Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ljevica ima novi plan, tajnik Domovinskog pokreta otkrio: ‘Ovo je Plenkovićev čovjek za pregovore’

Autor: Dnevno.hr

Trenutno nijedna politička stranka u Hrvatskoj nema dovoljno mandata za formiranje većine u Saboru. U petak je situaciju dodatno zakomplicirala odluka Ustavnog suda koji je objavio da Zoran Milanović, čak i ako podnese ostavku, ne može postati mandatar, ni premijer nove Vlade.

Reakcije na odluku Ustavnog suda su podijeljene. Neki smatraju da je Ustavni sud bio preblag, dok drugi vide tu odluku kao pokušaj državnog udara. Troje sudaca Ustavnog suda nije podržalo tu zabranu, tvrdeći da je “duboko protuustavna”.

Velik dio oporbe oštro je kritizirao odluku Ustavnog suda, a kritike se i dalje nastavljaju. HDZ tvrdi da provodi konzultacije o formiranju većine od 76 zastupničkih mjesta, ali zasad je poznato samo da su razgovarali s manjinskim zastupnicima. Pojavila se ideja o formiranju vlade ujedinjene oporbe koja bi u roku od godinu dana osigurala poštene izbore i zatim se raspustila. Dok čekamo razrješenje ove situacije, pratimo sve ključne događaje vezane uz postizborne aktivnosti u ovom tekstu.

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Ključne događaje pratite na portalu Dnevno.hr

22:30 Nešto čudno se događa u Fokusu, Zurovec: Nisam bio na Upravnom odboru

Gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec otkrio je za 24sata da nije bio na Upravnom odboru stranke gdje su u nedjelju odlučili da neće ići u većinu s HDZ-om. “Osobno nisam bio na Upravnom odboru. Birači su rekli svoje što se tiče mandata, a što se tiče odluka, sve ćete vidjeti u narednim danima”, rekao je.

Podsjetimo, ranije je Zurovec izjavio da su njemu svi prihvatljivi, a nekoliko sati kasnije poručio kako mu je ipak bliži SDP. Na Facebooku je i u nedjelju objavio 11 programskih točaka na kojima će inzistirati u pregovorima.

20:30 Josip Dabro: Prije bih s Anušićem nego s Plenkovićem
Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro otkrio je nove detalje vezane za postizborne dogovore te u kojoj su fazi razgovori s drugim političkim strankama. Njihov glavni uvjet za suradnju je da u budućoj Vladi ne bude predstavnika SDSS-a i pri tome ostaju.

“Domovinski pokret je komunicirao od samog početka i kampanje i prije toga i apelirao HDZ-u što radi SDSS tako da je to jedna od ključnih točaka da SDSS u Vladajućoj strukturi ne postoji. Mi ne možemo zabraniti nikome da bude za ili protiv. Ono što se tiče DP-a – SDSS ne treba niti će trebati”, rekao je Dabro za RTL.

Sudjeluje li u razgovorima ministar Anušić? “Ja sam razgovarao s njim, koliko imam informaciju, on je ključni čovjek za pregovore, koji je imenovan od predsjednika HDZ-a, razgovarali smo neformalno”, rekao je Dabro pa otkrio vjeruje li više Anušiću ili Plenkoviću.
“Prije svega mi se bavimo politikom, nemamo mi tu kome što vjerovati. Anušiću vjerujem osobno jer smo dugogodišnji prijatelji i mislim da je on najbolji potez da se uključi u pregovore i dobio je najviše glasova. Prije bi se s Anušićem, nego s Plenkovićem, ali Plenković je predsjednik HDZ-a, njegova je zadnja.

20:15 Fokus odlučio: Ne idu s HDZ-om

Danas su na sastanku Upravnog odbora stranke Fokus donesene sljedeće odluke:

1. Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om.
2. Fokus je spreman participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a s ciljem provođenja točaka oko kojih su svi suglasni, a služe uređenju države:
* Čišćenje popisa birača
* Izmjena izbornog sustava
* Ukidanje Lex AP-a
* Smjena Turudića

Nakon provedbe tih točaka će se izaći na nove demokratske izbore.

