Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Debakl imućne HDZ-ovke u stranačkoj utvrdi, a zanimljiva je situacija u Kalmetinom dvorištu

Autor: Iva Međugorac

Dugo se po HDZ-u strahovalo od toga kakav će rezultat postići u devetoj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima. Mada ta izborna jedinica obuhvaća zadarsku i šibensku županiju te gradove u istima, dobro je poznato da je baš u te dvije županije vladajuća stranka na lokalnim izborima prolazila kroz svojevrsnu krizu.

U šibenskoj županiji vlast su izgubili u srazu sa aktualnim županom Markom Jelićem koji je također najavljivao kandidaturu na parlamentarnim izborima, no ta njegova ambicija pala je u vodu baš kao što su u vodu pala nadanja onih koji su vjerovali da bi HDZ bez saborskih mandata mogao ostati u zadarskom kraju iako im se na listi nije pojavio stranački kapitalac Božidar Kalmeta koji je povjerenje premijera Andreja Plenkovića ipak uspio zadržati budući da je iz sjene, u operativi očito odradio vrlo važan posao.

Sam je Plenković dugo dvojio oko toga hoće li u ovoj jedinici vodeću ulogu prepustiti svojem ministru pravosuđa Ivanu Malenici ili će poziciju ipak dati Kalmetinom kadru Šimi Erliću koji vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Na koncu je odluka pala na Malenicu koji i jest Plenkovićev čovjek od povjerenja, a koji je ostvario solidan rezultat, baš kao i Erlić.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Glasovac prošla dobro

Stoga i sada u ovoj jedinici tvrde da su parlamentarni izbori uvertira za pomlađivanje stranke te da bi od šibenskog kapitalca Nediljka Dujića vodeću ulogu u šibenskom kraju među HDZ-ovcima trebao preuzeti Malenica, dok bi Kalmeta kolegi Erliću pa i državnom tajniku Josipu Bilaveru mogao prepustiti svoj zadarski ogranak vladajuće stranke te se skupa sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Dukićem povući u svojevrsnu političku mirovinu, nakon čega bi s nekim mladim nadama zadarski i šibenski ogranak stranke trebao početi i pripremu za lokalne izbore.

Kada je riječ o devetoj jedinici HDZ je ovdje ispunio očekivanja i pobijedio sa sedam osvojenih mandata pa bi stoga u sabornicu ponovno trebao i Hrvoje Zekanović sa čijom kandidaturom nisu bili oduševljeni u šibenskoj organizaciji. No, s druge strane Zekanović je dobio više preferencijalnih glasova od šibenskog gradonačelnika Željka Burića. 

Zadovoljni mogu biti SDP-ovci koje je u ovoj jedinici predvodila njihova popularna zastupnica Sabina Glasovac. Rijeka pravde dobila je naime tri mandata, dva mandata je u ovoj jedinici dobio i Most, a sa dva mandata može se pohvaliti Domovinski pokret.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Debakl imućne HDZ-ovke

Kada je po srijedi sama šibenska županija u većini gradova i općina pobjedu je odnio HDZ s partnerima. U Erveniku je pak pobjedu odnio SDP nakon kojega slijedi Akcija za promjene, Agrarna stranka-pokret za hrvatsku poljoprivredu te Ričard nezavisni pa Ivan Pernar i tek na koncu HDZ. I u Tisnom je pobjeda pripala SDP-ovoj koaliciji nakon koje slijedi HDZ s partnerima.
Interesantna bitka vodila se u Primoštenu u kojem je HDZ osvojio 29,84 posto potpore, a SDP svega 0,19 posto manje točnije 29,65 posto. Iznenađujući rasplet događao se i u Općini Murter-Kornati u kojoj je HDZ dobio 27,20 posto glasova, a SDP njih 26,47 posto. Kada su u pitanju gradovi šibenske županije HDZ je uvjerljivu pobjedu s preko 50 posto glasova odnio u Drnišu, ali su svoju poziciju obranili i u Šibeniku.

New York Times izdvojio jednu hrvatsku stranku: ‘Imat će ključnu ulogu u formiranju nove vlade’
Među političarima u šibenskoj županiji najmanje preferencijalnih glasova osvojila je Branka Juričev-Martinčev imućna HDZ-ova Vodičanka, koja bi zbog visokog četvrtog mjesta na listi ipak trebala do sabornice. Na izborima se nije dobro proveo ni Šibenčanin Franko Vidović koji je bio nositelj liste Socijaldemokrata u ovoj izbornoj jedinici u kojoj je fijasko doživjela i Jelićeva lista koju nitko niti ne spominje. Od zadarskih kandidata sa svih listi u ovoj jedinici u Sabor uz Šimu Erlića ulaze i Josip Bilaver te Ante Babić iz HDZ-a kao i Sabina Glasovac te Irena Dragić iz SDP-a.

Što se Zadrana tiče u sabornicu će i Mostov Ivan Matić kao i Pokretom Damir Biloglav. Da priča bude do kraja interesantna najviše osobnih glasova njih više od 10 tisuća osvojila je Glasovac, a zatim i Erlić te Pokretov Biloglav. Na listi HDZ-a nalazi se i Bilaver koji je osvojio 2.854 glasa, a tu je i Jure Brižić koji je kao 12. na listi osvojio 1.024 glasa. Treba spomenuti i zadarskog dogradonačelnika Antu Babića sa 872 glasa te Nikolinu Baradić sa 784 pojedinačna glasa.

Da razloga za zadovoljstvo u ovom ogranku i ovoj jedinici HDZ-ovci na koncu nakon svih predviđanja imaju moglo se naslutiti iz Kalmetinog obraćanja novinarima. On je naime kazao da je HDZ na nacionalnoj razini osvojio preko 60 mandata, a u Grad ”Građani su rekli takvim hohštaplerima ne, mi nećemo da nas vi predstavljate ”zaključio je Kalmeta.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.