Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ključni Plenkovićev operativac: Šuška se da se školovao u Travniku, bio u SDP-u, ali i uz Bandića

Autor: Iva Međugorac

Premda se u prvoj izbornoj jedinici HDZ-ov Mario Župan nalazi na 11.mjestu, on je kako tvrde upućeni ključni operativac svoje stranke pa i samog premijera Andreja Plenkovića baš za ovu iznimno važnu izbornu jedinicu. Nije nepoznanica da je upravo Plenković nositelj liste u 1. jedinici u kojoj kako sugeriraju ankete situacija po HDZ nije blagonaklona, baš kao što nije nepoznanica da je rezultat u ovoj jedinici ujedno i veliki test za samog premijera.

‘’To je jedinica koja uz ostalo obuhvaća centar Zagreba, a tu je Plenkoviću snažna konkurencija kandidatkinja stranke Možemo! Sandra Benčić čija je opcija na vlasti u glavnom gradu’’, napominje naš sugovornik iz HDZ-a te dodaje da je zagrebački ogranak vladajuće stranke ujedno i Plenkovićeva baza.

‘’On se dugo s unutarstranačkom opozicijom borio za prevlast u ovom ogranku. Na posljednjim izborima za šefa organizacije uspio je nametnuti svojeg čovjeka Mislava Hermana. Herman je odličan liječnik, simpatičan dečko i pristojan političar, ali je istovremeno daleko od operativca. Plenković je toga svjestan zato operativni dio kampanje u ovoj jedinici i je povjerio Županu koji je čovjek s terena’’, kaže naš sugovornik iz vladajućih redova.

HDZ ima plan za spas za koji šef ne zna: Već u drugom krugu imaju rezervu za Plenkovića

Župan je smatran Vasinim kadrom

Dodaje da Župan održava kontakte sa kvartovskim organizacijama te je u dobrim odnosima sa širim članstvom zagrebačkog ogranka stranke koji je poprilično dugo bio podijeljen na Plenkovićeve i kadrove Milijana Brkića. I samom Županu lijepila se etiketa Vasina čovjeka, međutim, čini se kako je vrijeme pokazalo da je on stranački čovjek iz sjene koji se nikada ne gura u prvi plan, a na kojeg stranka u kriznim situacijama može računati.

Trenutno je Župan potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a, a na tu poziciju stigao je u Hermanovoj ekipi. ‘’To što se Župan na posljednjim stranačkim izborima pojavio u Hermanovom timu mnoge je zagrebačke HDZ-ovce najblaže rečeno zateklo. Uoči tih izbora dio zagrebačkih HDZ-ovaca je vladinu glasnogovorniku Marku Miliću i tadašnjoj zamjenici predstojnika premijerova ureda Teni Mišetić ukazivao na to da je Župan diplomirao u Travniku u susjednoj BiH iako je rijetko kada odlazio na fakultet’’, kaže naš sugovornik dodajući da se na taj način dovela u pitanje njegova diploma.
No, čini se da Plenković u tome nije vidio ništa problematično pa je upitno ima li uopće istine u propitkivanju Županova školovanja premda se u tom kontekstu spominjala i prijava policiji koja očito nije urodila plodom. Pod sumnju se u Županovom slučaju dovodio i način na koji on ‘iz sjene’ upravljao Studentskim centru u Zagrebu s pozicije savjetnika i zamjenika ravnatelja.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Govorilo se da je privatizirao SC

‘’Po kuloarima se govorilo da je Župan praktički privatizirao SC i da je ondje zaposlena vojska HDZ-ovaca, uglavnom po stranačkom ključu, ali su to iz SC-a demantirali i na tome je sve stalo. Župan je zadobio Plenkovićevo povjerenje još tijekom Hermanove kampanje kada i jest postao ključni operativac u Gradu Zagrebu koji je Hermanu osigurao potporu na terenu’’, ističe naš sugovornik koji dodaje da je Župan u međuvremenu baš zbog prozivki na račun svoje diplome iz Travnika završio Libertas kako bi na taj način stao na kraj onima koji ga kritiziraju zbog toga što je studij u Travniku pohađao uz rad. Kako god da pohađao taj sporni studij Župan je doista školujući se na travničkom Ekonomskom fakultetu stekao titulu magistra ekonomije čemu odnedavno treba dodati i diploma Sveučilišta Libertas.

‘’On je svojim angažmanom na lokalnoj razini postao osoba od Plenkovićeva povjerenja. Premijeru posebno sada uoči parlamentarnih izbora treba jedna takva osoba koja je u stanju odraditi dobar posao na terenu, i zato se premijer niti nije previše osvrtao ni na glasine o njegovom diplomiranju, ni na način na koji je ordinirao po Studentskom centru pa ni na to što se govorilo da je ranijih godina bio član SDP-a’’, kaže naš sugovornik napominjući da je Župan i sam demantirao svoje članstvo u Partiji.
Sve i da doista jest bio član SDP-a Župan je, ako se pita upućene, zanat učio od pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s tim da je prije političkog angažmana gotovo dva desetljeća radio kao privatni poduzetnik. Kako je danas u korektnim odnosima sa Plenkovićem i Hermanom, tako je Župan nekoć bio u korektnim odnosima sa bivšim šefom svoje stranke Tomislavom Karamarkom pa i sa nekadašnjim predsjednikom zagrebačkog HDZ-a Andrijom Mikulićem koji je danas glavni državni inspektor.

Tko su ljudi s HDZ-ovih lista? Plenkovićev kritičar, nasilni župan i gradonačelnik s utegom

Nije mu prvi put da se natječe za Sabor

Kao kandidat na HDZ-ovim listama Župan je sudjelovao i na parlamentarnim izborima koji su se održavali 2015.godine, no kako tada nije uspio ući u Sabor tako je prema nekim sumnjama baš po stranačkom ključu raspoređen u Studentski centar od kada i kreću glasine o njegovim kvalifikacijama premda su i onda njegovi pobornici tvrdili da je Mario Župan u Travniku 2017.godine obranio rad na temu ‘Strateški savezi u okviru strategija izlaska na strana tržišta’ čime i jest stekao diplomu magistra ekonomije.

‘’Plenković je Županu dao povjerenje i 2020.godine kada je bio kandidat na listi u šestoj izbornoj jedinici. Tada je u stopu pratio Davora Božinovića za kojega je također operativno odradio veliki dio posla. Njega Plenković i da želi ne može maknuti pa on je i ovih dana hodao po terenu uz premijera, najavljivao ga je po skupovima i šetao uz njega, baš kao što je svojedobno na stranačkim skupovima s njim pod rukom šetao Herman za kojeg dobar dio zagrebačkih HDZ-ovaca praktički nije ni čuo do njegove kandidature za šefa organizacije u Zagrebu koju je podržao Plenković. On se uostalom i sam mogao uvjeriti kako je Župan fleksibilan jer je i nakon unutarstranačkih izbora ostao u dobrim odnosima s Brkićem, ali i sa Mirom Kovačem koji je bio Plenkovićev protukandidat’’, zaključuje naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.