19:00 Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Ljevica je smislila novi plan za rušenje HDZ-a: konstituiranje Sabora i donošenje zakona bez imenovanja Vlade. Iz Možemo! su poručili da bi takvu inicijativu podržali.

“Stojimo kod toga da bi se trebala organizirati manjinska Vlada koju bi sve one stranke koje su tvrdile da im je prvi cilj srušiti HDZ podržavale iz parlamenta, ali i ova inicijativa je nama OK”, rekla je Ivana Kekin za Dnevnik.hr.

“Smatramo da bi bilo primjereno onda da SDP-ova lista da predsjednika Sabora i da se vrlo jasno i konkretno dogovori koji su zadaci takvog parlamenta, što se mora odraditi i u kojem roku”, dodala je.

18:00 Peternel: Lako za stolice, pravi pregovori tek trebaju početi

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta razgovarao je o postizbornim koalicijama. “Pravi pregovori tek trebaju započeti, čemu tolika nervoza, kao da tražite da kampanja traje dva sata. Što je postizborno pregovaranje duže, to znači da je kvalitetnije, lako se o stolicama dogovoriti, to se može u dva sastanka”, rekao je Peternel za N1.

Kaže da od koalicije Rijeke pravde nije vidio službeni poziv za pregovore. “Koliko znam, Rijeke pravde su samo rekli da bi nešto htjeli, ali ni nemaju pregovarački tim. Nisam vidio ni formalan poziv ni da je Grmoja stao s Benčić i Grbinom i kao jedna od strana započeo pregovore.”

Ponovio je da DP neće sa SDSS-om i Možemo. Komentirao je i kako nakon svih kritika upućenih Andreju Plenkoviću sada DP može pregovarati s njima. “Smatramo da Andrej Plenković u prošlom mandatu nije dobro vodio Vladu i ne slažemo se s politikama koje je provodio. Smatramo da, ako bi mi sudjelovali u bilo kojoj vladi, da bi se te politike trebale mijenjati. I to je ključno.

Nismo bili zadovoljni politikama koje provodio Andrej Plenković, nije sporna osoba Andrej Plenković nego politike koje je zagovarao a koje je njegova vlada provodila, a bile su vezane uz suradnju s SDSS-om, odnos prema braniteljima, HOS-u… Ako ćemo se dogovoriti da se usklade programi i da se politike koje mi zagovaramo u jednom većem dijelu provode, barem one koje su nam ključne, onda možemo o tome razgovarati. Ako ne, onda ne.”

Osvrnuo se i na oporbeni prijedlog o manjinskoj vladi. “Što se tiče podupiranja manjinske vlade SDP-a, zaista ne vidim koji bi tu bio interes birača koji su glasali za mene ili za bilo kojeg člana DP-a, da podupiremo SDP-ove politike. To je opet obmanjivanje birača.”

“Naše polazišne osnove znate, sve dalje ćete vjerojatno tijekom idućeg tjedna, vjerujem do kraja idućeg tjedna znati”, rekao je Peternel o pregovorima.

17:20 Hrebaku izletjelo?

HSLS-ov Dario Hrebak u jednoj je Facebook raspravi komentirao formiranje nove Vlade. Pritom je iznio računicu prema kojoj je jasno da HDZ bez Domovinskog pokreta ne može doći do potrebnih 76 ruku. Hrebak se u komentaru javio na Facebook objavu: “Sad je odgovornost na IDS-u, Posavcu i Fokusu da nađu načina i podrže Plenkovića iz Sabora i tako spriječe dolazak radikalne desnice na vlast. Oni kao lokalne stranke u tome mogu naći i svoj interes”.

Autor statusa potom je u raspravi prozvao Hrebaka, napisavši da se “izletio s onom izjavom da birači žele desnu vladu” te da se mogao prometnuti u “koordinatora liberalne opcije koja je brana radikalnoj ispraznoj desnici”.

