Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Milanović objavio kada su izbori: Ovaj datum nitko nije očekivao

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja i u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu danas, 15. ožujka 2024. godine. Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan.

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Prema Odluci o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024. godine. Odluka o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. travnja 2024. godine.

 

Foto: Ured Predsjednika

Ovaj datum izbora nitko nije očekivao

Podsjetimo, predsjednik Milanović je jučer boravio na Dugom otoku te objavio da će datum izbora objaviti danas, kada bude u Zagrebu. Ovo je bilo 4 godine beščašća”, rekao je predsjednik. “Izražavao sam se o Ustavnom sudu svakako, ne bez argumenata, a jučer su valjda i oni shvatili da tako dalje ne može”, rekao je.

Nakon nepune četiri godine rada, 10. saziv Hrvatskog sabora u četvrtak je raspušten, odluku o tome donio je jednoglasno, sa 143 glasa za raspuštanje. Očekivalo se da će predsjednik izbore raspisati za nedjelju, no to se nije dogodilo, već će se oni održati u srijedu.

Od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora iz stavka 1. ovoga članka do dana izbora za zastupnike u Sabor mora proteći najmanje 30 dana. Kako u zakonu piše dan provedbe izbora je neradni dan, no to ne znači da izbori moraju biti na postojeći neradni dan -nedjelja ili blagdan.
Drama u povijesnoj stranci: ‘On je bio zadnji dobar predsjednik, ostao gospodin do kraja’
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.