Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Na zapadu ništa novo: Rijeka ostaje ‘crvena’, HDZ uvjerljiv u ‘nemogućoj’ izbornoj jedinici

Autor: Dnevno.hr

Drugi dio predizbornog istraživanja koji se tiče sedme i osme izborne jedinice predstavljen je večeras u Dnevniku Nove TV. Rezultate istraživanja kojeg je Nova TV naručila od agencije IPSOS, koja je, pak, telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika od 4. do 11. travnja, prezentirao je Hrvoje Krešić.

Osmu izbornu jedinicu čine grad Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske županije te cijela Istarska županija. Tradicionalno je “crvena”, no razlika između HDZ-a i SDP-a se, pogotovo nakon prekrajanja izbornih jedinica, polako smanjuje, iako još postoji.

Prema istraživanju, SDP u osmoj izbornoj jedinici uživa podršku 26,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu HDZ sa 17,6 posto podrške, što je nekih devet postotnih poena manje. Na trećem je mjestu IDS sa partnerima koje podržava 13 posto ispitanih. Valja naglasiti da su među IDS-ovim partnerima u ovoj izbornoj jedinici i Reformisti, u većini ostalih jedinica idu s SDP-om.

Granični mandati

Slijedi platforma Možemo! s 9,4 posto podrške te koalicija oko Domovinskog pokreta s 5,3 posto podrške. Prag ne prelaze, ali su mu relativno blizu, koalicija Mosta i Suverenista koju podržava 4,5 posto ispitanica i ispitanika te Radnička fronta koja je na nešto malo više od tri posto podrške. Sve ostale stranke i liste pojedinačno podržava manje od 2,5 posto ispitanih, a neodlučnih je čak 14,1 posto.

Kada se ovi brojevi pretvore u mandate, SDP sa svojih 26 posto podrške uzima pet mandata, a HDZ sa 17 posto podrške četiri. Koalicija okupljena oko IDS-a dobila bi dva mandata, baš kao i platforma Možemo!. Obzirom da prelaze prag, jedan mandat ide i Domovinskom pokretu i koalicijskom partneru, stranci Pravo i pravda. Krešić naglašava kako i u ovoj izbornoj jedinici ima nekoliko takozvanih graničnih mandata: do jednog mandata može Most, koji je jako blizu prelasku praga, a po još jedan dodatni mandat mogu uzeti SDP i IDS. Ovisno o tome tko bi ih dobio, mandate mogu izgubiti HDZ, DP i platforma Možemo!.

Sedma izborna jedinica se proteže na čak pet županija: cijelu Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Tako se nakon prekrajanja izbornoj jedinici u ovoj, apsolutno najvećoj, nalaze istovremeno Petrinja, Matulji i Obrovac. Prednost i u njoj ostvaruje – HDZ.

HDZ uvjerljiv

Točnije, njihovu koaliciju podržava 32,7 posto ispitanih. Na drugom je mjestu SDP-ova koalicija koju podržava 21,2 posto ispitanih. Treći je Domovinski pokret s partnerima i 11,2 posto podrške, četvrta koalicija Mosta i partnera koja je ravno na pet posto, odnosno izbornom pragu.
Tik ispod praga ostaje platforma Možemo! koja je na 4,7 posto podrške te Reformisti – koji i ovdje idu mimo SDP-a i uživaju 4,3 posto podrške. Svi ostali ostvaruju pojedinačno manje od 2,5 posto podrške, a visok postotak neodlučnih vidimo i ovdje – 12,2 posto.

Objavljeni su i zbrojeni mandati u četiri izborne jedinice (7., 8., 9. i 10.) koje su obuhvaćene istraživanjem. U virtualnoj sabornici vode HDZ i partneri, imaju ukupno 26 mandata. SDP i Rijeke pravde imaju točno 10 manje, odnosno 16. Domovinski pokret s partnerima ima opet deset manje, dakle šest, dok Možemo! i Most imaju po tri, te IDS dva.

Foto: Nova TV/IPSOS
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.