je donijela glasove, pardon, lajkove iz dalekog Vijetnama. “Druge objave na toj stranici imaju maksimalno oko 800-1200 lajkova i sve su normalni profili. Samo taj jedan ima 2200 i pola toga su Vijetnamci. Zvuči mi kao da je netko platio 10 eura da naruči lažne lajkove samo za tu jednu objavu s namjerom da ih optuži. Ne vidim zašto bi to HDZ napravio, pogotovo u ovo predizborno vrijeme… a ako bi doista išli to raditi, postoje bolje stranice koje naprave uvjerljivije profile, a ne vijetnamske”, poručio je jedan komentator.

Iako je objava HDZ-a mnogima poslužila za zbijanje šala na račun HDZ-a i njegovih društvenih mreža, iz GONG-a upozoravaju kako se radi o opasnom potezu u superizbornoj godini, jer se time stvara lažna slika podrške i tako manipulira javnim mnijenjem.
🇭🇷 se neće vratiti na staro & loše, na agoniju zvanu SDP! 🇭🇷 će nastaviti rasti & ekonomski napredovati!

PHDZ/PVRH…

Objavljuje HDZ – Hrvatska demokratska zajednicaNedjelja, 17. ožujka 2024.

Umjetna podrška

“Gong upozorava kako se botovi koriste da bi se stvorio lažni dojam podrške nekim idejama, stavovima i osobama, čime se zapravo manipulira javnim mnijenjem, što je izuzetno opasno, pogotovo u superizbornoj godini. Dodatno, takve prakse predstavljaju primjer neetične i netransparentne kampanje koja narušava integritet izbornog procesa. To nije zavaravajuće samo po hrvatske građane i građanke, nije u skladu s politikama Europske unije i Smjernicama za ublažavanje rizika na internetu tijekom izbornog procesa, koje će uskoro biti donesene. EU nastoji regulirati velike platforme, u ovom slučaju društvene mreže, na način da ovakve i slične manipulacije i lažni angažman budu prepoznati i uklonjeni”, poručuju iz GONG-a.

Otkrivaju da su već ranije razotkrili da se HDZ služi botovima kako bi “davali umjetnu podršku” vrijeđanju opozicije. Štoviše, nakon tog otkrića, kažu iz GONG-a, HDZ nije obrisao botove, nego im je promijenio imena i profilne fotografije, kako bi nastavili s aktivnostima. Pritom, ni u jednom trenutku nisuponudili objašnjenje ili ispriku za ovakve poteze.

“Političke kampanje ne smiju biti zavaravajuće i manipulativne, a političkim strankama trebalo biti stalo do političke participacije građana i građanki te da bi trebali pokrenuti široku društvenu raspravu kako potaknuti ljude da sudjeluju u demokraciji. Ako strankama nije bitno je li građanstvo sudjeluje u demokraciji dok god ostvaruju neke rezultate na izborima ili pak pobjeđuju, ne razvija se niti potiče demokratska politička kultura. Demokracija podrazumijeva sudjelovanje građana i građanki, a ako ih se neprestano pokušava obmanuti, njima manipulirati ili pak ih ne motivirati na izlazak na izbore kao najeksplicitniji oblik političke participacije, onda ta demokracija erodira”, zaključuju iz GONG-a.

Hrvatska vojska će sada biti strah i trepet: Anušić pokazao kakva je zvijer stigla

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.