Na to se javio Hrebak iznijevši računicu: “Pa nisam izletio, rezultati izbora su jasni nažalost. Zadnjih dana razgovaram s kolegama liberalima iz opcija koje spominjete, to bilo sjajno za Hrvatsku da liberali slože većinu. No, oni to odbijaju, ali sve da se i desi, matematika nam nije naklonjena. 61+8 manjina+ 2 IDS + 2 Posavec + 1 Fokus. Nedostaju 2”.

Foto: Facebook

17:00 Zurovec objavio popis: Razgovarat ću s lijevima i desnima, ovo su moji zahtjevi

Dario Zurovec, jedini koji je s liste Fokus-Republika izabran u sabor, na Facebooku je objavio svojim biračima da su mu se javile sve vodeće stranke i zatražile razgovor. Poručuje da nikome ne želi zatvoriti vrata, dodajući da će razgovarati s lijevima i desnima. Pri tome je objavio i svoj popis zahtjeva.

15:30 Pupovac: Manjine će se držati skupa, antimanjinska politika nije dobra

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju da su predstavnici nacionalnih manjina održali sastanak na kojem su postigli dogovor da će ići zajedno, neće dopustiti da ih se cijepa na podobne i nepodobne, te da će pregovarati s dosadašnjim partnerima iz Vlade.

Pupovac je u razgovoru za emisiju HRT-a “Nedjeljom u 2” rekao kako su se sastali predstavnici svih nacionalnih manjina, sedam njih koji su ponovili mandate i jedan koji je novi.

“U skladu s dogovorom kojeg smo postigli – prvo je da idemo zajedno, drugo da se držimo zajedno i da se ne dopušta da nas se cijepa na one koji su podobni i nepodobni, jer znamo što to znači, na kraju ćemo svi biti nepodobni. Treće, dogovorili smo da odemo na razgovor s našim partnerima s kojima smo osam godina činili Vladu”, rekao je. I dalje je otvoreno pitanje hoće li kao manjine biti u Vladi jer, kako kaže, nisu jedini sugovornici.

“Kada bismo bili samo mi i HDZ, relativno jednostavno bismo našli zajednički jezik. Treba vidjeti kako će proći drugi razgovori, uključujući i s Domovinskim pokretom”, rekao je.

Foto: Nedjeljom u 2

14:32 – Oglasio se Domovinski pokret

S obzirom na brojne upite predstavnika medija i javnosti, o pregovorima se oglasio Domovinski pokret kratkim priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti.

“Domovinski pokret priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore. Mi nismo trgovci foteljama, takav razgovor ne vodimo i odbacujemo. Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi, ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod”, poručili su.

13:55 – Butković se slikao s kravom koju mu Milanović želi uzeti

HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objavio je na svom Facebooku fotografiju na kojoj je krava Milova za koju je predsjednik RH Zoran Milanović rekao da će mu je oduzeti.

“Prva opuštena nedjelja, nakon vrlo dinamične kampanje. U zaleđu Novog Vinodolskog, pobjednički tim na okupu. Nadam se da smo uspjeli kampanju učiniti zanimljivom i prepoznatljivom. Hvala vam svima na potpori i na 19.646 preferencijalnih glasova”, poručio je Butković na Facebooku.

Prva opuštena nedjelja, nakon vrlo dinamične kampanje. U zaleđu Novog Vinodolskog, pobjednički tim na okupu. Nadam se da…

Objavljuje Oleg ButkovićNedjelja, 21. travnja 2024.

13:20 – Plenković o razgovorima s DP-om: Ništa nismo započeli

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon što je s izaslanstvom Vlade sudjelovao na komemoraciji žrtava Jasenovca. Odgovorio je i na pitanja o mogućoj koaliciji s Domovinskim pokretom.

