Foto: Domovinski pokret

Hrvati rekli za koga će glasati na izborima: Stiglo veliko istraživanje uoči dana odluke

Autor: Dnevno

Prema anketi koju je provela Digital 2X1 agencija za ispitivanje javnog mijenja u drugoj izbornoj jedinici HDZ ovdje osvaja najveći broj mandata. Anketa je obuhvatila 1010 ispitanika, a provedena je od 26. do 30. ožujka.

Druga izborna jedinica obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, zapadni i južni dio Koprivničko-križevačke (grad Križevci, općine Gornja Rijeka, Kalnik, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec), Grad Zagreb (gradske četvrti Donja Dubrava, Gornja Dubrava i Sesvete) te istočni i jugoistočni dio Zagrebačke županije (gradovi Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, općine Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka i Rakovec).

U drugoj izbornoj jedinici HDZ, predvođen Gordanom Jandrokovićem, ima potporu od 32,28 posto birača, SDP na čelu s Borisom Lalovcem može računati na 22,45 posto birača, Domovinski pokret prevođen Tomislavom Josićem uživa potporu 14,9 posto birača, Most na čelu s Ninom Raspudićem osvaja 5,5 posto potpore birača, a prag još prelazi Možemo čiju listu, s potporom od 5,1 posto, predvodi Danijela Dolenec. Neodlučnih birača je oko 10 posto.

Prema navedenom istraživanju HDZ osvaja 6 mandata, SDP-ova koalicija 4 mandata, dva mandata osvaja Domovinski pokret, a Most i Hrvatski suverenisti te Možemo mogu računati na po jedan mandat.

Ostale stranke ne prelaze izborni prag, a najveću potporu ispod praga ima koalicija Fokusa i Republike s potporom 2,4 posto birača. Kao i u prvoj izbornoj jedinici i ovdje samo četiri liste mogu računati na ulazak u Hrvatski sabor.

Domovinski pokret jedini narastao u odnosu na 2020.

U drugoj izbornoj jedinici mogu se, prema sadašnjim istraživanjima javnog mnijenja, očekivati slični rezultati kao na izborima 2020. I tada je HDZ osvojio 6 mandata, SDP 4, DP 2, a Most i Možemo po jedan mandat.
U međuvremenu opala je potpora HDZ-u i SDP-u za nekoliko posto (SDP je posljednjih tjedana, nakon potpore Zorana Milanovića, povratio dio birača), no mogu računati na isti broj mandata.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Možemo se kreće na sličnim postotcima kao i 2020., primjetan je lagani pad potpore Mostu, dok Domovinski pokret bilježi trend rasta. Istraživanje je napravljeno nakon sklapanja koalicije DP-a sa strankom Mislava Kolakušića Pravo i pravda i još nizom manjih stranaka i istaknutih pojedinaca. U ovome anketnom istraživanju mogućnost statističke pogrješke je 3 posto, a ankete pokazuju trenutačne trendove.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.