Foto: Screenshot: YouTube/Pro TV

Iz štale u Hrvatski sabor: Farmer Mate uzgaja krave, bio je direktor, sad bi mogao postati zastupnik

Autor: Dnevno.hr

Još uvijek neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora kazuju kako nitko nije dobio apsolutnu većinu, odnosno 76 mandata potrebnih za sastavljanje većine u Saboru i formiranje Vlade. No, od ukupno 151 mjesta u Saboru, tri pripadaju onima za koje je glasala dijaspora u 11. izbornoj jedinici.

S gotovo 3000 preferencijalnih glasova, u Sabor je umalo ušao Mate Omazić, rodom Zagrepčanin, porijeklom Livnjak, koji je iz metropole otišao na svoju očevinu i pokrenuo uspješan biznis, za razliku od mnogih svojih sugrađana, poput Mate Rimca i Zlatka Dalića koji su sve stekli u Zagrebu.

Omazić se nalazio na osmom mjestu liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici. Ako HDZ ponovno dobije mandat za sastavljanje Vlade, a netko od zastupnika koji su skupili više preferencijalnih glasova uđe u izvršnu vlast, Omazić bi mogao završiti u Saboru. Ondje će se zalagati za poljoprivredu, energetiku i razvojne projekte.

Ne boji se nove uloge

“Iskreno, jako sam iznenađen i istodobno jako zahvalan. Prihvatio sam ovaj poziv nekoliko dana prije Uskrsa i praktički imao sam svega desetak dana za kampanju. Išli smo u netipičnu kampanju punu pozitivnih poruka u koje iskreno vjerujem i koje istinski i zapravo živim. Rezultat govori da smo uspjeli ujediniti narod i pokazati snagu zajedništva ove županije. U sebi sam se potajno nadao dobiti povjerenje barem tisuću birača, a ovako sjajan rezultat zaista nisam očekivao. Za mene i ovaj kraj to bi bila poticajna i važna poruka i rezultat, jer nitko do sada to nije uspio. Čini mi da nikada prije nitko nije imao više od 700 glasova. Ponavljam, želja mi je bila da idemo na više od tisuću, barem da se ne osramotimo i bit će dobro. Moj tim i ja dali smo sve od sebe da narativ kampanje uzdignemo iznad lokalnih podjela, motiviramo ljude, ohrabrimo ih i potaknemo snagu zajedništva te pokažemo da je sigurnost i stabilnost strateški interes”, otkrio je za Večernji list tajnu svog uspjeha.

Rezolutno je poručio da se ne boji nove uloge te da je spreman služiti hrvatskom narodu. Svoje znanje, energiju i iskustvo će, kaže, maksimalno staviti na raspolaganje kako bi ispunio taj cilj. Kaže kako u izbornu utrku nije ušao s visokim ambicijama, već iskreno i pošteno.

“Ja nisam političar niti sam ikada bio. Meni je bila čast zastupati našu županiju na listi i zaista sam potpuno iskreno i pošteno pristupio ovoj listi. Naravno da negdje u podsvijesti uvijek razmišljaš: ‘Što ako se to dogodi?’ Ako to bude tako, ja sam spreman, ne bojim se i, kao u svemu u životu, dao bih sve od sebe i mislim da ne bih iznevjerio povjerenje koje sam dobio. Na povjerenje koje mi je moj narod ukazao gledam prvenstveno sa strahopoštovanjem, poniznošću i željom da uz svoj rad budem i dostojan tako velike odgovornosti”, rekao je Omazić.
Oglasila se dijaspora: Evo gdje se najviše glasalo, jedno mjesto nije iznenađenje

Životna promjena

Omazić je završio srednju školu u Americi, a elektrotehniku i ekonomiju u Zagrebu. Ubrzo je postao menadžer, a svoja je znanja usmjerio u otvaranje farme u Podhumu, nedaleko od Livna. Deset godina radio je u jednoj međunarodnoj korporaciji, gdje je od pripravnika došao do pozicije direktora. No, osjećao je da mu treba promjena u životu.
“Trebala mi je promjena. Uvijek sam volio poljoprivredu i rad na zemlji. Kako sam često dolazio u Livno, stalno sam bio pod dojmom neiskorištenih prirodnih potencijala, a s time stalno slušao priče starijih ljudi kako su tu nekada pasle tisuće grla koje su othranile ovaj kraj. Nešto se u meni prelomilo i odlučio sam pokušati napraviti promjenu pa što bude. Kupio sam tridesetak junica i bika i pomalo počeo. To se već sedam godina razvija i vjerujem da ide u dobrom smjeru. Moja je ambicija bila stvoriti nešto pozitivno upravo ovdje. Nešto što je vezano uz moje korijene i tradiciju ovoga kraja. Zato sam odlučio da to bude poljoprivreda. Bio sam svjestan da je to najteži, najnepopularniji put, s najviše odricanja i žrtve, ali nisam se bojao. Poljoprivreda je težak, ali plemenit posao. Radiš na zemlji i proizvodiš hranu. Krenuo sam hrabro u tu poljoprivredu prije sedam godina, jednako kao i prije dva tjedna u politiku”, rekao je Omazić.

Priznao je da je poljoprivreda težak i izazovan posao zbog kojeg je mnogo puta pomislio što mu je to trebalo. Svjestan je toga da je poljoprivreda dugoročan projekt s niskim profitom, uz velike investicije i rizik, naročito u zemlji koja je izvan Europske unije, kao što je to Bosna i Hercegovina. Smatra da je, unatoč svemu, na dobrom putu, a da će tako nastaviti i u politici.

“Nemam dvojbi da će i dalje biti iskušenja, ali ih se ne bojim. Na kraju, još jednom želim iskazati najiskreniju zahvalnost na povjerenju koje sam dobio diljem Hercegbosanske županije, ali i dijaspore općenito. Također, hvala mom timu, hvala Hrvatskoj demokratskoj zajednici i gospodinu Zvonku Milasu, nositelju liste, na ukazanom povjerenju. Hvala vam. Idemo hrabro dalje”, poručio je Omazić.

Pogledajte gdje u inozemstvu živi najviše Hrvata: Njemačka nije prva na popisu

Tijek zbivanja uz izbore možete pratiti uživo na Dnevno.hr.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.