“Počinjemo već od sutra. Već smo razgovarali s predstavnicima manjinske vlade, od ponedjeljka počinjemo razgovore s ostalima. Nikakvi razgovori o bilo kakvim uvjetima još nisu počeli. Ovo što piše u medijima, ministarstvo ovo-ono, to oni spinaju i puštaju, ništa mi još nismo započeli”, ustvrdio je.

Što je još rekao možete pročitati OVDJE.

13:18 – Grlić Radman o koaliciji s DP-om: Kakva su to pitanja?

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, rekao je na komemoraciji u Jasenovcu da bi lijeva oporba učinila sve da se domogne vlasti. “Ne biraju sredstva. Oni naravno imaju ciljeve, ali ti ciljevi trebali bi biti časni. Častan cilj je biti odgovoran i voditi zemlju stabilno i sigurno u interesu građana, ali vidite da oni ne biraju sredstva”, rekao je.

Na pitanje je li HDZ-u važno da SDSS ostane u vladi, ministar je rekao kako je HDZ s partnerima većinski pobjednik izbora. “Sve ostalo ćemo vidjeti”, kazao je.

Uvrijedio se na pitanje je li se HDZ spreman odreći Pupovca radi DP-a: “Kakva su to pitanja, kao da sam na kvizu”, poručio je.

13:14 – Bauk: Ustavni sud postupa po upozorenjima HDZ-a

SDP-ov Arsen Bauk također je komentirao  odluku Ustavnog suda. “Moje mišljenje je podudarno s izdvojenim mišljenjem troje ustavnih sudaca. Moram naglasiti da je Ustavni sud izrijekom napisao da se SDP držao i postupao po upozorenju Ustavnog suda, a ja mogu reći da je Ustavni sud postupao po upozorenju HDZ-a i da se u zadnje vrijeme često događa. Iako je Ustavni sud donio nekoliko dobrih odluka kojima su se štitila manjinska prava i prava pojedinca, u vrijeme covid-krize je prvi put proklizao s onu stranu ljudskih prava i pustio nekoliko dvojbenih odluka skupine koja se zvala Stožer za nešto. Tad se ponašao kao Gornji dom parlamenta. Tako nastavlja funkcionirati i dalje”, rekao je Bauk za N1.

Komentirao je i njihovo upozorenje da Zoran Milanović ne može biti mandatar. “Ne mogu reći ni da nas je iznenadilo niti nije iznenadilo upozorenje Ustavnog suda. Bilo bi zanimljivo pitanje može li građanin Zoran Milanović pod uvjetom da u tom trenutku ne bude predsjednik, i da ovakav mandat Sabora potraje do 2028., 1. 5. 2026. primjerice postati ministar vanjskih poslova. Do kad to traje i za koje funkcije? To bi bilo zanimljivo hipotetsko pitanje. Drugo je pitanje način rada Ustavnog suda. Trebalo bi se inzistirati na tome da dio sjednica budu otvorene javnosti. Ne bi bilo prvi put da Ustavni sud promijeni odluku Hrvatskog sabora, no ovdje se nisu pozvali ni na jednu odredbu Ustava. Rečenicom da nitko drugi ne može obavljati ulogu v.d. predsjednika RH se htjelo ulogu predsjednika svesti na ulogu britanskog kralja”, rekao je Bauk.

Otkrio je i koji je daljnji plan SDP-a. “Jedan je plan otpočetka, a to je formiranje većine u kojoj ne bi bilo zastupnika HDZ-a. Ne sudjelujem u pregovorima s drugim strankama, pa ne mogu ništa reći. Još nitko nema većinu, dok je tako, trajat će razgovori i pokušaji. Prva stvar koju treba napraviti ako Milanović skupi većinu je konstituirati Hrvatski sabor. Iz te konfiguracije će se već moći vidjeti konture. Ako se sazove sjednica i ne bude konstituiran sabor, dolazimo na scenarij iz 2015. Postoji niz kombinacija kojima se sve ovo može razriješiti”, zaključio je.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

13:10 – Relković smatra da DP treba formirati vladu s ljevicom

Ivica Relković, politički analitičar i savjetnik splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegove stranke Centar, objavio je svoju analizu izbora na stranici kandidat.hr. Nudi svoje rješenje i argumentaciju zašto bi se Ivan Penava na čelu DP-a trebao dogovoriti s Možemo i SDP-om i formirati anti-HDZ-ovu koaliciju.

