Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Habijan o Vladinim mjerama: ‘To neće uzrokovati inflaciju, nema veze s izborima’

Autor: I.G.

Ministar gospodarstva Damir Habijan dao je intervju za RTL, u kojem je rekao da nema ništa sporno što će Ivan Turudić u srijedu pred saborom prisegnuti za novog glavnog državnog odvjetnika, iako mu mandat počinje tek u svibnju.

“On će položiti prisegu, to je sve jasno. Izabran je u jednoj transparentnoj i posve zakonitoj proceduri, a što se tiče stupanja na dužnost, on će stupiti na dužnost kada istekne mandat aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici. Radi se samo o formalnosti”, tvrdi Habijan.

Komentirao je kandidacijske liste HDZ-a. “Županijske organizacije će sredinom sljedećeg tjedna dostaviti imena kandidatkinja i kandidata za liste i nakon toga će one biti javno objavljene. Mislim da HDZ ima dovoljno članica i članova, kandidatkinja i kandidata da pobijedi na ovim izborima. To je ono što je bitno”, rekao je.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

‘Ne utječe na inflaciju’

Govorio je i o paketima pomoći, povećanju plaća i socijalnim mjerama. “S obzirom na to da 1. travnja stupaju na snagu nove mjere, moglo bi se tumačiti na način da je tajming slučajan, kada bi to prvi puta bilo da mi donosimo takve mjere. Ja mislim da ove mjere koje su u najavi, čije detalje još do kraja brusimo, koje će do kraja ovog tjedna biti objavljene, samo pokazuju nastavak jedne konzistentne politike vlade. Imali smo već pet paketa pomoći.

Ne samo u vrijeme ove energetske krize nego i u vrijeme covida. Isplate plaća, na taj način su i po mom mišljenju i po mišljenju stručnjaka spašene tisuće radnih mjesta, 30 tisuća trgovačkih društava bilo je istom mjerom obuhvaćeno, ali ne radi se ni o kakvom predizbornom triku nego obećanju. Što se tiče povećanja plaća, sjetimo se da smo s tim krenuli u proljeće prošle godine. Dakle ovo nije nešto što je sada prije izbora nego jedan proces”, rekao je.

Odbacio je tvrdnje da bi povećanje plaća moglo izazvati novu inflaciju. “Ako pogledamo trend, za prosinac prošle godine bila je 4,5 posto, sada je 4,1 posto što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine. Trend je ohrabrujući, a prognoze EK za stopu inflacije je da će ona biti među najnižima odnosno u trećini zemalja EU”, zaključio je.

Šeks joj rekao da je zmija koja šiklja otrov iz šupljih zubi: ‘To ću mu i pokazati’
Plenković najavio novi paket

Podsjetimo, Premijer Andrej Plenković najavio je novu, ukupno osmu po redu, isplatu jednokratnog dodatka, koja bi se trebala dogoditi negdje oko Uskrsa. Po prvi puta u svom mandatu, Plenković daje svojevrsnu uskrsnicu umirovljenicima. Kako je rekao u intervjuu za Dnevnik HRT-a, ova bi uskrsnica trebala obuhvatiti 800.000 umirovljenika.

“Paket za umirovljenike će uključivati potpore za one koji imaju mirovine do 830, 840 eura. Obuhvaćeno je 800 tisuća ljudi. Sukladno razini mirovine, potpore su 160, 120, 80, 60 i 50 eura”, naglasio je Plenković.
Osim osam jednokratnih pomoći, u posljednje vrijeme su povećane obiteljske mirovine, uveden je i novi model isplate obiteljskih mirovina, rasle su i najniže mirovine, ukinuto je dodatno zdravstveno osiguranje od tri posto, vraćeno je oduzetih 10 posto mirovina po posebnim propisima… Mnogo toga je učinjeno, na što HDZ očito računa prije izbora.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.