Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Mladih lavova’ nema nigdje, analitičar razotkriva srž problema: ‘Trebaju imati rok trajanja’

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Super izborna godina je tu, sklapaju se dogovori, skrajaju se izborne liste i svaki dan sve je žešća kampanja. Premijer i šef vladajućeg HDZ-a objavio je kako se Sabor sigurno raspušta 14. ožujka i sada ostaje samo odluka predsjednika Zorana Milanovića da odredi koji je točan datum izbora u roku 30 do 60 dana od raspuštanja.

I dok smo pisali kako je premijeru i HDZ-u pristiglo niz kritika na račun činjenice kako na vodećim mjestima lista za izbore nemaju niti jednu ženu, sada valja istaknuti kako su najveće stranke, kako saznajemo od izvora iz stranaka, odlučile potpuno marginalizirati svoje mlade perjanice. Osim toga, upućeni smatraju kako i same stranke nisu izgradile adekvatne i kvalitetne ljude koji bi jednoga dana trebali držati važne pozicije u državnim institucijama i vrhu vlasti.

Nedavno smo mogli gledati sučeljavanje na N1 televiziji gdje su stavove trebali odmjeriti predsjednik Mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak i mladih SDP-ovaca Lovro Lukavečki. Nažalost, iz tog vrlo blijedog sraza nismo naučili ništa o njima, osim da obojica mogu napraviti zgib(ove).

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ima ih, ali nema

Nameće se pitanje, gdje su strankama mladi lavovi? To su oni političari za koje se očekuje da će za do desetak godina voditi te stranke. Osim Lovre Lukavečkog u SDP-u nisu ni pokušali izgraditi nekoga, dok je HDZ imao više svojih ‘lavića’. Prvi i sigurno najpoznatiji je Ante Bačić zvani Baćo koji je jedino poznat po tome da je Miri Bulju dobacio ‘čobane’ i jer ga je predsjednik Milanović gurnuo pod svjetla reflektora zbog plaćene mu Ratne škole “Ban Josip Jelačić”. Tu je i Marko Martinčević u HSS-u koji se lagano probija po hijerarhiji, no uz Krešu Beljaka a čelu teško je uspjeti.

Nestala je sa scene prvo Tena Mišetić pa Sanja Putica za koje se govorilo da su žene za budućnost HDZ-a. Što možemo očekivati od politike za deset godina ako već danas nemamo niti jednu jaku mladu osobu u Saboru?

Tu i tamo možemo na lokalnoj razini pronaći mlađe političare koji su napravili nešto za svoj kraj, poput Ivana Radića u Osijeku, Tomislava Okroše u Općini Dubrava ili Darija Zurovca u Svetoj Nedelji. Dakako, na listama za izbore iz podmlatka zato možemo očekivati članove Vlade, poput Marka Milića i Judite Emić

Hrvatska vojska će sada biti strah i trepet: Anušić pokazao kakva je zvijer stigla
‘I političari bi trebali imati rok i vijek trajanja’

Politički analitičar Zoran Pucarić za naš je portal prokomentirao situaciju s mladeži stranaka. “Budućnost nam je u prošlosti. Standardan problem je da stranke ne rade sa svojim mladima. Imali su političke akademije i još neke postoje, ali ja bih volio vidjeti političku akademiju za mlade koju bi organizirao Hrvatski sabor i koja ne bi bila pojedinačno stranačka”, kaže Pucarić.

Smatra kako nije dobra niti situacija s onim mladima koji su sada na nekim pozicijama u omladinskim pogonima. “Trebala bi nam akademija ili nešto slično koja bi pomogla u formiranju mladih za jednog dana vodeće javne funkcije. S druge strane, dok ovi političari mlade prepoznaju samo kao svoju konkurenciju, to je tako. I političari bi trebali imati rok i vijek trajanja. Dok god ih vide kao konkurenciju koju će sutra izbaciti van, ne može biti bolje. Ovi političari koji su trenutno u kampanji ni ne znaju što zanima mlade “, smatra.
Ima li uopće neko jako mlado lice na političkoj sceni? “Ne vidim danas niti nekog mladog adekvatnog člana, nije mi nitko iskočio van sa svojim stavovima da bih ga pratio da vidim što se s njime događa. Stvar je da ih treba graditi na lokalnim temama i razinama i onda ih polako uvoditi u neku višu politiku. To se ne radi”, zaključio je analitičar.

 

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.