Puljkov savjetnik na izbore je izašao u sklopu Milanovićeve koalicije Rijeke pravde te poručuje da se ta koalicija, Domovinski pokret, Most i Možemo trebaju usuditi “popiti kavu”, bez straha da ih se proglasi gubitnicima u međusobnom ratu izbijanja iz svake kombinacije”.

“Rijeke pravde, a najviše SDP, treba se držati nužne logike da u sastavljanju tehničke većine najveću žrtvu moraju – dakle, moraju! – podnijeti oni kao najveći partner. Pod cijenu da ih opet napadne onaj splitski saboter kampanje (predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević, nap. a.) da Peđa Grbin time rasprodaje SDP-ove dionice. Dakle, SDP, sorry, morate proći u ukupnom postotku pozicija najlošije”, piše Relković.

Drži da bi Nikola Grmoja i Marija Selak Raspudić trebaju biti ključne osobe tehničke većine, bez ironije ili podmetanja, a da bi sudjelovanje Možemo u Vladi moglo biti od najveće važnosti. Dao je savjet i DP-u za kojeg predviđa ulogu najveće žrtve.

“Vi trebate dobiti, kao i Rijeke pravde, veću ulogu žrtvovanja, nego Možemo i Most, a manje pozicija u odnosu na rezultat. Zato što vi vlastitim biračima trebate pokazati da niste na prodaju. Ali vi imate najveći benefit stvaranja tehničke ‘velike koalicije’. Vi ćete nakon završetka ‘velike koalicije’ najviše rasti. Vjerojatno sumnjate u ove moje rečenice, jer sam ja savjetnik neke liberalne globalističke stranke, a vi ste domoljubi, zaštitnici branitelja…

Pa evo, nijedan od vas ne može me u tome natkriliti, jer imate posla s osobom koja je usred logora branila i štitila branitelje od tortura četnika. I obranila. Tijekom jedne torture pod prijetnjom smrću odbio sam u logoru psovati Franju Tuđmana, kardinala Kuharića i Papu. Brat mi je među prvima poginuo u Domovinskom ratu i to u zamci ‘naših’ švercera oružja koje je raskrinkao i strpao u pritvor. Vjerojatno je prva hrvatska žrtva osvete ratnih profitera. Dakle, slobodno me markirajte kao sumnjivog pomagača ‘izdajnika’ s ljevice i opasnih svjetonazorskih liberala”, navodi Relković.

13:05 – Gardašević: Postoji problem u odluci Ustavnog suda

Profesor Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, smatra kako je upozorenje Ustavnog suda 18. ožujka jasno postavilo okvire oko toga što Zoran Milanović može, a što ne smije napraviti.

“Ustavni sud je 18. ožujka dao upozorenje kako bi se predsjednik trebao ponašati u predizbornoj kampanji. Tu je postavio neke kriterije. Rekao mu je da ne smije sudjelovati u toj kampanji. Predsjednik ne smije sudjelovati u kampanji, pojavljivati se na skupovima niti smije zagovarati političku poziciju te stranke. Tu su okviri bili dosta jasno postavljeni još od 18. ožujka”, rekao je za HRT dodavši da ima neke primjedbe.

Gardašević problem vidi u zadnjem priopćenju USUD-a, gdje se predsjedniku brani sastavljanje Vlade u svojstvu mandatara, čak i ako da ostavku.

“Problem je zadnje priopćenje USUD-a koje je izazvalo velik interes javnosti. Problem u smislu kritičke misli o tome, s obzirom na to da je zaključeno, da predsjednik, čak i ako da ostavku – ne može sudjelovati kao mandatar u sastavu Vlade. Ja mislim da predsjednik ne može sudjelovati u kampanji. On ne može kao predsjednik sudjelovati u tom postupku dok ne da ostavku. No, ukoliko da ostavku, ne vidim razloga da se njemu, njoj ili bilo kojem predsjedniku – ne omogući da mu se da podrška da sastavi Vladu. Iz toga proizlazi osnovni problem”, dodao je.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

11:57 – HDZ i DP blizu dogovora o novoj Vladi

Iz izvora bliskih pregovaračkim timovima HDZ-a i Domovinskog pokreta, ove su dvije stranke blizu dogovora o novoj parlamentarnoj većini i desnoj Vladi. Prema informacijama Telegrama, DP je odustao od ministarstava gospodarstva i poljoprivrede, ali traži najmanje četiri resora: kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i regionalnog razvoja.

Opširnije pročitajte OVDJE.

11:05 – Lacković (DP): Vidjet ćemo koliko će biti popuštanja s drugih strana

Željko Lacković je nezavisni zastupnik na listi Domovinskog pokreta koji je osvojio je 4425 preferencijskih glasova. U razgovoru za HRT je naglasio da ostaje uz Domovinski pokret jer bi “sve drugo bilo pogrešno”. On je dio pregovaračkog tima DP-a oko sastavljanja nove vlade.

“Bitno je da se formaliziraju teme koje će biti na stolu. Znamo da neće pregovori ići lako i jednostavno. Vidjet ćemo koliko će biti spremnosti na popuštanje s drugih strana. Mi smo otvoreni za pregovore na obje strane i tu neće biti zapreke oko postizanja onih politika koje su u fokusu predizbornih obećanja Domovinskog pokreta”, rekao je.

Naglasio je da se sutra održava Predsjedništvo Domovinskog pokreta nakon čega počinju pregovori. Uvjeren je da će se dogovor postići. Cilj je sastavljanje vlade i normalno funkcioniranje sustava, a ne ponavljanje izbora, naglasio je Lacković. Komentirao je pozive iz Možemo i Mosta o sastavljanju antiHDZ koaliciju.

“Predsjedništvo DP-a dalo je jasne odgovore na pozive. Treba vidjeti kod sastavljanja vlade koje su političke snage dobile povjerenje građana, koje mogu prevaliti veći dio svog ideološkog korpusa jer sve je moguće, ali mora se posložiti taj međusobni odnos, a oni koji pozivaju mislim da ga nisu spremni niti u manjoj mjeri mijenjati od onog što imaju zacrtano u svojim ideološkim postavkama”, rekao je Lacković.

11:00 – Šef IDS-a: Odluke institucija se trebaju poštivati

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je da se odluke hrvatskih institucija trebaju poštivati, referirajući se na odluku Ustavnog suda po kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar čak ni ako podnese ostavku.

“S nama je uvijek bila formirana lijeva vlada, nikada desna i tako će i ostati. Mi ćemo kroz ovaj tjedan formirati pregovarački tim. Kada se dogovore osnovni smjerovi, mi možemo eventualno dati podršku lijevoj vladi. No čini mi se da će doći do fomiranja koalicije s desnog spektra jer je tamo manje aktera i veća je ideološka bliskost, to su više manje ljudi koji su u nekom trenutku bili unutar HDZ-a ili podržavaju HDZ”, komentirao je mogućnosti za sastavljanje vlade.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

10:28 – Pravnik: Milanović se može obratiti sudu u Strasbourgu

Profesor kaznenog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Aleksandar Maršavelski upozorio je kako Zoran Milanović ima još jednu opciju kojom može dokazati da je Ustavni sud povrijedio njegova prava zabranivši mu da bude mandatar nove Vlade. Navodi da bi se Milanović trebao obratiti Europskom sudu za ljudska prava. Pravo na slobodne izbore, osim našim Ustavom, zajamčeno je i člankom 3. Prvog protokola uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Hrvatska se kao članica tog Protokola od 1997. obvezala da će provoditi slobodne izbore “u uvjetima koji osiguravaju slobodno izražavanje mišljenja naroda pri izboru zakonodavnih tijela”.

Iako je uloga predsjednika nadstranačka, piše Maršalevski za Jutarnji, ona je bila još prije poljuljana jer je postojala iznimka da predsjednik sudjeluje u stranačkim kampanjama za drugi mandat, ali i da se kandidira na izborima za Europski parlament. Europski sud za ljudska prava dosad je nekoliko puta odlučivao o zabranama kandidiranja na parlamentarnim izborima pojedincima na drugim javnim dužnostima.

U sudskoj praksi je naglašena potreba za pružanjem dostatnih jamstava protiv arbitrarnosti u okviru postupaka državnih vlasti koje bi ograničavale pasivno biračko pravo, uključujući potrebu za pružanjem dostatnih razloga, što bi se moglo problematizirati u upozorenjima Ustavnog suda. Sud u Strasbourgu bi uvažio činjenicu da je Milanović mogao podnijeti ostavku prije ulaska u kampanju i biti na izbornoj listi, što mu nitko nije branio.

“Svakako bi bilo dobro da se predsjednik Milanović obrati sudu u Strasbourgu i argumentira povredu članaka 3. Prvog protokola uz Konvenciju kako bismo razjasnili ovu situaciju u uvjetima niskog povjerenja građana u institucije, u ovom slučaju u Ustavni sud”, zaključio je Maršalevski.

10:18 – Na dva birališta se ponavljaju izbori

Zbog viška glasačkih listića pronađenih u kutijama, glasanje za parlamentarne izbore ponavlja se danas na biralištima u Sračincu i Markušici, odnosno u trećoj i petoj izbornoj jedinici. Rezultati glasanja ne mogu utjecati na izborni ishod, ali mogu na datum kad će rezultati izbora biti konačni i službeni, što utječe i na rok za sazivanje Sabora.

Zbog rokova za prigovore i žalbe, izborni bi rezultati mogli biti konačni najranije u četvrtak, 25. travnja, a najkasnije u utorak, 30. travnja, kažu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić konačne rezultate izbora uručiti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

8:11 Profesor s Fakulteta političkih znanosti komentirao situaciju

Profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dao je svoj osvrt u Dnevniku Nove TV na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom je Zoranu Milanoviću zabranjeno da postane mandatar.

“To je kao kod Shakespearea, puno vike ni za što. Tu se polazi od krive pretpostavke da Milanović želi biti predsjednik Vlade. Mi to još ne znamo, to može biti propagandni trik. Sve ovo o čemu svjedočimo pokazuje da nemate pravo koje bi bilo neutralno i da Ustavni sud po logici stvari uvijek ulazi u nekakvu političku proceduru i odlučuje nekakvom političkom procedurom, većina i manjina.”

Prema Cipeku, postoji jedno ključno pitanje, a to je: Zašto bi Milanović htio biti predsjednik Vlade?

Oglasio se Šeparović, Pupovac prekinuo šutnju: ‘Trpimo velike pritiske, još nema odluke’

“Meni to više izgleda kao neka vrsta propagandne poruke kojom se htjelo mobilizirati birače. To je samo moja teza. Htjelo se postići to da i predsjednik Republike i predsjednik Vlade dolaze iz istog političkog miljea”, pojasnio je.

Složio se s novinarkom kako je Milanović kršio Ustav, a potom prokomentirao SDP i njegove šanse da oforme Vladu.

“Nada umire posljednja, ali svima je jasno da HDZ ima veće šanse. Uvijek veće šanse ima onaj tko vlada, tko je pobijedio na izborima i zbog toga ima bolju pregovaračku poziciju. Na dva mjesta su poništeni izbori i treba čekati da se ondje ponove, a nakon toga treba čekati da netko predsjedniku donese 76 potpisa”, zaključio je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.